Gyönyörű borok versenyeztek Túrterebesen
Utoljára módositva: 2019-05-02 09:42:00

Ma már sajnos nem elég „csak” megdolgozni a szőlőt, megtermelni a bort: a helyszínre, azaz Túrterebesre és a hegyre kell(ene) csábítani a turistát, hogy ott kóstolja a zamatosabbnál zamatosabb itókákat, és vásároljon a gazdag, minőségi felhozatalból.

Szatmár megye egyik legrangosabb mustrájaként tartják számon a nagykorúvá lett túrterebesi borversenyt, amelyre idén húsz szőlősgazda nevezett be 35 fehér-, 4 rozé és 34 vörösborral — a hegyvidéki borok számára ideális időszakban, április végén, amikorra „igazán összeállnak”. S hogy ez mennyire így van, azt Bencze Zoltán zsűrielnök — aki Serli Tündével és Balázs Attilával közösen véleményezte a 73 bormintát — is hangsúlyozta értékelőjében, hiszen mint fogalmazott: „Nagyon nehéz bíráskodni, ha jók a borok, és az a bor, ami most itt ezüstérmet kapott, máshol aranyat ér. Ez egy gyönyörű és sikeres borverseny volt — mondom ezt úgy is, mint aki mind a 18 eddigi megmérettetésen itt volt, kóstolt, véleményezett. Nagyon jól készítik már a borokat — igaz, arra is volt példa, hogy ‘kiosztottam’ önöket, fejükre olvastam a hibákat, a mulasztásokat, persze nevelő célzattal, aminek meg is lett az eredménye, hiszen folyamatosan fejlődnek, a szint egyre magasabb, nincs visszaesés, mint ahogy egyik-másik település esetében. S ugyancsak javukra legyen mondva: nemcsak felismerték, de ki is használják a természet nyújtotta lehetőségeket: Túrterebeshegyet nagyon szereti a sárga muskotály, újra szereti az ottonel, a sauvignon blanc, valamint a megyeszerte különlegességnek számító, sötétpiros színű, intenzív illatú dornfelder, amely az itteni klímának és földrajzi viszonyoknak köszönhetően sokkal töményebb, testesebb, mint a németországi vagy osztrák dombokon” — mondta Bencze.

Ám ma már sajnos nem elég „csak” megdolgozni a szőlőt, megtermelni a bort, vevőt is kell találni a nedűre (hiszen a régi mondás is úgy tartja: jó bornak is kell a cégér), „reklámozni” kell(ene) az egész vidéket; idehozni a turistát, a hegyen a pincék előtt leültetni, s ott megkóstoltatni vele ezt a gyönyörű bort — nyomatékosította Balázs Attila.

A véleményezést követő díjkiosztó sem maradt egy-egy, már személyre, pontosabban borra szóló jó tanács, hasznos észrevétel nélkül; a fehérborok közül 9 arany, 17 ezüst, 8 pedig bronz oklevélben részesült, a négy rozé négy ezüstérmet hozott termelőiknek, míg a vörösborok felhozatalából 5 arany-, 26 ezüst-, 3 pedig bronzéremben részesült. Az oklevelek átadása után a gazdák a 210 éves épület alatt húzódó, csodálatos boltíves, hatalmas borospincébe vonultak beszélgetni, az eredményeket „megvitatni” s nem utolsósorban a zsűrielnök tanácsát megfogadva egymás borait kóstolgatni, hiszen: „Aki csak a saját borát issza, azt szokta meg, s nem hiszi el, hogy esetleg valami baj lehet vele. Kóstolják egymás borát, uraim! Ne igyanak, kóstolják! Az ember mindig tanul, és egymástól lehet csak úgy igazán.”

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...