Habban fürdő Szamosháti Fesztivál
Utoljára módositva: 2019-08-06 15:37:45

Nem titkoltan a gyermekeké volt a főszerep Egriben, a III. Szamosháti Fesztiválon, de persze a habpartiból, a készműveskedésből, kisvonatozásból a felnőttek is kivették a részüket — akárcsak a jóízű beszélgetésekből, ízes falatok kóstolásából és szórakozásból.

 

Az immár harmadik alkalommal megszervezett rendezvény hagyományosan kora délelőtt a főzőversennyel kezdődött az egri focipálya ligetes végében — a csapatok között már nem kedves „kakukktojásnak”, de régi ismerősnek számított a Segesvárról érkezett Homo Novus Egyesület, akik titkos fűszerezésű segesvári csülkös babgulyást rotyogtattak az üstben s kínált mellé friss káposztasalátát; a polgármesteri hivatal csapata kézzel szaggatott nokedlivel dúsította az ízletes gulyáslevest és csavart több mint 1000 töltött káposztát; az egri egyesület Örökvidám csapata által készített bográcsgulyás különlegességét az egyben beletett tyúk adta, míg a magyarországi Gyöngyösről érkezett Mátrai Nyuggerbetyárok természetesen betyárpörköltet főztek. Versenyen kívül ugyan, de egész nap, késő délutánig — amíg a 30 kilós liszteszsák ki nem ürült — sütötték fáradhatatlanul és jótékonysági céllal a szilvaízes fánkot és lángost a református nőszövetség tagjai, ugyanis a finomságokból befolyt összeget a templomablakok cseréjére fordítják.

Az ünnepi istentiszteletet és Csűry Bálint szobrának megkoszorúzását követően a rendezvény a fesztivál fő helyszínén, a focipályán folytatódott, ahol számtalan, sátrak árnyékában elhelyezett pad várta az érdeklődőket — a színpadon pedig az egri Csodaszarvas és a Szamoshát Néptánccsoport ropta fáradhatatlanul a szatmári és szilágysági táncokat, no meg polkát, Farkas Annabella és Simon Szilvia szatmári népdalcsokraival fűszerezve. A programsor, ugyancsak a rendezvény hagyományai szerint, könyvbemutatóval, a település díszpolgárának, Kis Kálmánnak Megírni az igazságot című, Egri történelméről és neves személyiségeiről szóló könyvének bemutatójával folytatódott s a következőkben is az irodalomé volt a főszerep: Marosán Csaba kolozsvári színművész öniróniától sem mentes, jó hangulatú, interaktív előadása keretében az irodalom humor-gyöngyszemeivel, nagy íróinkról – költőinkről kevésbé tudott történésekkel és adomákkal támadt a rekeszizmokra.

Bárhonnan érkeztek is, érezzék magukénak a Szamosháti Fesztivált!” — fogalmazott a hivatalos megnyitón az egybegyűlteket elsőként köszöntő Márton Zsuzsanna polgármester, hangsúlyozottan mondva köszönetet mindazoknak, akiknek több hetes, fáradhatatlan munkája nélkül nem jött volna létre a rendezvény. „Ha már harmadik alkalommal szerveznek meg valamit, az már hagyományteremtés. Egri kialakított egy nagyon szép, hangulatos fesztivált, hirdetve azt is: ha egy közösség élni akar, akkor tud élni. És mindegy, hogy tulipán vagy fenyő, a lényeg: zöld a töve, a szára — értjük, megértjük egymást, s ez maradjon is így, hogy jövőre is legyen Szamosháti Fesztivál.” – mondta pataki Csaba tanácselnök, míg Mezei János, a Magyar Polgári Párt országos elnöke az együttlét, a mindennapok rohanásából való közös pihenés, szórakozás, beszélgetések fontosságát hangsúlyozta, felidézve az istentiszteleten elhangzott útmutatást: ne adjuk fel, menjünk tovább, akár ellenszélben is, mint ahogy Egri is teszi. A köszöntők után kezdődött a nap talán leginkább várt és valóban mindenkit megmozgató programja: az Aqua Manók megtáncoltatták, majd meg is limbóztatták a gyerkőc-szülő párosokat, miközben a hatalmas habtengerben elmondhatatlan élvezettel „pancsolt” kicsi és nagy;s a mókának alig akart vége szakadni aztán a jövő lánglovagjai mérték össze tudásukat az izgatott felnőttek biztatása közepette Gyermektűzoltó-verseny keretében; a kézműves sátorban fáradhatatlanul forgott a fazekaskorong, fűzték a gyöngyöt, faragták a kis névtáblákat, de ugyanilyen fáradhatatlanul s vidáman tülkölve járta a települést a gyerkőcökkel-felnőttekkel a kisvonat, a színpadon pedig előbb a püspökladányi FÉK együttes retró popslágerekkel alapozza a hangulatot, aztán a Happy Gang táncoltatta a focipályát megtöltő sokadalmat, majd Homonyik Sándor kicsit nosztalgikus hangulatú koncertje és tűzijáték zárta az idei Szamosháti Fesztvált.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...