Hálájukban kerékpároznak
Utoljára módositva: 2019-07-18 11:00:53

Hétszázötven kilométeres táv megtételére vállalkoztak székelyudvarhelyi „öregfiúk”. Kerékpárral indultak el a városukból, méghozzá Budapestre. Útközben megálltak Szatmár megyében is — régi barátaik, a mezőpetri öregfiúk fogadták, illetve kísérték el őket Máriapócsig.

Az út, a vállalás tulajdonképpen a pápalátogatással, annak történelmi jelentőségével van összefüggésben — tudtuk meg Karádi Csabától, Mezőpetri polgármesterétől. „Körülbelül húsz éve él a mi kapcsolatunk, ami abból áll, hogy évente elmegyünk hozzájuk, illetve ők jönnek hozzánk Petribe. Mi a petri öregfiúk baráti társaság, futballcsapat vagyunk…” — avat be a részletekbe az elöljáró. „Az udvarhelyi srácok felbuzdulva a pápalátogatáson, a zarándoklatokon fogadalmat tettek tavasszal, miszerint biciklivel jutnak el Udvarhelyről Pestre” — teszi hozzá. Megtudjuk azt is, hogy eredetileg gyalogosan kívánták megtenni a távot, ám végül mégiscsak a kerékpár mellett döntöttek — az is meglehetősen megterhelő az átlagéletkor tekintetében inkább örökifjaknak nevezhető résztvevők számára. Ők a következők: Kovács Pál főszervező, Péter János, Grápa Levente, valamint Boros Barna, illetőleg a kísérő, Zátyi Levente.

Vasárnap este érkeztek meg Petribe — illő agapéval fogadták őket. A következő napon Máriapócsra mentek, és velük tartott Karádi Csaba is, mégpedig ő is biciklivel. „Én nagyon csodálom őket, az átlagéletkor olyan ötven év körüli, hiszen van közöttük hatvanöt éves is” — méltatja a napi százötven kilométeres kerékpározásra vállalkozók hozzáállását Karádi. A fogadalomnak amúgy a labdarúgáshoz is volt némi köze — a magyar-horvát válogatottmérkőzés eredménye is lökést adott a megvalósításhoz…

Egyébként nem különösebben edzettek a kerékpáros „fogadalomtevők”. A polgármester elmondása szerint ők udvarhelyi vállalkozók, akik rendszerint reggeltől estig dolgoznak. „Kérdeztem én is tőlük, hogy nem fáradtak, hogy bírják…” — és a felelet „csak” annyi volt, hogy ugyan van izomláz, de ez jóleső fájdalom.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...