Hálájukban kerékpároznak
Utoljára módositva: 2019-07-18 11:00:53

Hétszázötven kilométeres táv megtételére vállalkoztak székelyudvarhelyi „öregfiúk”. Kerékpárral indultak el a városukból, méghozzá Budapestre. Útközben megálltak Szatmár megyében is — régi barátaik, a mezőpetri öregfiúk fogadták, illetve kísérték el őket Máriapócsig.

Az út, a vállalás tulajdonképpen a pápalátogatással, annak történelmi jelentőségével van összefüggésben — tudtuk meg Karádi Csabától, Mezőpetri polgármesterétől. „Körülbelül húsz éve él a mi kapcsolatunk, ami abból áll, hogy évente elmegyünk hozzájuk, illetve ők jönnek hozzánk Petribe. Mi a petri öregfiúk baráti társaság, futballcsapat vagyunk…” — avat be a részletekbe az elöljáró. „Az udvarhelyi srácok felbuzdulva a pápalátogatáson, a zarándoklatokon fogadalmat tettek tavasszal, miszerint biciklivel jutnak el Udvarhelyről Pestre” — teszi hozzá. Megtudjuk azt is, hogy eredetileg gyalogosan kívánták megtenni a távot, ám végül mégiscsak a kerékpár mellett döntöttek — az is meglehetősen megterhelő az átlagéletkor tekintetében inkább örökifjaknak nevezhető résztvevők számára. Ők a következők: Kovács Pál főszervező, Péter János, Grápa Levente, valamint Boros Barna, illetőleg a kísérő, Zátyi Levente.

Vasárnap este érkeztek meg Petribe — illő agapéval fogadták őket. A következő napon Máriapócsra mentek, és velük tartott Karádi Csaba is, mégpedig ő is biciklivel. „Én nagyon csodálom őket, az átlagéletkor olyan ötven év körüli, hiszen van közöttük hatvanöt éves is” — méltatja a napi százötven kilométeres kerékpározásra vállalkozók hozzáállását Karádi. A fogadalomnak amúgy a labdarúgáshoz is volt némi köze — a magyar-horvát válogatottmérkőzés eredménye is lökést adott a megvalósításhoz…

Egyébként nem különösebben edzettek a kerékpáros „fogadalomtevők”. A polgármester elmondása szerint ők udvarhelyi vállalkozók, akik rendszerint reggeltől estig dolgoznak. „Kérdeztem én is tőlük, hogy nem fáradtak, hogy bírják…” — és a felelet „csak” annyi volt, hogy ugyan van izomláz, de ez jóleső fájdalom.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...