Hagyományőrző és mesetábor Tasnádon
Utoljára módositva: 2017-08-02 13:44:59

Pénteken zárult a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület által szervezett Hagyományőrző és mesetábor Tasnádon. Az 5–12 év közötti gyermekeket megszólító program egyike azoknak a megvalósult elképzeléseknek, amik a vidék magyar kultúráját és a magyar oktatását célozzák. Úgy Tasnádon, mint a környező falvakban mindennapos tényként lehet megélni a kivándorlás, az asszimiláció és az urbanizáció hatását: a legtöbbször már csak egy-egy magyar nyelvű osztály indul Tasnádon, a környező falvakban pedig szimultán osztályok működnek, és mindenütt nagy a roma diákok aránya. A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület ezen projektjének célja pótolni azokat a hiányosságokat, amelyek a szórványban működő, két tannyelvű oktatási intézmények tevékenységéből adódnak.

Póka Mária és Czumbil Bernadette kezdeményezésére már a tavalyi évben elindult a foglalkozássorozat, az idei program mottója pedig a hagyományos értékeink élményszerű megismertetése volt. A tábor 5 napos időszakában az 55 kisiskolás és óvodás korú gyermek korosztály szerint, körforgásszerűen kézműves, mese- és népdalfoglalkozásokon vehetett részt. A hagyományos mesterségek titkaiba és művelésébe a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület mesterei által kaptunk bepillantást. Kicsik és nagyok egyaránt örültek a fafaragás, üvegfestés, agyagozás és bútorfestés élményének. A meseterem témáját a Számadó Ernő gyűjtötte érmelléki mesék szolgáltatták. A választás nem véletlen, hiszen a ma Szatmár megyei várost, Tasnádot — amelyik valamikor közigazgatásilag Szilágy vármegyéhez is tartozott — egykoron az Érmellék központjának tekintették. A Póka Mária helyi tanítónő által vezetett meseteremben régi idők emberei elevenedtek meg: a favágó, a molnár, a bojtár, a juhász, a szegény leány és a várkapitány. A mesék varázslatos világa kitűnő lehetőséget biztosított a hagyományos mesterségek tüzetesebb megismertetésére, valamint a népi ruhadarabok és munkaeszközök bemutatására. Emellett a meséket az udvaron felállított, közel életnagyságú meseházikón a gyerekek maguk festették meg Herskovics Emőke rajztanárnő segítségével. A nagyobb gyerekek a népi öltözet egyes darabjait saját kezükkel szabhatták ki, takaros fakanálmenyecskéket és -legényeket alkotván. A legkisebbek legnagyobb örömére Juhász Anna tanítónő népi gyerekjátékokkal színesítette az együttlétet. A megtanult népdalok erejét a közös éneklés, valamint furulya- és citerakíséret is fokozta Czumbil Bernadette, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanára irányításával. A kiválasztott dalok az érmelléki mesék témájához és fordulataihoz igazodtak, ezáltal a szereplők gondolatvilágát és érzéseit is közelebb érezhették magukhoz a gyerekek.

Az érmindszenti kirándulás nem véletlenül került be a hét programjába. A faluban működő malom látogatása szervesen egészítette ki a gyerekek tanulását, hisz közelről tekinthették meg a mesékben megkedvelt molnárlegény munkáját. Az érmellék legkiemelkedőbb egyéniségéről, Ady Endréről Bendel Júlia magyartanár mesélt a szülőház udvarán lekuporodott gyerekeknek, akiknek a java része most először hallott a költőóriásról.

A táborzáró kis bemutató szerepen a gyerekek nagyon szívesen működtek közre, hisz korosztályonként előadták az áttanulmányozott mesét, énekekkel, kis tánccal fűszerezve. A tábort elhagyva hazavihették a saját készítésű kézműves alkotásokat, valamint füzetbe fogva a tanult mesék és énekek nyomtatványait.

Egy élményekkel sűrített hetet tudhatnak maguk mögött úgy a gyerekek, mint a pedagógusok. Köszönet az önkénteseknek: Pozman Katalin és Negrean Renáta tanítónőknek, akik a kézműves foglalkozásokon tevékenykedtek, valamint a szülőknek a lelkes segítségükért. Kiemelt hála a Bethlen Gábor Alapnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak támogatásukért, amivel életre szóló élményt biztosítottak tasnádi, tasnádszántói, érszakácsi, tasnádszarvadi, pelei és kőrösi gyerekeknek.

 

 

Czumbil Bernadette

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...