Ha minden igaz, startol a SPOT jövő héten
Utoljára módositva: 2014-11-11 10:46:32

Ha a szervezéshez és a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához szükséges pénzösszeg egészét sikerül összegyűjteni, jövő héten startol a SPOT Fesztivál nyolcadik kiadása. Paul Sarvadi főszervező azt ígéri, idén még inkább a nagykárolyiak kerülnek előtérbe.

 

Jövő héten indul a spot

A hazai művészélet több jeles képviselője mellett, Budapestről, Londonból, sőt még Ausztráliából is érkeznek meghívottak a jövő héten startoló nagykárolyi SPOT Fesztiválra. A rendezvény kiötlője és főszervezője, Paul Sarvadi elmondta, mint minden évben, most is a pénzügyi problémák teszik függővé a fesztivál lebonyolítását.

Sarvadi kiemelte, hogy szerinte fontos a SPOT megmaradása, már csak azért is, mert jövőre elkészül a színház, mely a későbbiekben akár otthona is lehetne a rendezvénynek. Amellett, hogy neves külföldi művészek érkeznek a rendezvényre, akiktől a színjátszás iránt érdeklődők tanulhatnának, helyet kapnak a programban olyan előadások is, amelyeknek nagykárolyiak nevéhez fűződnek. Egy Londonban élő nagykárolyi művész mellett helyi alkotó egyetemi vizsgafilmjét is láthatja a közönség. Ezeken kívül még sok egyéb érdekes és különleges program várja november 16–23. között a fesztiválra látogatókat.

Paul Sarvadi

A fesztiválra való készülés során az elmúlt időszakban megalakult egy SPOT Társulat, melynek tagjai között több külföldi művész neve is felbukkan. Létrejött egy műhely, egy alternatív workshop is, mely betekintést enged a színházi próbák, az előadás alakulásának kulisszatitkaiba. A gyermekek számára pedig érdekes és felhőtlen kikapcsolódást jelentő programokat is igyekeznek szervezni.

Ebben az évben a SPOT több újdonsággal szolgál:

1. MANOLE MESTER EMBERI GALÉRIA

A fesztiválon bemutatják a SPOT Társulat első előadását, amelynek címe: Manole Mester Emberi Galéria. A darab alapjául a közismert népballada (Manole mester), valamint annak különböző átdolgozásai szolgáltak. Az előadás költségeit a társulat saját zsebből finanszírozta. A csapat nemzetközi vezetője Kurt Murray ausztrál rendező, asszisztense Iulia Benze, színészek: Ahmed Iosif, Alexandra Saska Sotirov és Cristian But (Szatmárnémeti), valamint Ana Turoş és Larisa Ioana Enache (Bukarest).

 

2. THE ALTERNATIVE ACTORS WORKSHOP SERIES

A fesztiválon öt napon keresztül több színházi műhely is várja az érdeklődőket — a diákok mellett nagykárolyi lakosok is részt vehetnek. Az intenzív gyakorlatok által a színművészetis diákok mellett bárki hasznos, a fizikai, pszichikai és érzelmi fejlődését elősegítő tapasztalatokat szerezhet. A műhelyeket Kurt Murray (Ausztrália), Iulia Benze (Románia), Naima Dell’ava (Olaszország) és George Wielgus (Nagy-Britannia) fogják vezetni, akik eddigi pályafutásuk során közel 40 éves rendezői, színészi, előadói és dramaturgi tapasztalatra tettek szert.

 

3. SPOT KÖNYVTÁR

Idén megvalósításra kerül a SPOT Könyvtár is. Az adományként érkezett színházi témájú köteteket a szervezők a Nagykárolyi Városi Könyvtárnak fogják felajánlani. A SPOT Könyvtár célja biztosítani egy olyan szakkönyvalapot, amely eddig hiánycikként szerepelt a nagykárolyi könyvtárban. Mindemellett ettől az évtől kezdve a fesztivál keretében könyvbemutatók is lesznek. Az idei fesztiválon bemutatják a Teatrológusok túlélési útikönyve című kötetet, amely a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának kiadásában látott napvilágot.

 

4. NONKONVENCIONÁLIS HANGSZERKÉSZÍTÉSI MŰHELY

Az idei fesztiválon egy zenei műhely is lesz, amelynek keretében az érdeklődők nem hagyományos hangszereket készíthetnek. Ezt a magyarországi Bélaműhely Sound Art együttes tagjai fogják vezetni. A zenekar 2007-ben alakult és dalaikat olyan hangszerekkel adják elő, amelyeket ipari hulladékokból, módosított használati eszközökből (hordók, csövek, serpenyők, kerékpár- és számítógép-tartozékok, kartondobozok stb.) készítettek. Az együttes emellett egy koncertet is fog tartani. A Bélaműhely Sound Art jóvoltából a SPOT különleges zenei élményt biztosít egy zenei téren nagy hagyományokkal rendelkező városban.

 

5. RÖVIDFILMEK

A fesztiválon több rövidfilm is bemutatásra kerül, ezeket a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet és Média szakának diákjai készítették. A rövidfilmek napi rendszerességgel a Macondo Szobaszínházban lesznek bemutatva. Érdekességként megemlíthetjük, hogy közülük néhány alkotás nagykárolyi diákok munkáját dicséri.

 

6. MŰVÉSZET A BENTLAKÁSOKBAN

A SPOT és a Macondo Szobaszínház egy országos szinten egyedülálló premiert is kínál az érdeklődők számára. Éspedig egy táncszínházi előadást és egy audiovizuális performanszt a Nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont egyik termében, továbbá egy szabadtéri analóg vizuálművészeti produkciót, amelyet egy műhely fog követni. Az előadásokat négy fiatal művész, Fluidian aka Emil Gherasim zeneszerző, Rácz Endre színművész, valamint Maria Brudaşcă és Andrei Mărginean képzőművészek hozták létre.

Az előadások, bemutatók célja, hogy a színház-, a tánc- és a vizuális művészeteket egy privát, lakott térben adják elő, ezáltal egy személyesebb légkört varázsolva, amelyben a hallgatóság egy szintre kerül az előadókkal. A szervezők arra kívánják ezzel felhívni a figyelmet, hogy egy bentlakás a klasszikus értelemben vett szerepén túl a találkozás, a mindennapi közös élet tere. Éppen ezért a bemutatók előtt és után a nézők részt vehetnek egy kínaitea-kóstolón is.

A rendezvény jó alkalom a relaxációra, a kikapcsolódásra, hiszen az előadások, ahogy a szervezők mondják, „házhoz jönnek”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...