Hám János Napok a csend és az önátadás jegyében
Utoljára módositva: 2014-05-10 09:46:10

Az Önátadás Éve jegyében rendezték meg idén tizenhetedik alkalommal a Hám János Napokat, s mint mottója is mutatja — „Evezz a mélyre” —: célja a csendben való önmagunkra találás. A tegnap kezdődött ünnepségsorozat ma a líceum udvarán folytatódik.

 

Igenis merjünk az önátadás útjára lépni, biztatott mindenkit a Hám János Napok tegnapi nyitóeseményén Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyházban. Az iskolaalapító Hám János püspök ünnepén a megyéspüspök egy közvetlen „istenhozott”-tal üdvözölte a meghívottakat, az iskola diákjait és a résztvevőket, az Önátadás Évére emlékeztetett, ennek fontosságára hívta fel beszédében a hallgatóság figyelmét. „Merjünk az önátadás útjára lépni azáltal, hogy engedelmeskedünk szeretteinknek, engedelmeskedünk kötelességeinknek, de mindenekelőtt Istennek, és legyen erőnk a mélyre evezni” — mondta.

A megnyitóünnepségen szentbeszédet Mustó Péter jezsuita atya mondott, aki Jézus jóságát és bőkezűségét emelte ki, rámutatva: amikor Jézus megszaporítja a kenyeret, nem csak egyszerűen enni ad az embereknek, de bőséges lakomára, ünneplésre invitálja őket.

A székesegyház előtti Hám János-mellszobor megkoszorúzása után az 1 Decembrie 1918 utcai iskola épületébe költözött át az ünnepség, ahol Szász Piroska Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes figyelmeztette a diákokat, hogy mindenkinek szüksége van a sikerre a boldog élethez, úgyhogy lehetőségei szerint mindenki törekedjen ezt megszerezni. A sikernek sok titka van, magyarázta, kell hozzá kitartás, lelkesedés, hit, akarat, céltudatosság és sok-sok munka.

 

Az őszinte én

 

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója a termékeny és az önmegvalósítást segítő csend fontosságát állította a Z generáció életvitelével szembe, és arra szólított fel minden fiatalt, hogy bátran evezzenek önmaguk mélyére, hogy megtalálják őszinte énjüket és a termékeny gondolatok forrását.

Az iskola dísztermében tartott megnyitó folytatásaként a szatmárnémeti Royal Dance Klub versenytáncosai, Maskulik Dávid és táncpartnere, Iris Roatiş léptek színpadra, bécsi keringőt és angolkeringőt mutattak be a résztvevőknek. Mares Eszter Márai Sándor egyik versét szavalta el, majd Soltész Ágnes rajztanárnő értékelése után a rajzpályázat díjazottjait hívták a színpadra. Mustó Péter jezsuita atya Csendben születik az élet című könyvét Miklós Claudiu spirituális atya méltatta, majd a szerző beszélt arról, milyen tapasztalatokat szerzett akkor, amikor ismeretei és tudása helyett egyszerűen csak Istenre hagyatkozott. Scheitli Krisztina Chopin egy mazurkáját adta elő zongorán, a negyedik osztályosok néptánccsoportja pedig mezőségi táncokat mutatott be.

 

Pax ösztöndíjak

 

Délután a Pax ösztöndíjakat adták át azoknak a diákoknak, akik ezt kiérdemelték tanulmányi átlaguk és az iskolán kívüli tevékenységük révén — ebben az évben Schefler Barna mutatott fel különösen kiemelkedő eredményt. Az első nap záróeseményeként megalakult a Rákóczi Szövetség az iskolában, amelyiknek a tizedikes Maskulik Dávid lett az elnöke. Az iskola vezetése mindenkinek jó szervezeti munkát és hasznos elfoglaltságot kívánt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...