Ha zuhan a hótömeg…
Utoljára módositva: 2018-03-06 17:56:12

Több esetben is megtörtént a hét eleji olvadás idején, hogy autóra zuhanva okozott kárt tetőről lecsúszó hótömeg. A tulajdonost kell perelni a kártérítésért, mondja Ressler Ştefan ügyvéd.

Gondatlanságból elkövetett károkozás címén indítható polgári peres eljárás, ha háztetőről lezuhanó hótömeg okoz emberi sérülést vagy anyagi kárt, tájékoztatott szerkesztőségünk megkeresése nyomán Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd. Azt követően kerestük fel a jogi szakembert a témában, hogy Szatmárnémetiben is több esetben fordult elő, hogy épület tövében hagyott autóra zuhant rá nagyobb mennyiségű nedves hó a tetőről, és okozott kárt a járműben. Arra voltunk kíváncsiak, a kárt szenvedettek mit tehetnek ilyen esetben a kár megtérítése érdekében. Személyi sérülésről hasonló okok miatt nincs tudomásunk.

A tulajdonos felel

Az ilyen esetek nem számítanak bűncselekménynek, részletezte az ügyvéd, rendőrségi beavatkozásra csak annyiban van szükség — autóra csúszott hó vagy ráesett jégcsap esetén —, hogy a megkárosított tulajdonos jogszerűen javíttathassa meg az autót. A rendőrségi jegyzőkönyv a peres eljárás során is segíthet a bírónak megfelelő döntést hozni. Tudni kell, folyatta Ressler, hogy minden ilyen esetben az épület tulajdonosa felel az ingatlan közbeékelődésével történt eseményért; ha hótömeg zuhan le a tetőről, egyenértékű az olyan esetekkel, amikor tégla vagy cseréppel történik ugyanez. Ha ilyen dolog történik, a tulajdonos objektív felelősségéről beszélünk, ami fennállhat abban az esetben is, ha tettleges beavatkozás valójában nem történt részéről.

Minél több bizonyíték

A rendőrségi jegyzőkönyv megszületése után ajánlott levélben kell felszólítani az épület tulajdonosát az okozott kár megtérítésére, s ha ez nem történik meg 15 naptári napon belül, azaz kudarcba fullad a peren kívüli megegyezés, meg lehet tenni a bírósági feljelentést. Az eset megtörténtekor minél több bizonyítékát érdemes összeszedni az esetnek, hívta fel a figyelmet Ressler; ha van rá lehetőség, érdemes fényképfelvételt is készíteni, akár többet is, polgári peres eljárások során ezek minden további nélkül felhasználhatóak. Ha vannak tanúi az eseménynek, érdemes ezek telefonszámát, egyéb elérhetőségét elkérni. A bíró fog dönteni a kártérítés odaítéléséről és mértékéről, fűzte hozzá az ügyvéd, ha szabálytalan helyzetben lévő — például tilosban leparkolt — autóban okozott kárt a tetőről lehullott hó, csökkenhet a megítélt összeg.

Bonyolultabb ügy

Nem egyszerű igazat szerezni akkor sem, ha magánháznak vagy egy ember tulajdonában lévő épületnek van szerepe ilyen ügyekben, hangsúlyozta Ressler, kacifántosabb viszont a helyzet, ha soklakásos tömbház része a káros magatartásnak, mert ilyenkor az ottani összes tulajdonost be kell perelni. A jelenleg hatályos törvények értelmében egy társasházban minden lakó felel minden négyzetméterért, pincéért, tetőért, tűzfalért, lépcsőházért egyaránt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...