Halétel-főzőverseny, főszerepben a ponttyal
Utoljára módositva: 2019-08-06 11:15:35

Idén is megszervezik augusztus 25-én a halas ételek főzőversenyét a nagykorúvá vált Partiumi Magyar Napokon. A szatmári RMDSZ közreműködésével megszervezett gasztrokulináris élményt nyújtó rendezvény alapötlete, hogy a magyar konyhaművészet egyik ritkán használt, ám annál változatosabban elkészíthető alapanyaga a hal — legyen szó folyó- vagy állóvízi fajról, húsát levesbe, pörköltként, füstölve vagy nyárson is fogyasztjuk.

A ponty előbb, a remény hal meg utoljára

 

Kacsó Zoltán, a főzőverseny ötletgazdája és főszervezője azt mondja, kár lenne azt hinnünk, hogy a gasztronómiai kultúránk csak a halászléig, és annak különféle változatáig terjed. A ponty, mint a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott uszonyos, hálás választás egy ebédhez és egy vacsorához is, hiszen ősi receptek százait hívhatjuk segítségül, ha kreativitásunk cserbenhagy a konyhai mesterkedés során. Pontosan ezért esett a választás erre az alapanyagra a 18. Partiumi Magyar Napok Halétel-főzőversenyének szervezésekor.

 

Ősi halas receptek új köntösbe bújtatva

 

„A főzőverseny minden évben nagy érdeklődésnek örvend, egyre több baráti vagy családi csapat jelentkezik. Idén legkevesebb 12-féle ételre számítunk a mezőnyből. Az elmúlt 17 évben a versenyzők minden egyes alkalommal sikerült meglepjék a Pál Szabó Mihály mesterszakács vezette szakmai zsűrit. Tavaly például halhúsból készült töltött káposztát főztek a tiszafürediek, de tőlük idén is valamilyen ínyenc receptre számítunk. Az újdonságok mellett helyet kapnak a magyar tájegységekre jellemző, jól elkülöníthető ízvilágok, mint a szatmári harcsapaprikás, a szegedi halászlé vagy a balatoni, paprikás lisztben rántott keszeg” — jelentette ki Kacsó Zoltán. A megmérettetésre már lehet jelentkezni, személyesen, az RMDSZ szatmárnémeti székházában.

 

Nem csak az ízek számítanak

 

A fogások elkészítéséhez a szervezők csoportonként 3 kilogramm pontyhúst biztosítanak, a szakácsok ehhez szabadon adhatnak hozzá otthonról hozott nyers vagy fagyasztott alapanyagot. A felhasznált húsokat illetően bírák nem tesznek különbséget, a rangsor egészen mástól függ. „A zsűri aktívan részt vesz a főzésben, mikrofonnal jár körbe az asztalok között és szemügyre veszi a történteket, tippeket ad egy-két technikai fogáshoz. A végén pedig, az ízvilágon kívül, az előkészítés menetét, a kreativitást, az újragondolt koncepciót és a tálalást összevetve választják ki a nyertes csapatokat. A legjobb halételkészítők a PMN-ről idén is, mint mindeddig, okleveleket és kupákat visznek haza emlékként” — tette hozzá Kacsó Zoltán.

 

Segítség a segítőnek

 

A Szatmári Vadász Egyesület a 18. Partiumi Magyar Napok szervező csapatával közösen az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez többféle karitatív módon járul hozzá. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak.

Mindenki „főzőbája”, a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.

„A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, melyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett, Pál Szabó Mihály mesterszakács irányítása alatt mintegy 80–100 fő részére készítenek a helyszínen egy ízletes bakonyi halpaprikást, melyet az érdeklődők megkóstolhatnak. A kóstoló alkalmával a szervezők kihelyeznek egy adománygyűjtő dobozt, így a látogatók is hozzájárulhatnak a gyógykezeléshez” — mondja Barta Zoltán a Partiumi Magyar Napok szervezője.

 

Halételek és cáfolandó tévhitek

 

A 18. Partiumi Magyar Napok főzőversenyének résztvevői bebizonyítják, az uszonyosoknak igenis ott a helyük a XXI. századi magyar konyhákban. A halas receptek egészségesek és változatosak, alapanyaguk pedig a magyar gasztronómiai örökségünk fundamentumának számítanak. Ennek ellenére a halászat és a hozzá tartozó ősi magyar mesterségek kihalófélben vannak. A halfogyasztás is csökkenőben van, köszönhetően többek között annak a tévhitnek, hogy túl aprólékos munka és tapasztalatot követel egy ízletes halétel elkészítése. A Kossuth-kertben ennek cáfolatára tesznek kísérletet, a magyar tájegységek halételeinek bemutatásával.

 

Fő támogatók:

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...