Halételek és sok más finomság
Utoljára módositva: 2019-09-09 09:52:07

Szombaton első alkalommal rendeztek halfesztivált Vetésen. Nagyon sok halból készült ételt lehetett megkóstolni, de nagy népszerűségnek örvendett a mezőteremi strudli és más ételek is.

Hosszas készülődés előzte meg a Szatmár megyében első alkalommal megrendezett halfesztivált, hiszen a térségre nem igazán jellemző az ilyen jellegű rendezvények szervezése, a halfogyasztás terén nem foglal el túl előkelő helyet a megye lakossága a statisztikákban. A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítsék a halételeket, felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a hal mennyire egészséges. A projekt megvalósításában sokat segített a LEADER akciócsoport azzal, hogy létrehozta a halászati ágazatát is, ami lehetőséget teremtett az ilyen típusú pályázatírásra. Ugyancsak segítséget nyújtott Vetés Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa azzal, hogy helyet adott a rendezvénynek, és biztosította a szükséges feltételeket. A rendezvény kora reggel vette kezdetét azzal, hogy többen kajakon ereszkedtek le Szatmárnémetiből Vetésig a Szamos folyón.

A fesztiválon több község csapatai, valamint vendéglátó cégek, horgászegyesületek készítettek ételeket, süteményeket és ételkülönlegességeket a fesztiválra érkezők számára. Voltak, akik halászlevet készítettek, mások hallevest, halcsorbát, ezeknek is több változatával lehetett találkozni. Több helyen volt az asztalon rántott hal, kukoricadarában sült hal, de a legnagyobb sikert a túrterebesi horgásztó csapata által készített halpaprikás túrós csusza aratta. Ugyanitt lehetett kóstolni haltöpörtyűt, valamint sült halat. A szárazberki horgásztó csapatának standján halikrát is kínáltak. Voltak, akik töltött káposztát készítettek abból a meggondolásból, hogy nem mindenki szereti a halat, de volt egy olyan stand is, ahol a mindenki által ismert miccset, kolbászt és sülteket kínáltak. A szatmárudvariak a halételek mellett fánkot sütöttek, a sárközújlakiak a tőlük megszokott, más rendezvényeken is megtalálható süteményekkel voltak jelen. A legkeresettebb a mezőteremiek által készített strudli volt, ezért ott egész nap sorban álltak.

Külön programokat szerveztek a gyerekek számára, akik kézműves foglalkozásokon és különleges játékokban vehettek részt. A színpadon ismert énekesek és együttesek szórakoztatták a jelenlevőket a késő estig tartó eseményen.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...