Hagyományőrző és mesetábor Tasnádon
Utoljára módositva: 2017-08-02 13:44:59

Pénteken zárult a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület által szervezett Hagyományőrző és mesetábor Tasnádon. Az 5–12 év közötti gyermekeket megszólító program egyike azoknak a megvalósult elképzeléseknek, amik a vidék magyar kultúráját és a magyar oktatását célozzák. Úgy Tasnádon, mint a környező falvakban mindennapos tényként lehet megélni a kivándorlás, az asszimiláció és az urbanizáció hatását: a legtöbbször már csak egy-egy magyar nyelvű osztály indul Tasnádon, a környező falvakban pedig szimultán osztályok működnek, és mindenütt nagy a roma diákok aránya. A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület ezen projektjének célja pótolni azokat a hiányosságokat, amelyek a szórványban működő, két tannyelvű oktatási intézmények tevékenységéből adódnak.

Póka Mária és Czumbil Bernadette kezdeményezésére már a tavalyi évben elindult a foglalkozássorozat, az idei program mottója pedig a hagyományos értékeink élményszerű megismertetése volt. A tábor 5 napos időszakában az 55 kisiskolás és óvodás korú gyermek korosztály szerint, körforgásszerűen kézműves, mese- és népdalfoglalkozásokon vehetett részt. A hagyományos mesterségek titkaiba és művelésébe a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület mesterei által kaptunk bepillantást. Kicsik és nagyok egyaránt örültek a fafaragás, üvegfestés, agyagozás és bútorfestés élményének. A meseterem témáját a Számadó Ernő gyűjtötte érmelléki mesék szolgáltatták. A választás nem véletlen, hiszen a ma Szatmár megyei várost, Tasnádot — amelyik valamikor közigazgatásilag Szilágy vármegyéhez is tartozott — egykoron az Érmellék központjának tekintették. A Póka Mária helyi tanítónő által vezetett meseteremben régi idők emberei elevenedtek meg: a favágó, a molnár, a bojtár, a juhász, a szegény leány és a várkapitány. A mesék varázslatos világa kitűnő lehetőséget biztosított a hagyományos mesterségek tüzetesebb megismertetésére, valamint a népi ruhadarabok és munkaeszközök bemutatására. Emellett a meséket az udvaron felállított, közel életnagyságú meseházikón a gyerekek maguk festették meg Herskovics Emőke rajztanárnő segítségével. A nagyobb gyerekek a népi öltözet egyes darabjait saját kezükkel szabhatták ki, takaros fakanálmenyecskéket és -legényeket alkotván. A legkisebbek legnagyobb örömére Juhász Anna tanítónő népi gyerekjátékokkal színesítette az együttlétet. A megtanult népdalok erejét a közös éneklés, valamint furulya- és citerakíséret is fokozta Czumbil Bernadette, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanára irányításával. A kiválasztott dalok az érmelléki mesék témájához és fordulataihoz igazodtak, ezáltal a szereplők gondolatvilágát és érzéseit is közelebb érezhették magukhoz a gyerekek.

Az érmindszenti kirándulás nem véletlenül került be a hét programjába. A faluban működő malom látogatása szervesen egészítette ki a gyerekek tanulását, hisz közelről tekinthették meg a mesékben megkedvelt molnárlegény munkáját. Az érmellék legkiemelkedőbb egyéniségéről, Ady Endréről Bendel Júlia magyartanár mesélt a szülőház udvarán lekuporodott gyerekeknek, akiknek a java része most először hallott a költőóriásról.

A táborzáró kis bemutató szerepen a gyerekek nagyon szívesen működtek közre, hisz korosztályonként előadták az áttanulmányozott mesét, énekekkel, kis tánccal fűszerezve. A tábort elhagyva hazavihették a saját készítésű kézműves alkotásokat, valamint füzetbe fogva a tanult mesék és énekek nyomtatványait.

Egy élményekkel sűrített hetet tudhatnak maguk mögött úgy a gyerekek, mint a pedagógusok. Köszönet az önkénteseknek: Pozman Katalin és Negrean Renáta tanítónőknek, akik a kézműves foglalkozásokon tevékenykedtek, valamint a szülőknek a lelkes segítségükért. Kiemelt hála a Bethlen Gábor Alapnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak támogatásukért, amivel életre szóló élményt biztosítottak tasnádi, tasnádszántói, érszakácsi, tasnádszarvadi, pelei és kőrösi gyerekeknek.

 

 

Czumbil Bernadette

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 17:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...