Hám János Napok a csend és az önátadás jegyében
Utoljára módositva: 2014-05-10 09:46:10

Az Önátadás Éve jegyében rendezték meg idén tizenhetedik alkalommal a Hám János Napokat, s mint mottója is mutatja — „Evezz a mélyre” —: célja a csendben való önmagunkra találás. A tegnap kezdődött ünnepségsorozat ma a líceum udvarán folytatódik.

 

Igenis merjünk az önátadás útjára lépni, biztatott mindenkit a Hám János Napok tegnapi nyitóeseményén Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyházban. Az iskolaalapító Hám János püspök ünnepén a megyéspüspök egy közvetlen „istenhozott”-tal üdvözölte a meghívottakat, az iskola diákjait és a résztvevőket, az Önátadás Évére emlékeztetett, ennek fontosságára hívta fel beszédében a hallgatóság figyelmét. „Merjünk az önátadás útjára lépni azáltal, hogy engedelmeskedünk szeretteinknek, engedelmeskedünk kötelességeinknek, de mindenekelőtt Istennek, és legyen erőnk a mélyre evezni” — mondta.

A megnyitóünnepségen szentbeszédet Mustó Péter jezsuita atya mondott, aki Jézus jóságát és bőkezűségét emelte ki, rámutatva: amikor Jézus megszaporítja a kenyeret, nem csak egyszerűen enni ad az embereknek, de bőséges lakomára, ünneplésre invitálja őket.

A székesegyház előtti Hám János-mellszobor megkoszorúzása után az 1 Decembrie 1918 utcai iskola épületébe költözött át az ünnepség, ahol Szász Piroska Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes figyelmeztette a diákokat, hogy mindenkinek szüksége van a sikerre a boldog élethez, úgyhogy lehetőségei szerint mindenki törekedjen ezt megszerezni. A sikernek sok titka van, magyarázta, kell hozzá kitartás, lelkesedés, hit, akarat, céltudatosság és sok-sok munka.

 

Az őszinte én

 

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója a termékeny és az önmegvalósítást segítő csend fontosságát állította a Z generáció életvitelével szembe, és arra szólított fel minden fiatalt, hogy bátran evezzenek önmaguk mélyére, hogy megtalálják őszinte énjüket és a termékeny gondolatok forrását.

Az iskola dísztermében tartott megnyitó folytatásaként a szatmárnémeti Royal Dance Klub versenytáncosai, Maskulik Dávid és táncpartnere, Iris Roatiş léptek színpadra, bécsi keringőt és angolkeringőt mutattak be a résztvevőknek. Mares Eszter Márai Sándor egyik versét szavalta el, majd Soltész Ágnes rajztanárnő értékelése után a rajzpályázat díjazottjait hívták a színpadra. Mustó Péter jezsuita atya Csendben születik az élet című könyvét Miklós Claudiu spirituális atya méltatta, majd a szerző beszélt arról, milyen tapasztalatokat szerzett akkor, amikor ismeretei és tudása helyett egyszerűen csak Istenre hagyatkozott. Scheitli Krisztina Chopin egy mazurkáját adta elő zongorán, a negyedik osztályosok néptánccsoportja pedig mezőségi táncokat mutatott be.

 

Pax ösztöndíjak

 

Délután a Pax ösztöndíjakat adták át azoknak a diákoknak, akik ezt kiérdemelték tanulmányi átlaguk és az iskolán kívüli tevékenységük révén — ebben az évben Schefler Barna mutatott fel különösen kiemelkedő eredményt. Az első nap záróeseményeként megalakult a Rákóczi Szövetség az iskolában, amelyiknek a tizedikes Maskulik Dávid lett az elnöke. Az iskola vezetése mindenkinek jó szervezeti munkát és hasznos elfoglaltságot kívánt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...