Gyorsan és földrajzilag pontosan lokalizál
Utoljára módositva: 2019-08-01 10:45:03

Az Országos Hegyimentő-szolgálat mobilapplikációja megadja a bajban lévő pontos GPS-koordinátáit, ha pedig nem a hegyimentőket érintő vészhelyzet van, a szolgálat diszpécsere továbbítja a segélykérést, tudtuk meg a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetőjétől.

Sajnos mindig valamilyen, emberéletet követelő tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az államapparátus állóvize megmozduljon, és kiderüljön, hogy az ép ész logikája és elvárása mentén elvileg együttműködő és összedolgozó hatóságok mennyire párhuzamos síkon mozognak, és Romániának mennyi minden elmaradása van. Olyan területeken is, amelyek fejlesztésére szép kerek summákat kapott anno az Európai Uniótól — ilyen például a RO-Alert mintájára működő Gyermekrablás-vészjelzés (Alertă Copil Răpit). A több százezer euróból kialakított rendszer, akárcsak a meteorológiai jelzések esetén, egy rövid üzenetet küld minden mobilkészülékre az eltűnt/elrabolt gyermek (18 éves korig) fényképével, nevével, személyes jegyeivel, illetve azzal az időponttal/helyszínnel, amikor/ahol utoljára látták. A kedves olvasó most ne kapja fel hitetlenkedve a fejét, s ne gondolkozzon azon, hogy vajon valaha kapott-e ilyen jelzést — a 2011-ben kiépített rendszer ugyanis gyakorlatilag nem működik, és a nyolc év alatt a rendőrség egyetlen alkalommal, még 2011-ben tett közzé ilyenfajta vészjelzést. Ha ez a rendszer a céljának megfelelően működne, akkor a 15 éves caracali Alexandra eltűnéséről sokkal többen és sokkal rövidebb időn belül szereztek volna tudomást, és talán segítséget is nyújthattak volna.

 

Bemérhetem, nem mérhetem…

 

Szintén az Olt megyei tragédia kapcsán hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Boér Ádám, a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetője arra a mobilapplikációra, amelyet az Országos Hegyimentő-szolgálat már tíz éve működtet. „Az applikáció segélykérő, SOS-menüje aktiváláskor automatikusan elküldi a telefonkészülék GPS-koordinátáit a hegyimentők brassói diszpécserközpontjába, és ugyancsak automatikusan, tízpercenként küldi a helyazonosító jelzést, hogy könnyebben lehessen megtalálni a mozgásban lévő segélykérőt. Hasonló elven kell(ene) működjön a 112-es egységes segélyhívó is, hiszen aki bajban van, és segítséget kér a 112 hívásával, automatikusan hozzájárul a lokalizálásához, tartózkodási helye beazonosításához. Abszurd módon Románia még 2009-ben, azaz tíz évvel ezelőtt, számtalan felszólítás és borsos bírságok kifizetése után végül azt jelentette az EU-nak, hogy ez a helyazonosító működik a 112 esetében…

A hegyimentő-szolgálat applikációjának letöltője a rendszerbe bejelentkező első lépésben meg kell adja nevét és telefonszámát, ami (és nem csak szerintem) teljesen normális, hiszen mindenhol a világon egy telefonszám mellé egy név is társul — egyedül Romániában lehet úgy pre-pay kártyát vásárolni, hogy nem kell felmutatni ehhez a személyi igazolványt. A mobiltelefon koordinátáinak bemérési lehetősége egyébként nem csak kimondottan vészhelyzetek esetén hasznos, Németországban például jól működik az is, hogy én mint szülő (névvel, elérhetőséggel stb.) kérem, hogy követhessem gyermekem mobilját, de nemcsak gyermekek, hanem idős nagyszülők, rokonok esetében is nagyon hasznos” — magyarázza Boér.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...