Hagyományőrző programkavalkád a 18. Partiumi Magyar Napokon
Utoljára módositva: 2019-07-23 18:36:40

A régi szellemiség jegyében, de tucatnyi újdonsággal és igazi hagyományőrző programkavalkáddal várja a kicsiket és nagyokat a 18. PMN.

Majd’ húsz évvel ezelőtt született meg a Partiumi Magyar Napok koncepció, melyben a kulturális kincsestárunk kiemelt szerepet kapott, különös hangsúlyt fektetve tradicionális értékeink ápolására.

A kétezres évek elején a helyi és a meghívott mesterek még a helyszínen épített asztalaikon mutatták be kézzel készített portékáikat. Aztán ahogy nőtt az esemény, úgy bővült a hagyományőrző programok kínálata. Egy-két év elteltével egész utcányi kézműves állított ki a PMN-en, akiknek a szervezők immár faházakat biztosítottak, a hangsúly pedig egyre inkább a helyi kézművesekre helyeződött.

Elfeledett szakmák

A Partiumi Mesterségek Utcája már a kezdetek óta a PMN szerves részét képezi, a hagyományőrzők mégis minden évben kitalálnak valamilyen újdonságot.

„Az Aranykapuval szinte a Partiumi Magyar Napok kezdete óta kint vagyunk, és örömmel látjuk az érdeklődést, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről. Jó alkalom ez arra, hogy a Partiumi Mesterségek Utcájában testközelből ismerkedjenek meg a kézművességgel. Lesz köztünk több olyan mester, akiknek a szakmája mára szinte feledésbe merült. A gyermekek és a tizenévesek már csak a történelemkönyvekben találkoznak néhány képpel, egy-két kifejezéssel. Biztosan akad a felnőttek között is, aki hallott a technikákról, de soha életében nem találkozott velük élőben. Ezért is lesznek érdekfeszítők a bemutatóink és foglalkozásaink 25 kézműves részvételével, akik szíves örömest avatják be a kérdezőt a rejtelmekbe” — árulta el Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője.

„Mindent a kéznek” foglalkozás

A szervezők és az aranykapusok a kézműveskiállítás és -vásár szervezése mellett azt is fontosnak érzik, hogy visszavezessék a látogatókat a magyaros értékekhez, a kulturális kincsestárunkhoz. Éppen ezért ötletes, „mindent a kéznek” foglalkozással vonják be a gyermekeket és a felnőtteket. A szemlélődést közös móka és a kreativitás váltja fel.

„Ennek érdekében állítjuk fel a jurtánkat, és tárlatot rendezünk benne, eredeti tárgyakkal keltve életre a régmúlt szellemiségét. Az elméleti ismeretek rajongóival szakértő előadóink érdekfeszítő témákat járnak majd körbe. S hogy a gyermekek se maradjanak ki, a népi játszósarokban megmutatjuk, mivel és hogyan játszottak dédszüleink hajdanán. Persze a kézműves-foglalkozások sem maradhatnak el. A háttérmuzsikát és a talpalávalót pedig a kolozsvári Karaván együttes húzza” — tette hozzá az egyesület vezetője, akivel szintén találkozhatunk a Partiumi Mesterségek Utcájában.

A népzenétől a játékokig, a népi mesterségektől a kézműves-foglalkozásokig: a magyar kultúra kincsestárát hozza el számunkra a 18. Partiumi Magyar Napok. Találkozzunk augusztus 20–25. között a nagykorúvá érett fesztiválon!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...