Háborognak a szakszervezetek
Utoljára módositva: 2019-07-19 09:12:07

Felháborodtak az egészségügyi érdekvédelmek a korrupt orvosok után kémkedő álbetegeken a napokban. Illegálisnak tartják a lépést.

„Már megszoktuk, hogy az egészségügyi minisztérium egyes alkalmazottai egyszerűen nem értik a jogszabályokat. A miniszter gyakorlatilag azt akarja, hogy ügynökei kiprovokáljanak egy bűncselekményt bizonyítékok begyűjtése céljából, ami a büntetőtörvénykönyv szerint törvénytelen” —mutat rá közleményében az egyik legnagyobb egészségügyi érdekvédelem, a Solidaritatea Sanitară. A Sanitas szakszervezet is hasonlóképpen vélekedik, Viorel Hușanu bukaresti elnök szerint ezzel a lépéssel csak „saját képét szeretné fényezni” a miniszter, ráadásul a korrupcióellenes harc nem az ő hatáskörébe tartozik, hiszen erre megvannak a kompetens hatóságok. „Már számtalanszor jeleztük a szaktárcának, ha diszkriminatív lépésekkel kellett szembesüljünk, például a bérezési rendszerrel kapcsolatban, valamint azt is, amikor a kórházaknak nem volt elegendő eszközük arra, hogy dolgozhassanak, hiányoztak az alapvető gyógyszerek. Ezekkel kellene inkább foglalkoznia a minisztériumnak” — hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Mindeközben Sorina Pintea egészségügyi miniszter egy szerda esti televíziós műsorban azt mondta, ezt a módszert nem ő találta ki, évek óta alkalmazzák más európai országokban, és Romániában sem új keletű, hiszen a kórházak akkreditációs eljárása során egy bizonyos szakaszban „álbetegek” segítségével mérik fel a páciensek elégedettségét.

Pintea hangsúlyozta, nagyon sok odaadó szakember dolgozik a rendszerben, akik megértették az intézkedés lényegét és nem tiltakoznak ellene. „Az, hogy a betegek elismerésüket akarják kifejezni az orvosnak, természetes, de az orvosi ellátás feltételekhez kötése megengedhetetlen. Ugyanakkor a betegeknek tudniuk kell, hogy az egészségügyi alkalmazottak most tisztességes bérezésben részesülnek, nincs szükség arra, hogy kiegészítsék jövedelmüket” — nyomatékosította Pintea.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...