Hajszállal javultak a nyolcadikosok eredményei
Utoljára módositva: 2016-07-06 17:29:39

Hajszállal javultak a Szatmár megyei nyolcadikosok felmérésének eredményei az óvásokat követően.

Nem minden fellebbező diák örülhetett a végleges eredmények kifüggesztésekor

Összesítette a szaktárca a nyolcadikosok június 27–július 5. között zajlott országos felmérésnek óvások utáni, végleges eredményét. A dolgozatok újrajavítását követően országszerte 0,1 százalékkal nőtt az 5-ös átlagot elérő vagy e felett teljesítő diákok száma, így a 2015/2016-os tanév kisérettségijének országos átlaga 75,1 százalékos.

Azoknak a tanulóknak a száma, akik elérték az 5-öst vagy meghaladták ezt az átlagot 111 510-ről 111 648-ra emelkedett, 37 050-en viszont nem érték el ezt. Nőtt a 10-es átlagot elérők száma is, míg az óvások előtt 241 tanuló büszkélkedhetett tökéletes jeggyel, addig a fellebbezéseket követően már 253 tanuló.

Összesen egyébként 21 277 óvást nyújtottak be, ez az összes dolgozat 6,92 százalékának újrajavítását jelentette. A legtöbben, 11 935-en a román dolgozat jegyét óvták meg, 392-en anyanyelvből fellebbeztek, 8900-an pedig matematikából. A részvételi arány a vizsgán 96,7 százalékos volt, a 153 673 diák közül 148 648-an írták meg a dolgozatokat, közülük 16 fiatalt csalás miatt kizártak.

Szatmár megyében senki nem próbált meg puskázni a vizsgákon, zökkenőmentesen zajlott a felmérés. A diákok 216 óvást nyújtottak be megyénkben: 175 dolgozat esetében megmaradt az eredeti értékelés, 31 dolgozatra nagyobb jegyet adták a javító tanárok, tíz fiatal viszont nem örülhetett, az ő dolgozatukat alacsonyabbra értékelték, mint a fellebbezés előtt. Az idei tanévben a szatmári nyolcadikosok sikerességi aránya így 67,03 százalékos.

Beiratkozási menetrend

A líceumi beiratkozási lapok kitöltése július 8–12. között zajlik az iskolákban, a fiatalok szüleinek és osztályfőnökének segítségével, majd július 9–13. között az adatok ellenőrzésére kerül sor.

A kitöltéskor fontos, hogy a nyolcadikat végzettek az eredményüktől függetlenül először azokat az iskolákat jelöljék meg, ahová járni szeretnének, és minél több opciót adjanak meg, hogy az első számítógépes elosztásban bejussanak a választott osztályok egyikébe. Egy központi adatbázisba vezetik be ugyanis a diákok jelentkezési űrlapján megjelölt opciókat, és a jegyek függvényében osztja le a tanulókat az informatikai rendszer. Az első leosztást július 19-én rendezik meg, de ezt még kettő követi a nyár folyamán. Az első leosztás eredményei rögtön a következő napon, július 20-án lesznek nyilvánosak. Július 21–29. között kell az iratkozási dossziéjukat beadniuk a diákoknak abba az iskolába, ahová bejutottak.

A szeptemberben kezdődő, 2016/2017-es tanévben a tanfelügyelőség ezúttal is helyet biztosít a középiskolákban a roma tanulók számára. A nyolcadikos fiataloknak az igényléseiket az általános iskolájuk titkárságán már le kellett adniuk, a kéréseket pedig július 11–13. között a megyei felvételi bizottság bírálja el, majd a leosztásra 14–16. között kerül sor.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...