Gyönyörű lett Ákos középkori temploma
Utoljára módositva: 2020-02-11 11:30:06

Hamarosan befejeződik Erdély legnagyobb Árpád-kori monostortemplomának, az ákosi református templomnak a felújítása, és így tovább bővül a Szatmár megyei, eredeti szépségükben megcsodálható turista-látnivalók száma, de bővültek a túraútvonalak is.

Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy Szatmár megye épített öröksége mennyire gazdag és változatos, és csak olyankor „kapunk észbe”, ha elhanyagoltsága, romló állapota vagy épp ellenkezőleg, felújítása kapcsán szóba kerül egy-egy épület. Utóbbiak sorát bővíti Erdély legnagyobb Árpád-kori monostortemploma, a mi több mint 800 éves „Öreg Hölgyünk”, az ákosi református műemléktemplom, amely csaknem teljesen érintetlenül megőrizte építése első szakaszának jellegzetességeit, „és amelynek felújítása hamarosan befejeződik. Az ákosi templomot eddig is több ezer látogató és turista kereste fel évente, és biztos vagyok benne, hogy a felújítás befejezését követően ez a szám a többszörösére növekszik majd” — mondta Pataki Csaba megyei tanácselnök az általa vezetett intézmény évértékelőjén.

A 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében megvalósuló projekt értéke 2,3 millió lej, ebből a tulajdonosnak, azaz a református egyháznak csak 2%-ot kell állnia, a felújításról szóló támogatási szerződést még 2017-ben írták alá Csűry István püspök, Tolnay István esperes és Pataki Csaba tanácselnök jelenlétében, majd 2018-ban kezdték el a munkálatokat — a szinte teljesen kész végeredmény pedig a sötétnek mondott középkor jó értelemben vett egyszerű, tiszta szépségét tárja elő.

Ám nem ez az egyetlen, a megye turizmusához kapcsolódó beruházás, amely hamarosan befejeződik, ugyanis a lunaforrási sípálya munkálatai is elkészültek 99%-ban — a 2400 méter hosszú, közepes nehézségű, éjszaka is megvilágított lesiklópálya elkészült, akárcsak a felvonó, a hóágyúk üzembe helyezése 99 százalékban kész — és jó ütemben haladnak a hóágyúk vízellátását biztosító vízgyűjtő tó kialakításának munkálatai is.

„A Salvamont Hegyimentő Közszolgálat a már meglévő, összesen 25 kilométernyi túraútvonal karbantartása mellett három újabb turistaútvonalat alakított ki a Kisköves-csúcs környékén: a sárga pontos útvonal a Kisköves-csúcs úgynevezett kiskörútjának része, a sífelvonó parkolójából indul, első jelzése egy magányosan álló bükkfán látható, végállomása pedig az 1200 méter magasan lévő csúcson van — ez a vonal egyébként a kék háromszög jelzésű útvonallal kombinálva ‘körbejárja’ a Kiskövest, és három forrást (Ţiganu, Kisköves és Kőalatti-kút) is érint. A piros keresztes útvonal az egész megye egyik legszebb turistaútvonala lesz, annál is inkább, mivel ennek mentén két panoráma-kilátópont is található, míg a piros sávos útvonal a hegygerincen vezeti végig a túrázókat a Kisköves-csúcstól a Malek-fal kilátóig” — magyarázta.

Hogy valójában mennyire lendítette fel a szatmári turizmust, azt pontosan nem tudni, de az biztos, hogy a nemzetközi repülőtér forgalma tavaly rekordot ért el — 84 171 utas (11,5%-kal több, mint 2018-ban) fordult meg a légikikötőben, 51 417-en a nemzetközi, 32 754-en pedig belföldi járattal érkeztek, és 2019 az első év, amikor a nemzetközi járatok utasainak száma meghaladta (méghozzá jelentősen) a belföldi utasszámot.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...