„Ha nem újrahasznosítasz, te fizeted meg az árát!”
Utoljára módositva: 2013-07-31 16:57:42

Az elektromos hulladék begyűjtése mellett a környezettudatosság reflexszé változtatásán is ügyködik a RoRec. A hulladékfeldolgozás jelenéről és jövőjéről is nyilatkozott Florin Popa az egyesület regionális igazgatója.

 

Florin Popa, a RoRec regionális igazgatója

— Kezdjük a legelején: Mi a RoRec, hogyan jött létre, és mi a küldetése?

— A RoRec betűszó jelentése: Román Hulladékfeldogozásért Egyesület. Szatmár megyében tavaly kezdtük el aktivitásunkat, miután kisebb településeken „bemelegedtünk”, idén februárban bejelenthettük: Szatmárnémetiben is gyűjtjük az áramot fogyasztó háztartási gépekből álló elektronikus hulladékot. Mint minden más településen, itt is szervesen együttműködünk a polgármesteri hivatalokkal és a megyei környezetvédelmi ügynökséggel. Összetett munkát végzünk, nem egyszerű felépíteni és hatékonyan működtetni a logisztikai gépezetet, ezért kezdünk minden régióban a kisebb lakosságot számláló településeken, hogy kisebb legyen a szórás, amíg kialakul a kívánt munkarend. Hulladékgyűjtő egyesület mellett nonprofit egyesület is vagyunk, amelyet a román piacon is jelen lévő, nagy háztartási gépeket gyártó multinacionális cégek hoztak létre. A tíz alapító mellett további kétszáz társult tag áll ma a RoRec mögött. A saját költségen való hulladékfeldolgozó egyesület létrehozásának és fenntartásának oka, hogy a gyártónak az általa piacra dobott termékek természetből való eltüntetéséről is gondoskodnia kell, megakadályozandó a környezetszennyezést. A polgármesteri hivatalok azért álltak mellénk, mert nekik is kötelességük a lakossági hulladékbegyűjtés, és nagyban egyszerűsödik a környezetbarát hulladékkezelés ügye, ha mi egyenesen a használótól vesszük át az egyébként nem lebomló elektromos hulladékot, nem pedig a köztisztasági vállalat által már egyszer összeszedett hulladékból válogatjuk ki. A mi esetünkben nagyon fontos a kapcsolattartás és a tájékoztatás, hiszen a lakosságnak is vannak kötelességei az elektromos hulladékgyűjtés terén. A háztartási gépekre ragasztott jelek között ott van egy áthúzott szemeteskukát ábrázoló rajz is, ami azt jelenti, hogy az illető terméket szemétbe dobni nem szabad, mert így káros anyag kerül ki a természetbe. És ha nem szabad a szokott helyre dobni, akkor meg kell mondani, hogy hová lehet ezeket kidobni, és itt lép képbe a polgármesteri hivatal, amelyikkel közösen nemcsak azt mondjuk meg, hogy hová lehet az ilyen gépeket kidobni, hanem azt is, hogy mikor. A küldetésről szólva: nekünk nem csak az a dolgunk, hogy begyűjtsük az elektromos hulladékot, hanem az is, hogy egyetlen lakossági igény se maradjon kielégítetlenül, egyetlen kérdés se maradjon megválaszolatlanul, egyetlen lakossági probléma se maradjon megoldatlanul. A hulladékbegyűjtés és -újrahasznosítás mellett fontos feladatunk szakszerű szolgáltatást is nyújtani tevékenységünk során.

 

— Mi a sorsa a begyűjtött hulladéknak, hogyan működik a „fordított gyártósor”?

— A lakosságtól és vállalkozásoktól begyűjtött, használaton kívüli villamos eszközök a legkorszerűbb módszerekkel vannak kezelve, és a legkorszerűbb gépsorokon kerülnek vissza újra a hasznos körforgásba, óvva ezzel a természetet. Begyűjtése és a legközelebbi raktárban való elhelyezése után minden gép adata kategória-alapú kartotékolásra kerül. A nyilvántartó szoftver szigorú algoritmus alapján statisztikát készít mindenről, jelentést állít össze, ami elérhető a környezetvédelmi ügynökség és a polgármesteri hivatal által egyaránt. Kategóriák szerint más-más újrahasznosítási folyamatra van szükség, de vegyünk példának egy hűtőszekrényt. Az ilyen komplex hulladék feldolgozása pénzbe kerül és nem nyereséges, ellentétben az olyan szelektíven gyűjtött anyagokkal, mint amilyen a vas, a műanyag vagy a papír. Olyan hulladékkezelőhöz kell vinni, amelyik tud mihez kezdeni a kompresszorban lévő olajjal, semlegesíteni tudja a hűtőcsövekben keringő freongázt, helyet talál az oldallapokban és az ajtóban lévő szigetelésnek és a nagy mennyiségű műanyagnak is megtalálja az útját vissza a termelésbe.

— Mi történik, ha nem bizonyul hatékonynak az elektronikai hulladékgyűjtés?

— Van egy mennyiségbeli előírás az Európai Unió részéről: fejenként évi 4 kilogramm elektromos hulladékot kell begyűjtenünk. Meg kell mondanom, ezen a téren nagyon rosszul állunk. Országos szinten 0,9 kilogrammnál tartunk, ehhez képest Szatmár megyében évi 1,2 kilogrammnyi elektronikus hulladék gyűlt eddig össze. A jelenlegi helyzet tehát rossz, azonban az az igazság, hogy fejlődött a romániaiak hulladék-tudatossága, persze a céltól még nagyon-nagyon messze vagyunk. És az a baj, hogy az uniós biztosok országos számokat néznek, ha egy megye túlteljesít, nem jelenti azt, hogy emiatt bármiféle kivételezésben lenne része. Ha pár éven belül nem érjük el a fejenkénti évi négy kilogrammnyi elektromoshulladék-begyűjtési szintet, szerződésszegési procedúra hatálya alá kerül az ország, és a nem hatékony hulladékfeldolgozási aktivitás miatt illetékfizetési kötelezettséget ró ki rá az Unió, ennek árát egyaránt megfizeti majd a gyártó, a helyhatóság, a környezetvédelmi tárca és velük együtt a lakosság is.

— A RoRec egy nonprofit egyesület. Miből tartja fenn magát?

— Az elektromos gépek vásárlásakor a fogyasztó által kifizetett környezetvédelmi bélyeg árából. A ma hatályos törvénykezés értelmében a gyártók a fogyasztóval fizettetik meg az újrahasznosítás költségeit, a gépek árából átlagosan öt-tíz lejnyi ez az összeg. A környezetvédelmi illeték ez év februárjáig kötelező módon külön volt feltüntetve a boltok polcain, mostantól ez nincs így, kifizetni a fogyasztó továbbra is kifizeti, akkor is, ha a versenyhelyzet miatt a gyártók igyekeznek ezt a költséget maguk „lenyelni”. A gyártók ebből a forrásból tartják fent a RoRec-et, amelyik azonban ezért cserébe elszámol tevékenységével a gyártók felé: ennyit gyűjtöttünk be, ennyit hasznosítottunk újra, hasznos helyre ment a pénz.

— Milyen gépektől szabadulnak leggyakrabban a szatmáriak?

— A szórás nagy. Éjjeli lámpától hűtőszekrényig minden ráfér a palettára, de elsősorban a sok helyet foglaló nagy háztartási gépekkel találkozunk, mint amilyenek a hűtőszekrények, hűtőládák vagy a mosógépek. De sok a kidobott televízió is, ezekből főleg azért van sok, mert ezek a legelterjedtebb háztartási elektronikai cikkek, ezekből van a legtöbb. De az utóbbi időben felbukkannak már régi, elromlott, korszerűtlen számítógépek, laptopok és monitorok is.

— Milyen irányba halad a RoRec, mit tesz azért, hogy növelje a hatékonyságát, és mielőbb elérje a hulladék-újrahasznosítási kötelezettség minimumát?

— Tudjuk a törvény által előírt kötelezettségeinket és lehetőségeinket. Tagjai vagyunk a hulladékkezelés páneurópai egyesületének, ami azt a célt szolgálja, hogy tisztában legyünk az uniós törvénymódosításokkal, minél hamarabb tudjunk ezekre reagálni, célunk, hogy a RoRec legyen a hulladékfeldolgozás legkorszerűbb előfutára. Szeretnénk állandósítani a gyűjtőpontok nyitva tartását, szélesebb körű gyűjtő-központokat kell létrehoznunk, és ha el akarunk jutni a kitűzött célhoz, csúcsra kell járatnunk a hulladékért házhoz menés rendszerét. Időszakosan tájékoztató kampányokat kell szerveznünk, folyamatosan napirenden kell hogy tartsuk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, nap mint nap sulykolnunk kell mind a lakosság, mind a gazdasági szereplők fejébe: ha nem újrahasznosítasz, te fizeted meg a környezetszennyezés árát!

— Jó újrahasznosítók a szatmáriak?

— Az újrahasznosításra felajánlott elektronikai hulladék mennyiségét tekintve mindenképpen az országos átlagnál környezettisztelőbbek. Megyén belül a Kaplony környékiek értették meg a leghamarabb, miért fontos az, amit csinálunk, a szatmári települések közül az ide valósiak adták le a legtöbb áramfogyasztó háztartási gépet újrahasznosítási célra. Jó csapatjátékosok a szatmáriak, érdeklődnek az iránt, hogyan szabadulhatnának meg elektronikai cikkeiktől minél természetbarátabb módon. Keresnek minket, megosztják velünk javaslataikat, elmondják problémáikat.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...