Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?
Utoljára módositva: 2014-10-31 16:36:29

Pénteken a Szatmár–Szamosnegyed-i református templomban Ft. Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Istentisztelet után a templomkertben megkoszorúzták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, magyar reformátor szobrát.

A reformáció emléknapja alkalmából megkoszorúzták Bethlen Gábor szobrát

Az igehirdető Pál apostol a Rómabeliekhez írt 8. levelének 31. részét választotta alapigéül: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Gyermekkori példát említett igemagyarázatában azt igazolva, hogy egy gyerek, amikor valamit kigondol, az maradandóbb számára, mint az igaz valóság. A gyermek sokszor eltakarja a szemét, a való igazság felismerésére viszont nyitott szemre van szükség. Az ember felnőttkorban is csak eltakart szemmel mondja, hogy elhagyatott és kirekesztett. A püspök elmondta, hogy minden kor, minden társadalom meg akarja nevelni a polgárait a maga érdekeinek megfelelően. Egyedül a kereszténység az, melynek nevelési módszerei a szeretetre épülnek, mert a szeretet minden más módszert felülmúl, ezt bizonyítja a kereszténység több mint kétezer éves történelme. A kereszténység előbb befogadó közösség volt, később kötelezővé vált, majd nagyon sokan nem meggyőződésből, hanem érdekből váltak tagjaivá a keresztény közösségeknek. Vélemények kerültek szembe egymással, a középkori egyház a középkori állam ellen szegült, megfélemlítési módszereket kezdtek alkalmazni, a templomokban egyre nagyobb teret kapott az örök kárhozat ábrázolása. Ekkor indult el a reformáció azzal a fő céllal, hogy rádöbbentse az embereket, hogy Isten szeret, és ha Isten velünk van, akkor kicsoda ellenünk? Egy új gondolat fogalmazódott meg: Krisztus egyházának és Krisztus szeretetének összetartozása. A püspök ezt a házasság bibliai értelemben való építése tükrében magyarázta. A Teremtés könyvében így ír Mózes: „A férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek egy testté”. A kereszténység egy nagy család, melynek tagjai és Krisztus ragaszkodnak egymáshoz, akár a szűkebb családok tagjai. Mind a férj-feleség-gyermekekből álló családok, mind a nagy család, az anyaszentegyház a reformáció óta állandó megújuláson megy át abban a reményben, hogy életének szépséges napjai még előttünk vannak.

Koszorúzás

Az istentiszteletet követően a hívek a templomkertbe vonultak, hogy a reformáció emléknapja alkalmából megkoszorúzzák a nagy erdélyi fejedelem, magyar reformátor szobrát. A fejedelemről Ft. Márkus Mihály püspök beszélt, majd Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke szólt. Kereskényi kiemelte, hogy Bethlen Gábor fejedelem uralkodása idején volt a legszebb Erdély. Sikerült kialakítania a Tündérkertet, majd két pogány közt egy hazában a független Erdélyt. Erdély már nem lehet az akkorihoz hasonló Tündérkert, de van rá remény, hogy méltó otthont teremtsünk magunk számára ebben a régióban. Ennek megteremtéséhez példát lehet venni a Szatmár-Szamosnegyed Református Egyházközségtől, melynek lelkészei megálmodták, hogy létrehoznak egy közösséget, fokozatosan megtették a szükséges lépéseket, és most egy erős magyar közösség tevékenykedik a város ezen részén. Az ünnepi esemény koszorúzással ért véget.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...