Ha zuhan a hótömeg…
Utoljára módositva: 2018-03-06 17:56:12

Több esetben is megtörtént a hét eleji olvadás idején, hogy autóra zuhanva okozott kárt tetőről lecsúszó hótömeg. A tulajdonost kell perelni a kártérítésért, mondja Ressler Ştefan ügyvéd.

Gondatlanságból elkövetett károkozás címén indítható polgári peres eljárás, ha háztetőről lezuhanó hótömeg okoz emberi sérülést vagy anyagi kárt, tájékoztatott szerkesztőségünk megkeresése nyomán Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd. Azt követően kerestük fel a jogi szakembert a témában, hogy Szatmárnémetiben is több esetben fordult elő, hogy épület tövében hagyott autóra zuhant rá nagyobb mennyiségű nedves hó a tetőről, és okozott kárt a járműben. Arra voltunk kíváncsiak, a kárt szenvedettek mit tehetnek ilyen esetben a kár megtérítése érdekében. Személyi sérülésről hasonló okok miatt nincs tudomásunk.

A tulajdonos felel

Az ilyen esetek nem számítanak bűncselekménynek, részletezte az ügyvéd, rendőrségi beavatkozásra csak annyiban van szükség — autóra csúszott hó vagy ráesett jégcsap esetén —, hogy a megkárosított tulajdonos jogszerűen javíttathassa meg az autót. A rendőrségi jegyzőkönyv a peres eljárás során is segíthet a bírónak megfelelő döntést hozni. Tudni kell, folyatta Ressler, hogy minden ilyen esetben az épület tulajdonosa felel az ingatlan közbeékelődésével történt eseményért; ha hótömeg zuhan le a tetőről, egyenértékű az olyan esetekkel, amikor tégla vagy cseréppel történik ugyanez. Ha ilyen dolog történik, a tulajdonos objektív felelősségéről beszélünk, ami fennállhat abban az esetben is, ha tettleges beavatkozás valójában nem történt részéről.

Minél több bizonyíték

A rendőrségi jegyzőkönyv megszületése után ajánlott levélben kell felszólítani az épület tulajdonosát az okozott kár megtérítésére, s ha ez nem történik meg 15 naptári napon belül, azaz kudarcba fullad a peren kívüli megegyezés, meg lehet tenni a bírósági feljelentést. Az eset megtörténtekor minél több bizonyítékát érdemes összeszedni az esetnek, hívta fel a figyelmet Ressler; ha van rá lehetőség, érdemes fényképfelvételt is készíteni, akár többet is, polgári peres eljárások során ezek minden további nélkül felhasználhatóak. Ha vannak tanúi az eseménynek, érdemes ezek telefonszámát, egyéb elérhetőségét elkérni. A bíró fog dönteni a kártérítés odaítéléséről és mértékéről, fűzte hozzá az ügyvéd, ha szabálytalan helyzetben lévő — például tilosban leparkolt — autóban okozott kárt a tetőről lehullott hó, csökkenhet a megítélt összeg.

Bonyolultabb ügy

Nem egyszerű igazat szerezni akkor sem, ha magánháznak vagy egy ember tulajdonában lévő épületnek van szerepe ilyen ügyekben, hangsúlyozta Ressler, kacifántosabb viszont a helyzet, ha soklakásos tömbház része a káros magatartásnak, mert ilyenkor az ottani összes tulajdonost be kell perelni. A jelenleg hatályos törvények értelmében egy társasházban minden lakó felel minden négyzetméterért, pincéért, tetőért, tűzfalért, lépcsőházért egyaránt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...