Hallgassuk meg a fiatalokat!
Utoljára módositva: 2019-06-26 08:26:09

Június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) lapunkhoz eljuttatott közleménye a szülők és a tanárok szerepére irányítja a figyelmet, ők azok ugyanis, akik empátiával, odafigyeléssel, azzal, hogy meghallgatják gyermekeiket, időben felismerhetik, ha gond van, és segíthetnek a fiataloknak.

Világszerte negyedmilliárd személy, azaz a Föld felnőtt lakosságának 5,6 százaléka fogyasztott valamilyen drogot élete során legalább egy alkalommal. Az Európai Unióban több mint 92 millióan próbáltak már valamilyen tudatmódosító szert, a becslések szerint 18,9 millió 15–34 év közötti fiatal kábítószerezett az elmúlt egy évben. Egy év alatt Unió-szerte közel 8 ezren hunynak el drogtúladagolás miatt. A romániai kábítószer-fogyasztók 91 százaléka 15–24 éves kora között próbált ki először drogot, éppen ezért a közegészségügyi hatóság kihangsúlyozza: a gyermekek és az ifjúság meghallgatása az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésük érdekében.

A drogok kipróbálása és használata elsősorban a fiatal korosztályt veszélyezteti, éppen ezért a közvetlen környezetükben élőknek megfelelő figyelmet kell szentelniük az együttlét során megfigyelhető, drogfogyasztásra figyelmeztető jelekre. A gyakori vagy rendszeres droghasználat következtében észrevétlenül kialakulhat a függőség, amelynek súlyossága a fogyasztás gyakoriságától, a mennyiségtől és az egyéni érzékenységtől függ. A probléma felismerésében döntő szerepe van annak, hogy milyen a fiatal kapcsolata a szülővel, mennyit beszélgetnek, mennyire ellenőrzik, kap-e megfelelő odafigyelést, szeretetet, elismerést, értékes együtt töltött időt. Amennyiben felfedezik, hogy gyermekük drogot fogyaszt, mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...