Hálapénz — a vérünkben van
Utoljára módositva: 2019-01-11 15:17:46

Van a romániaiaknak egy betegségük, amiből nagyon nehéz kigyógyulni: ez pedig a hálapénz osztogatása. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint „a vérünkben van” a borítékok zsebbe csúsztatása.

Ugyan az egészségügyi szakemberek, orvosok fizetését az elmúlt egy évben jelentősen megemelték, a romániaiak mégis úgy érzik, muszáj hálapénzt adniuk, ha egészségügyi szolgáltatásra van szükségük. Egy átlagos romániai, ha kórházba kerül, nagy valószínűséggel ad valamilyen figyelmességet az orvosának, a nővéreknek — a borítékosztogatásról nagyon nehéz leszokni. Sorina Pintea, az Egészségügyi Minisztérium vezetője éppen ezért egy sor intézkedést hozna, hogy valamelyest vissza lehessen szorítani ezt a borzasztóan elharapódzott jelenséget, ebből a munkából ugyanakkor az egészségügyi érdekvédelmek is kivennék a részüket. Sorina Pintea egyébként már korábban is elmondta, hogy a pácienseknek több kórházban — például a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is — lehetőségük van egy kérdőívben névtelenül értékelni a kapott egészségügyi szolgáltatásokat, azonban kevesen élnek ezzel. A kérdőíves értékelést 2016-ban vezették be, de kevesen töltik ki, mert az emberek nem bíznak abban, hogy ez valóban biztosítja a teljes névtelenséget, pedig ezeken is lehetne jelezni, ha bárki kenőpénzt kért vagy fogadott el.

A hálapénz fogalma a szatmáriak számára sem ismeretlen, sőt, időről időre felbukkan a téma családtagok, barátok között, újabban pedig a közösségi média különböző fórumain is meg szokták kérdezni egymástól ismeretlen ismerősök, hogy ki mennyi hálapénzt szokott adni bizonyos esetekben, kezelések vagy műtétek nyomán, illetve egy adott orvosnak mennyit „illik” adni. A hozzászólásokból világosan kitűnik: a szatmáriak nagy része gyakran ad hálapénzt az orvosnak, asszisztensnek, főként azért, mert fél attól, hogy csúszópénz nélkül nem részesülne megfelelő bánásmódban. Egy-egy műtéti beavatkozásért, szülés levezetéséért átlagosan 200 eurót vagy 800–1000 lejt csúsztatnak az orvos zsebébe a szatmáriak, de akadt már olyan is, nem is kevés, aki ennél jóval magasabb összeggel köszönte meg a szakember munkáját. Természetesen nem minden szatmári ad, de nem is minden szakember fogad el hálapénzt. Mint kiderült, nagyon sok olyan Szatmár megyei orvos is van, aki határozottan visszautasítja a borítékokat.

Az egészségügyiek egyébként azt javasolják, hogy ha a szakemberek bárkitől kenőpénzt kérnek, akkor jelezzék azt a korrupcióellenes forródróton, a 0800.806.806-os telefonszámon.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...