Hálaadással ünnepelték az aratást a kálmándiak
Utoljára módositva: 2014-07-21 09:12:38

Július 20-án, vasárnap hagyományos aratási hálaadó ünnepséggel (Kirchweih und Erntedankfest) várta a lakosokat és környékbelieket az NDF kálmándi szervezete. Focimeccs, szentmise, felvonulás és kulturális műsor képezte az ünnepség programját.

 

Ünnepi szentmise keretében adtak hálát az idei termésért

Az egész napos rendezvény a hagyományokhoz híven egy labdarúgó mérkőzéssel kezdődött a helyi focipályán, ahol az „Öregfiúk” és a Német Demokrata Fórum (NDF) helyi szervezete tánccsoportjának tagjai csaptak össze. Az ebédszünet után 15 órakor a helyi templomba vonultak a jelenlévők, ami után az egybegyűltek kivonultak a templom elé, ahol megkezdődött az ünnepi felvonulás, melyen a község vezetősége, a meghívottak és a fellépő kultúrcsoportok a Kalmander Harmony fúvószenekar által diktált tempóra meneteltek a helyi művelődési otthonig, ahol 16 órakor kultúrprogramok sora várta az érdeklődőket. Sütő Imre polgármester köszöntőbeszédében elmondta, a hálaadó ünnepség keretében hálát adunk Istennek a búzáért, a kenyérért, és a 300 évvel ezelőtti betelepítésért, hiszen a svábok sok mindent kibírtak már az évszázadok során, de sohasem adták fel, mindig keményen dolgoztak.

Búzakoszorús felvonulással érkeztek a rendezvény helyszínére a jelenlévők

A rendezvény idén 21. alkalommal került megszervezésre, és évről évre fejlődik, amit jelez az is, hogy most is zsúfolásig volt a templom és a kultúrotthon egyaránt. A község lakosai megérdemlik ezt az ünnepet, hiszen ezért dolgoztak. Sütő Imre után köszöntötte a jelenlévőket Adrian Stef megyei tanácselnök, aki elmondta, a jövőben szeretnék megvalósítani, hogy minden falunap egyfajta fesztivál legyen, ahol előtérbe kerülnek a régi hagyományok és a multikulturalitás is szerephez jut. A Német Demokrata Fórum nevében Leitner János és Johann Forstenheizler köszöntötte a közönséget. A beszédeket követően az előadássorozat a helyi óvodás és iskolás gyerekek műsorával vette kezdetét, majd közönség elé állt a helyi énekkar, a helyi és környékbeli tánccsoportok, ugyanakkor versek is elhangzottak. A nagykárolyi Lead&Follow Táncegyesület tagjai modern táncot mutattak be. 18 órától a Kalmander Harmony Fúvószenekar szabadtéri koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. Sütő Imre polgármester elmondása szerint évek óta hagyománya van ennek a sváb ünnepségnek a faluban, melyet összekötnek a július 26-án, Szent Anna ünnepén lévő templombúcsúval. A napot a 20 órakor kezdődő bállal zárták az NDF kálmándi székházában.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...