Halételek és sok más finomság
Utoljára módositva: 2019-09-09 09:52:07

Szombaton első alkalommal rendeztek halfesztivált Vetésen. Nagyon sok halból készült ételt lehetett megkóstolni, de nagy népszerűségnek örvendett a mezőteremi strudli és más ételek is.

Hosszas készülődés előzte meg a Szatmár megyében első alkalommal megrendezett halfesztivált, hiszen a térségre nem igazán jellemző az ilyen jellegű rendezvények szervezése, a halfogyasztás terén nem foglal el túl előkelő helyet a megye lakossága a statisztikákban. A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítsék a halételeket, felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a hal mennyire egészséges. A projekt megvalósításában sokat segített a LEADER akciócsoport azzal, hogy létrehozta a halászati ágazatát is, ami lehetőséget teremtett az ilyen típusú pályázatírásra. Ugyancsak segítséget nyújtott Vetés Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa azzal, hogy helyet adott a rendezvénynek, és biztosította a szükséges feltételeket. A rendezvény kora reggel vette kezdetét azzal, hogy többen kajakon ereszkedtek le Szatmárnémetiből Vetésig a Szamos folyón.

A fesztiválon több község csapatai, valamint vendéglátó cégek, horgászegyesületek készítettek ételeket, süteményeket és ételkülönlegességeket a fesztiválra érkezők számára. Voltak, akik halászlevet készítettek, mások hallevest, halcsorbát, ezeknek is több változatával lehetett találkozni. Több helyen volt az asztalon rántott hal, kukoricadarában sült hal, de a legnagyobb sikert a túrterebesi horgásztó csapata által készített halpaprikás túrós csusza aratta. Ugyanitt lehetett kóstolni haltöpörtyűt, valamint sült halat. A szárazberki horgásztó csapatának standján halikrát is kínáltak. Voltak, akik töltött káposztát készítettek abból a meggondolásból, hogy nem mindenki szereti a halat, de volt egy olyan stand is, ahol a mindenki által ismert miccset, kolbászt és sülteket kínáltak. A szatmárudvariak a halételek mellett fánkot sütöttek, a sárközújlakiak a tőlük megszokott, más rendezvényeken is megtalálható süteményekkel voltak jelen. A legkeresettebb a mezőteremiek által készített strudli volt, ezért ott egész nap sorban álltak.

Külön programokat szerveztek a gyerekek számára, akik kézműves foglalkozásokon és különleges játékokban vehettek részt. A színpadon ismert énekesek és együttesek szórakoztatták a jelenlevőket a késő estig tartó eseményen.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...