Háborognak a szakszervezetek
Utoljára módositva: 2019-07-19 09:12:07

Felháborodtak az egészségügyi érdekvédelmek a korrupt orvosok után kémkedő álbetegeken a napokban. Illegálisnak tartják a lépést.

„Már megszoktuk, hogy az egészségügyi minisztérium egyes alkalmazottai egyszerűen nem értik a jogszabályokat. A miniszter gyakorlatilag azt akarja, hogy ügynökei kiprovokáljanak egy bűncselekményt bizonyítékok begyűjtése céljából, ami a büntetőtörvénykönyv szerint törvénytelen” —mutat rá közleményében az egyik legnagyobb egészségügyi érdekvédelem, a Solidaritatea Sanitară. A Sanitas szakszervezet is hasonlóképpen vélekedik, Viorel Hușanu bukaresti elnök szerint ezzel a lépéssel csak „saját képét szeretné fényezni” a miniszter, ráadásul a korrupcióellenes harc nem az ő hatáskörébe tartozik, hiszen erre megvannak a kompetens hatóságok. „Már számtalanszor jeleztük a szaktárcának, ha diszkriminatív lépésekkel kellett szembesüljünk, például a bérezési rendszerrel kapcsolatban, valamint azt is, amikor a kórházaknak nem volt elegendő eszközük arra, hogy dolgozhassanak, hiányoztak az alapvető gyógyszerek. Ezekkel kellene inkább foglalkoznia a minisztériumnak” — hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Mindeközben Sorina Pintea egészségügyi miniszter egy szerda esti televíziós műsorban azt mondta, ezt a módszert nem ő találta ki, évek óta alkalmazzák más európai országokban, és Romániában sem új keletű, hiszen a kórházak akkreditációs eljárása során egy bizonyos szakaszban „álbetegek” segítségével mérik fel a páciensek elégedettségét.

Pintea hangsúlyozta, nagyon sok odaadó szakember dolgozik a rendszerben, akik megértették az intézkedés lényegét és nem tiltakoznak ellene. „Az, hogy a betegek elismerésüket akarják kifejezni az orvosnak, természetes, de az orvosi ellátás feltételekhez kötése megengedhetetlen. Ugyanakkor a betegeknek tudniuk kell, hogy az egészségügyi alkalmazottak most tisztességes bérezésben részesülnek, nincs szükség arra, hogy kiegészítsék jövedelmüket” — nyomatékosította Pintea.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...