Hálaadó ünnep és néptánctalálkozó
Utoljára módositva: 2018-09-02 20:08:18

Hétvégén hálaadó ünnepség, Erntedankfest zajlott Szatmárnémetiben, ennek keretében a szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet néptánctalálkozót is szervezett.

Erntedankfest — a német néphagyomány terményünnepe, őszi hálaadó ünnepsége, ugyanis ekkorra ért véget a termés betakarítása, és az állatokat is lehajtották a hegyi legelőkről, s így volt idő ünnepelni és köszönetet mondani a termésért. A látványos, táncban és zenében bővelkedő ünnepséget idén már huszonkettedik alkalommal szervezte meg a szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet, néptánctalálkozóval egybekötve.

A hálaadó ünnepség szombaton délelőtt táncházzal indult, ahol a fiatalok egymástól tanulhattak különböző német néptáncokat. Délután kerekasztal-beszélgetés is volt, amelynek keretében a néptánc és népviselet fontosságáról, „trendiségéről” osztották meg egymással véleményüket a résztvevők.

Az ezt követő programot már a szatmári nagyközönség is élvezhette, hiszen a résztvevők, a détai, szebeni, nagyváradi, palotai, felsővisói, nagykárolyi, csomaközi, szaniszlói, bélteki, nagymajtényi és szatmári táncosok szombaton délután a Mezőfényi Fúvószenekar vezetésével vonultak a Svábházból a központi parkba, ahol elkezdődhetett a néptánctalálkozó. A szatmári közönség széles mosollyal fogadta a színes ruhákba öltözött táncosokat, akik a településükre, régiójukra jellemző táncokkal, tánclépésekkel örvendeztették meg őket. A közönség tapssal köszönte meg a látványos, szabadtéri néptáncbemutatókat.

Az Erntedankfest vasárnap délelőtt a Kálvária-templomban ünnepi szentmisével folytatódott, amelyet Orbán Michael jezsuita atya celebrált, majd néptáncbemutatóval zárult a Svábház udvarán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 26.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...