Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?
Utoljára módositva: 2014-10-31 16:36:29

Pénteken a Szatmár–Szamosnegyed-i református templomban Ft. Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Istentisztelet után a templomkertben megkoszorúzták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, magyar reformátor szobrát.

A reformáció emléknapja alkalmából megkoszorúzták Bethlen Gábor szobrát

Az igehirdető Pál apostol a Rómabeliekhez írt 8. levelének 31. részét választotta alapigéül: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Gyermekkori példát említett igemagyarázatában azt igazolva, hogy egy gyerek, amikor valamit kigondol, az maradandóbb számára, mint az igaz valóság. A gyermek sokszor eltakarja a szemét, a való igazság felismerésére viszont nyitott szemre van szükség. Az ember felnőttkorban is csak eltakart szemmel mondja, hogy elhagyatott és kirekesztett. A püspök elmondta, hogy minden kor, minden társadalom meg akarja nevelni a polgárait a maga érdekeinek megfelelően. Egyedül a kereszténység az, melynek nevelési módszerei a szeretetre épülnek, mert a szeretet minden más módszert felülmúl, ezt bizonyítja a kereszténység több mint kétezer éves történelme. A kereszténység előbb befogadó közösség volt, később kötelezővé vált, majd nagyon sokan nem meggyőződésből, hanem érdekből váltak tagjaivá a keresztény közösségeknek. Vélemények kerültek szembe egymással, a középkori egyház a középkori állam ellen szegült, megfélemlítési módszereket kezdtek alkalmazni, a templomokban egyre nagyobb teret kapott az örök kárhozat ábrázolása. Ekkor indult el a reformáció azzal a fő céllal, hogy rádöbbentse az embereket, hogy Isten szeret, és ha Isten velünk van, akkor kicsoda ellenünk? Egy új gondolat fogalmazódott meg: Krisztus egyházának és Krisztus szeretetének összetartozása. A püspök ezt a házasság bibliai értelemben való építése tükrében magyarázta. A Teremtés könyvében így ír Mózes: „A férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek egy testté”. A kereszténység egy nagy család, melynek tagjai és Krisztus ragaszkodnak egymáshoz, akár a szűkebb családok tagjai. Mind a férj-feleség-gyermekekből álló családok, mind a nagy család, az anyaszentegyház a reformáció óta állandó megújuláson megy át abban a reményben, hogy életének szépséges napjai még előttünk vannak.

Koszorúzás

Az istentiszteletet követően a hívek a templomkertbe vonultak, hogy a reformáció emléknapja alkalmából megkoszorúzzák a nagy erdélyi fejedelem, magyar reformátor szobrát. A fejedelemről Ft. Márkus Mihály püspök beszélt, majd Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke szólt. Kereskényi kiemelte, hogy Bethlen Gábor fejedelem uralkodása idején volt a legszebb Erdély. Sikerült kialakítania a Tündérkertet, majd két pogány közt egy hazában a független Erdélyt. Erdély már nem lehet az akkorihoz hasonló Tündérkert, de van rá remény, hogy méltó otthont teremtsünk magunk számára ebben a régióban. Ennek megteremtéséhez példát lehet venni a Szatmár-Szamosnegyed Református Egyházközségtől, melynek lelkészei megálmodták, hogy létrehoznak egy közösséget, fokozatosan megtették a szükséges lépéseket, és most egy erős magyar közösség tevékenykedik a város ezen részén. Az ünnepi esemény koszorúzással ért véget.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...