Ha pünkösd, akkor Strudlifesztivál
Utoljára módositva: 2018-05-16 11:03:19

Hagyományosan pünkösdvasárnap kerül megrendezésre a Strudlifesztivál a Csanálostól alig 8 kilométerre lévő vállaji parkerdőben — idén már tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a svábok egyik leghíresebb ételéről elnevezett gasztronómiai (és nem csak) rendezvényt az 1000 lelkes, magyarok és kisebb részben német anyanyelvűek által lakott községben.

 

És bár a nap eseményei javarészt a krumplis, kapros, túrós vagy épp lekváros strudli — na meg a kettesfogathajtás — körül forognak majd, a Strudlifesztivál egyúttal a történelmi Szatmár területére telepített svábok hagyományos találkozója is, hiszen betelepítésük az 1711-es szatmári béke után kezdődött el Szatmár megyében a vidék földesura, gróf Károlyi Sándor kezdeményezésére, aki többek között a nagykárolyi és a szatmárnémeti birtokain helyezte el az 1712-től folyamatosan érkező telepeseket.

A rendezvény május 20-án, vasárnap 9 órakor a hagyományos horgászversennyel kezdődik a parkerdő melletti halastavon, és szinte ezzel egy időben zajlik a kutyás fegyverbemutató is, 12 órától pedig a szebbnél szebb telivérekben gyönyörködhetnek a kettesfogathajtó versenyen — amelynek végén érdemes elsétálni és rácsodálkozni a parkerdőtől alig pár lépésre álló, eklektikus stílusban épített és mesebeli mézeskalács házat idéző, különlegesen szép római katolikus templomra. Kora délután kezdődik a kulturális kavalkád a színpadon hagyományőrző csoportok fellépésével, a hivatalos megnyitót követően pedig más formában ugyan, de folytatódik a mozgás jump aerobikkal. 19 órától Kis Grofó dicséri a „nézését meg a járását”, őt 21 órától a Honeybeast váltja a színpadon, amely 90 perces koncerttel kedveskedik a fesztiválozóknak, majd 23 órakor tűzijáték zárja a gasztronómiai kóstolókkal, népi iparművészek bemutatójával fűszerezett Strudlifesztivál első napját.

Pünkösdhétfő hagyományosan is a mulatozás és a vigasság napja, s ennek jegyében 15 órától egymást váltja a színpadon Raul és Ábrahám, Bódi Csabi, Miki Niki és a Csinibabák rock & roll, Jolly és Suzy, Burai Krisztián és ismét Miki Niki retró slágerekkel, Cozombolis, 21 órától pedig az Irigy Hónaljmirigy támad a rekeszizmokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...