Hallgassuk meg a fiatalokat!
Utoljára módositva: 2019-06-26 08:26:09

Június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) lapunkhoz eljuttatott közleménye a szülők és a tanárok szerepére irányítja a figyelmet, ők azok ugyanis, akik empátiával, odafigyeléssel, azzal, hogy meghallgatják gyermekeiket, időben felismerhetik, ha gond van, és segíthetnek a fiataloknak.

Világszerte negyedmilliárd személy, azaz a Föld felnőtt lakosságának 5,6 százaléka fogyasztott valamilyen drogot élete során legalább egy alkalommal. Az Európai Unióban több mint 92 millióan próbáltak már valamilyen tudatmódosító szert, a becslések szerint 18,9 millió 15–34 év közötti fiatal kábítószerezett az elmúlt egy évben. Egy év alatt Unió-szerte közel 8 ezren hunynak el drogtúladagolás miatt. A romániai kábítószer-fogyasztók 91 százaléka 15–24 éves kora között próbált ki először drogot, éppen ezért a közegészségügyi hatóság kihangsúlyozza: a gyermekek és az ifjúság meghallgatása az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésük érdekében.

A drogok kipróbálása és használata elsősorban a fiatal korosztályt veszélyezteti, éppen ezért a közvetlen környezetükben élőknek megfelelő figyelmet kell szentelniük az együttlét során megfigyelhető, drogfogyasztásra figyelmeztető jelekre. A gyakori vagy rendszeres droghasználat következtében észrevétlenül kialakulhat a függőség, amelynek súlyossága a fogyasztás gyakoriságától, a mennyiségtől és az egyéni érzékenységtől függ. A probléma felismerésében döntő szerepe van annak, hogy milyen a fiatal kapcsolata a szülővel, mennyit beszélgetnek, mennyire ellenőrzik, kap-e megfelelő odafigyelést, szeretetet, elismerést, értékes együtt töltött időt. Amennyiben felfedezik, hogy gyermekük drogot fogyaszt, mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...