Hajdani disznóvágások hangulata
Utoljára módositva: 2019-08-21 11:22:30

Veress Ádám, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásának és étkezdéjének könyvelője az egykori disznóölésekről, disznótorokról, az ezekhez kapcsolódó élményeiről, valamint jelenlegi böllér-, hentes- és szakácstevékenységéről beszélt.

 

Veress Ádám

Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje — tartotta a mondás. Azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús, és nem savanyodik meg a menyasszony. A disznóölés és az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és lelkesen várt eseménye. Régen még a gyermekek sem mentek aznap iskolába. Ilyenkor korán kezdődött a nap az egész család számára. Veress Ádám, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásának és étkezdéjének könyvelője már gyerekkorában megtanulta a disznóvágás fortélyait, második éve, hogy az RMDSZ-böllérverseny egyik böllére, hentese, szakácsa. Az alábbiakban erről a hobbijáról beszélgetünk.

— Mit kell tudni Veress Ádámról?

— 1971-ben születtem Szatmárudvariban. Ott végeztem az általános iskolát, akkor még volt ott magyar nyelvű oktatás, édesanyám, Veres Erzsébet volt a tanítónő. Az V—VIII. osztályt a szatmárnémeti 10–es Számú Általános Iskolában végeztem, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban érettségiztem, végül a bukaresti Kereskedelmi Akadémián szereztem diplomát. Jelenleg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásának és étkezdéjének a könyvelője vagyok.

A böllér

 — Mikor ismerkedett meg a böllér- és hentesmunkával?

— A disznóvágással gyerekkoromban ismerkedtem meg. A családban nagy hagyománya volt a disznóvágásnak, mindig saját disznót vágtunk. A legnagyobb csinnadrattával végzett disznóvágás Erzsébet napján történt, amikor anyám névnapja volt. Erre már egy nappal korábban készültek, tisztították a fokhagymát, előkészítették a fűszereket, én nagyon szerettem a fűszerillatot. Nagy izgalommal hordtuk le a padlásról a disznóvágáshoz szükséges edényeket, miegymást.

A disznőfőből készül majd a sajt

 

Disznóvágás egykor

 — Milyen volt a disznóvágás gyerekkorában?

— A disznófogásra illett meghívni a rokonokat, barátokat és a szomszédokat, elég sokan összegyűltünk, nem is igazán a disznófogáson volt a hangsúly, hiszen sokan a közelébe se fértek, hanem az ezzel járó ceremónia. Mindenki saccolta, hány kilós lehet, közben ürültek a pálinkás poharak, amelyeket azonnal újra töltöttek, viccelődések, beszélgetések, megvolt az egésznek a hangulata. A disznófogáshoz már előre megsütötték a tepertős pogácsát — ez kötelező volt —, de került az asztalra szalonna és kenyér is. A reggelin mindenki részt vett, és ez addig tartott, amíg perzselték a disznót. Később a disznókörömből is ittak pálinkát. Ha a szomszédban is volt disznóvágás, akkor a disznófogók egy része oda is átment, majd visszajött.

 A hentes

 — Ki szúrta le a disznót?

— Édesapám szúrta és dolgozta fel, de volt egy — mi úgy neveztük: hentesasszony —, aki irányította a főzést. A perzselés után — amely a fehér havon, kékes hajnalban szép látvány, és a gyermekeknek nagy mulatság volt — pontos rendben haladt a munka. Mindenkinek megvolt a feladata. A gazdának ezen a napon csak az volt a dolga, hogy szíves szóval, tréfával és jó pálinkával és borral tartsa a segítőket. A disznóölés előkészítésében, majd az egész napi munkában a háziasszonynak segítettek a szomszédasszonyok és a közeli rokonok. Ez a segítség kölcsönös volt: a háziasszony később visszasegített, ha a szomszédoknál volt disznóölés.

Hangulat

 — Mi az, ami miatt megszerette a böllérmunkát?

— A hangulata miatt kedveltem meg. Olyan jóleső izgalom volt már kisgyerekkoromban, amikor odaálltam a tűz mellé, vártam, hogy mikor vághatom le a fülét és a farkát, majd sóztam a bőrt, és rágtam. Néha rám szóltak: „Vigyázz, mert beteg leszel”! Ez egy egész napos izgalom volt, sőt, több napos készülődés. Nálunk nagy feneket kerítettek a disznóvágásnak. Sajnos, ma már nincs meg ez a különös hangulata a disznóvágásnak. Ma már egy-kettőre levágják, és teszik be a fagyasztóba. Megszűnt az az igazi jó kapcsolat a rokonok és a szomszédok között, ma már a barátságok is csak érdekből szövődnek. A gyerekeket pedig nem igazán érdekli a disznóölés, nem köti le őket, igyekeznek távol maradni, de az egészben az a legszomorúbb, hogy a disznótoros ételek iránt sem érdeklődnek.

 Tárolás

 — Abban az időben nem volt még fagyasztó, hogyan tárolták a húst?

— Abban az időben is megvoltak a módszerek a tárolásra. Az oldalast ugye lesütötték zsírban, a hús nagy részét megfüstölték, és felvitték a padlásra. Régebben, amikor még nem volt fagyasztó, karajra vágták a disznót, a húsos részét lesütötték és a zsírban felvitték a padlásra, a csontos részét megfüstölték, ebből főzték a vasárnapi húslevest. Készítettek kenőmájast is, ez a szokás is megmaradt, amit szintén füstölünk.

 Régi disznótorok

 — A régi disznóvágásokon nagy jelentőséget kaptak a disznótorok. Hogyan zajlott akkor egy disznótor?

— Azért vágtunk mindig Erzsébet-napon disznót, hogy még nagyobb rangot adjunk az Erzsébet-napnak. Abban az időben nagy tekintélynek örvendett a faluban a tanító, a lelkész és az orvos. Ők minden nagyobb eseményen ott voltak, de ők is mindig meghívták a szüleimet. Ott voltak mindenhol a gyerekek is. Hatalmas nagy asztalt terítettek, és arra minden felkerült. Több mint húszan voltunk egy ilyen disznótoros névnapi vacsorán. Nálunk az volt a szokás, hogy toroskáposztát és krumplipürét, sült kolbászt, valamint májas és véres hurkát tettünk az asztalra, no meg bort és pálinkát.

 Sajátos szokások

— A disznótoros ételek elkészítésénél voltak, vannak sajátos szokások és elkészítési módok?

— Én ma is úgy csinálok mindent, ahogy a nagymamám csinálta. Én is fogyasztok meg készítek is modernebb ételeket, de a disznóvágás és a disznótor még mindig a hagyományos módon történik. Nem tudom, hogy mennyire sajátos az, hogy mi nem abáljuk meg a vért a véres hurkához. Szerintem így az igazi a véres hurka. A jó disznótor sokáig tartott, gyakran még hajnali két-három óráig is elmulatoztak a részvevők, majd általában együtt mentek el, egy ajtónyitással, de a háziasszony addig nem engedte el őket, míg nem tett mindegyiknek a kosarába egy kis kóstolót, kolbászt, hurkát, hájas pogácsát. Felhajtván az utolsó poharat is, jó egészséget kívánva elindultak hazafelé a jól sikerült disznótorról.

A csapattársakkal a munka végén

RMDSZ-böllérverseny

 — Mióta vesz részt az RMDSZ-böllérversenyen?

— Az RMDSZ-böllérversenyen második alkalommal veszek részt. Nagy Sándor esperessel böllérkedünk. Jó hangulat volt tavaly, mi kaptuk meg a legkaotikusabb csapatnak járó díjat. Két disznót vágtunk le, volt munka is, de sikerült megteremteni a kellő hangulatot is. Az elmúlt évben nagyon jó csapatunk volt, remélem, hasonló lesz az idén is.

 Szakács hírében

— Ön kitűnő szakács hírében is áll. A főzést kitől tanulta?

— Nagymamámtól és édesanyámtól. Nálunk gyakran voltak vendégségek, ilyenkor igyekeztek kitenni magukért a háziasszonyok. Én a készülődéseknél beálltam segíteni, figyeltem, mit hogyan csinálnak, ami tetszett, kipróbáltam, az élet úgy hozta, hogy ide kerültem ehhez a konyhához, ahol naponta kétszáz adag ételt készítenek, itt kiélhetem a szakácshobbimat, mikor kedvem van hozzá. Van egy olyan szokásom, hogy csak azt főzöm meg, amit szeretek. Ezek az ételek általában húsból vannak. A magyaros ételeket szeretem, ami nem feltétlenül csípős, hanem fűszeres. Ilyen a babgulyás, a Jókai-bableves. Egy ideje nagyon megszerettem a malacsütést. Eddig körülbelül húsz malacot sütöttem meg, még csak tanulom a fortélyait. A malacot egy fűszerkeverékes pácba teszem: só, bors, fokhagyma, babér és sör. Ez négy-öt napig áll a pácban hidegen, utána kerül a kemencébe. A lényeg az, hogy nem recept szerint főzök, mindig igyekszem hozzátenni valamit az ételhez a saját ötleteimből.

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...