Hamar elfogy a pályázható pénz
Utoljára módositva: 2019-06-07 10:55:30

A 2014–2020 közötti hétéves uniós költségvetési időszakban Románia összesen 8,125 milliárd eurót költhet el a vidékfejlesztési alapból, amihez az állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni, így 9,472 milliárd euróra lehet pályázni.

A pályázható összegek nagy részét az éves és sorozatos kiírások során már sikerült elkölteni, pályázatokkal lefedni, de néhány intézkedésnél maradt még egy kevés pénz. Közel 26 millió euró maradt kiírásra a 4.2-es, GBER-séma nevű intézkedésnél, 42 millió euró a 6.3-as, a kisgazdaságok 15 000 eurós támogatásánál, és 42 millió euró a 17.1-es, Prémium a növénykultúrák és állatok biztosítására nevű intézkedésnél. Ezenkívül még van 53 millió euró öntözőrendszerek létesítésére és korszerűsítésére, amit még ebben az évben kiírnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pályázható pénz mind elfogy, és jövőre már egyetlen intézkedésre sem lehet majd pályázni. Tavaly az év végén Románia a harmadik helyen állt a lehívási arány tekintetében, az idei év első harmadában viszont visszaesett a 7. helyre. 2017-ben az ügynökség 1,55 milliárd eurót fizetett ki a pályázóknak, tavaly 1,2 milliárdot, 2019-re pedig 1 milliárd euró kifizetése a célja, ezzel megközelíti a 60 százalékos lehívási arányt. A jövő évet, mivel nem lesz kiírás, a kifizetéseknek szenteli, és minél hamarabb a teljes összeg kifizetését szeretné kérni visszatérítésként az Uniótól. Eddig összesen több mint 13 milliárd euró értékben érkezett be pályázat az ügynökséghez, ez jóval több, mint a jóváhagyott vidékfejlesztési összeg. Sajnos nem lehet ezt mind kifizetni a román költségvetésből vagy egyéb forrásokból, mivel állami támogatásnak számítana, ami nem engedélyezett az Unióban. A következő hétéves (2021 és 2028 közötti) időszakban az Egyesült Királyság kilépése következtében közel kétmillió euróval kevesebbet kapnak a vidékfejlesztésre, 6,3 milliárd eurót, legalábbis a mostani javaslat és helyzet szerint. A teljes, vidékfejlesztésre szánt összeg elosztása a tagországok között még nem végleges, minden attól függ, hogy a hazai képviselők mennyire tudnak harcolni a román gazdák érdekében. Az országos ügynökséghez a 4,74 milliós pályázati alapra eddig 1,2 millió euró összértékben 13 pályázat érkezett be, az intézkedés június 30-ig pályázható. Még pályázható a GBER-séma meglévő feldolgozók korszerűsítése alfejezete, ide közel 6,5 millió euró értékben enged a számítógépes rendszer pályázatokat feltölteni. A biztosítói díjak visszaigénylését lehetővé tevő fejezetnél meghirdetett 42,8 millió euróra eddig mindössze 35-en pályáztak, az igényelt támogatás értéke elenyésző, mindössze 63,4 ezer euró. Szintén van még pályázható pénz öntözőberendezések létesítésére és korszerűsítésére, a 200 millió eurós keretösszegre itt 151 pályázatot tettek le 149 millió euró értékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...