Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit
Utoljára módositva: 2017-10-09 16:02:49

Hálát adni és köszönetet mondani gyűltek egybe az 560 éves sárközi (újlaki) református templomban a helybeliek, a hazatértek, a szendrői és szendrőládi testvérgyülekezet népes küldöttsége és az egyházkerület lelkipásztorai vasárnap délben.

 

 „A panaszkodó zsoltáros úgy mondja el panaszát, hogy már minden felsorolt dolog a háta mögött van, s a panasz köszönetté válik. Mi is köszönetet mondunk az 560 éves, felújított templomért, a 206 éves haranglábért, az imaházért s az annak parkjában álló kopjafáért” — fogalmazott az ünnepi igehirdetését a 80. Zsoltár 19–20. versére alapozó Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. „Urunk, nem pártolunk el tőled — ebben van az igazi hálaadás és köszönet. Persze sokan nem így gondolják, s ha Isten nem teljesíti azonnal és maradéktalanul kéréseiket, akkor hátat fordítanak a Teremtőnek; de az istenhívő tudja: az Úr rendezi az ő dolgát. Isten az élet ajándékozója, Krisztussal pecsételte ezt bele szívünkbe. Hogy vannak gondjaink, mélységek, keresztutak? Igen, vannak, a családban, a nemzetben, mindenhol — de abban a pillanatban, amikor az ember tudja, hogy csak kérnie kell, ezek mind megoldódnak. Az 560 év után megújult templom, építkezés, tervezés — mind bizonyítéka annak, hogy az Úr segít és odalép az ember mellé. Mindenért hálát lehet adni, Ő minden szépet és jót előkészített, csak utána kell nyúlni, el kell azt venni, el kell azt fogadni. Sokszor belefáradunk az imádkozásba, s úgy érezzük, nem hallgat meg Isten — de vajon igazán és nyíltan oda tudjuk-e tárni kívánságainkat az elé, aki be akar ragyogni és be akarja ragyogni életünket? ‘Légy segítségül, Urunk!’ — az ember néha meg-megbotlik, kishitűvé válik, megbicsaklik az úton, és megbicsaklik maga a cél is, de amikor oda tud fordulni Istenhez, mindig érkezik a segítség, ami talpra állít. Talán csak egy mosoly vagy egy szó formájában, ami lehet, hogy kicsi segítségnek tűnik, de annyira mindig elegendő, hogy meg tudjuk tenni a következő lépést, el tudjuk készíteni a következő tervet” — mondta.

Az igehirdetést követően a házigazda Nagy Erika lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket ezen az újabb örömünnepen. „Kevés település dicsekedhet olyan gótikus templommal, mint Sárköz, de talán kevesen tudják, hogy Báthory Zsuzsanna, Meggyesaljai Móric bán felesége építtette hat másik templommal egyetemben, férje és fia emlékére, akik a török elleni harcban vesztették életüket. Egy család tragédiája, a feleség és anya szeretete és fájdalma hét templomot épített, az az asszony elveszítette szeretteit, mégis úgy gondolta: adnia kell, s otthont épített az istenkeresők számára. Hálásak lehetünk, hogy mi vagyunk az a nemzedék, amelyik megérte ezt a jubileumot — Isten többször megforgatta és felforgatta a világot értünk ebben a fél évezredben; mi mindent élt át ez a templom is?! Hány keresztelőt, konfirmációt, házasságkötést, gyászkönnyeket; volt zsindelytetővel és tető nélkül is 2009-ben már megfogalmazódott a felújítás igénye bennünk, önerőből. Meg is kezdtük a gyűjtögetést, és Isten úgy gondolta, megsegít: mintegy csodaképpen bekerült a középkori műemléktemplomok felújítását célzó programba, melynek keretében végül három templom készült el, köztük ez. Életem legnehezebb időszakát éltük, két évig voltunk templomon kívül, végül 2013-ban felszentelhettük Isten megújult házát” — pillantott vissza az elmúlt évekre, nem rejtve véka alá azt sem, hogy „mindenki felel az ő munkájáért”, hiszen a felújítás első fázisa nem volt bicsaklásmentes, nagy szívfájdalomra „elfelejtődött” a karzat (de mindent megtesznek, hogy más formában visszakerülhessen), és kimaradt az 1811-ben épített harangláb felújítása is.

A 206 éves harangláb végül a székelyvarsándi Bálint Ferenc és csapata keze munkájának köszönhetően újult meg. Mindezen építkezések és felújítások közepette 2014-ben felvetődött egy új parókia építése is, ugyanis a jelenlegi, 170 éves épület már nagyon rossz, vizes állapotban van, s idén neki is kezdtek az új parókia építésének hét év adományaiból, s nem mellesleg 2015-ben önerőből elkészült Sárközön a gyülekezeti terem és imaház, merthogy Sárközújlak a két település (Sárköz és Újlak) egybefonódásából született, s a két gyülekezetnek két külön temploma is volt — a sárközit szintén Báthory Zsuzsanna építtette, s a régi templom egyik gerendájából kopjafát faragtattak, melyet a gyülekezeti terem parkosított udvarán, a harangláb közelében állítottak fel, és tegnap délután leplezték le. A helybéli gyermekek verses-énekes összeállítását követően Király Lajos esperes a szatmári egyházmegye nevében mondott köszönetet Nagy Erikának, amiért vállalta a színtér, az Istenre és az Ő tetteire való emlékezés színhelyének felújítását. „Az igazak emlékezete áldott — a templom az a rítushely, amely az Isten emlékezetét erősítette és erősíti az emberben, és sejtemlékezésként, tudata mélyéről az fakad fel: jó helyen vagy, biztonságban vagy” mondta. Az emlékezéssel kapcsolatos gondolatmenetet folytatta köszöntőjében Magyar Lóránd képviselő is: „Emlékeznünk kell az 1568-as tordai országgyűlésre is, amely kimondta a vallásszabadságot és a szabad utazáshoz való jogot, a vallásszabadság pedig az anyanyelv használatát, annak lehetőségét és jogát is hozta, magától értetődő módon. S bár egyesek „albérlőként tekintenek ránk, mi itt tulajdonosok vagyunk; magyar sorsunkról nem tehetünk, de magyarságunkért és magyar jövőnkért igen”— fogalmazott, utalva az aradi vértanú Lázár Vilmos utolsó mondatára: „Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett szendrői és szendrőládi testvérgyülekezet népes küldöttsége nemcsak szóval, de gitárkíséretű énekkel is köszöntötte a sárközújlaki testvéreket, s ízes nyelven megfogalmazott jókívánságok közepette adta át ajándékát, amellyel az új parókia építését segíti a testvérgyülekezet. A megajándékozás kölcsönös volt, annál is inkább, mert a testvérgyülekezet lelkipásztora, Benke András röviddel ezelőtt negyedik alkalommal lett édesapa: három kisfiút követően most kislánnyal ajándékozta meg őt és szintén lelkész feleségét az Úr.
A rendhagyó hálaadó istentiszteletet követően Csűry István előbb a haranglábat, majd az épülő parókiát áldotta meg, végül pedig a kopjafát, a majd’ négyórás ünnepség pedig az imaházbeli szeretetvendégséggel zárult.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...