×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Haladéktalanul végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson

2020.03.26 - 15:30
Megosztas :
 • Haladéktalanul végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson

  A Román Orvosi Kamara (CMR) kéri, hogy 'haladéktalanul' végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson - derül ki a testület csütörtöki közleményéből.

  A CMR emlékeztet arra, hogy az államfőtől a miniszterelnökön át az egészségügyi miniszterig, mindenki hangsúlyozta az orvosok védelmének szükségességét, de ez nem mindenütt történik meg, és ezt a feladatot 'azonnal és feltétel nélkül' teljesíteni kell.

  'Ezt mindenekelőtt az ország egészségügyi biztonsága érdekében kérjük, és csak másodsorban az orvosok egészsége érdekében! Ebben a tekintetben, elsőbbséggel, szükség van az ország valamennyi orvosának azonnali tesztelésére! Azt kérjük, hogy minden beutalt betegnél, hisz most néhány kisebb kivétellel csak az orvosi-sebészeti sürgősségi eseteket fogadják a kórházak, végezzék el a tesztet, függetlenül attól, hogy illeszkedik-e a kórismébe vagy sem, mert a járvány most már a közösségi terjedés fázisában van' - írja a CMR közleményében.

  Ugyanakkor a CMR felkéri az egészségügyi minisztériumot, hogy a családorvosakat és a járóbeteg-rendelőket is lássák el védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel.

  A dokumentum szerint a testület, a megfelelő kommunikációs csatornákon, már a járvány kezdetén 'valós időben' tájékoztatta a kormányt az orvosok számáról, szakokra és megyékre lebontva, valamint a nyugdíjas orvosok számáról és elérhetőségéről.

  'Biztosítjuk mind az állami hatóságokat, mind az állampolgárokat, hogy önzetlenül, szakszerűséggel és empátiával teljes egészében a rendelkezésükre állunk, jóllehet a fertőzés kockázata a mi esetünkben is legalább azonos a pácienseinkkel" - zárul a közlemény.

  Cookie