Ha pünkösd, akkor Strudlifesztivál
Utoljára módositva: 2018-05-16 11:03:19

Hagyományosan pünkösdvasárnap kerül megrendezésre a Strudlifesztivál a Csanálostól alig 8 kilométerre lévő vállaji parkerdőben — idén már tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a svábok egyik leghíresebb ételéről elnevezett gasztronómiai (és nem csak) rendezvényt az 1000 lelkes, magyarok és kisebb részben német anyanyelvűek által lakott községben.

 

És bár a nap eseményei javarészt a krumplis, kapros, túrós vagy épp lekváros strudli — na meg a kettesfogathajtás — körül forognak majd, a Strudlifesztivál egyúttal a történelmi Szatmár területére telepített svábok hagyományos találkozója is, hiszen betelepítésük az 1711-es szatmári béke után kezdődött el Szatmár megyében a vidék földesura, gróf Károlyi Sándor kezdeményezésére, aki többek között a nagykárolyi és a szatmárnémeti birtokain helyezte el az 1712-től folyamatosan érkező telepeseket.

A rendezvény május 20-án, vasárnap 9 órakor a hagyományos horgászversennyel kezdődik a parkerdő melletti halastavon, és szinte ezzel egy időben zajlik a kutyás fegyverbemutató is, 12 órától pedig a szebbnél szebb telivérekben gyönyörködhetnek a kettesfogathajtó versenyen — amelynek végén érdemes elsétálni és rácsodálkozni a parkerdőtől alig pár lépésre álló, eklektikus stílusban épített és mesebeli mézeskalács házat idéző, különlegesen szép római katolikus templomra. Kora délután kezdődik a kulturális kavalkád a színpadon hagyományőrző csoportok fellépésével, a hivatalos megnyitót követően pedig más formában ugyan, de folytatódik a mozgás jump aerobikkal. 19 órától Kis Grofó dicséri a „nézését meg a járását”, őt 21 órától a Honeybeast váltja a színpadon, amely 90 perces koncerttel kedveskedik a fesztiválozóknak, majd 23 órakor tűzijáték zárja a gasztronómiai kóstolókkal, népi iparművészek bemutatójával fűszerezett Strudlifesztivál első napját.

Pünkösdhétfő hagyományosan is a mulatozás és a vigasság napja, s ennek jegyében 15 órától egymást váltja a színpadon Raul és Ábrahám, Bódi Csabi, Miki Niki és a Csinibabák rock & roll, Jolly és Suzy, Burai Krisztián és ismét Miki Niki retró slágerekkel, Cozombolis, 21 órától pedig az Irigy Hónaljmirigy támad a rekeszizmokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...