Hamarosan üzembe helyezik a szennyvízhálózatot Csomaközön
Utoljára módositva: 2018-10-10 12:26:49

Alig egy hónapon belül elkezdi a szennyvízhálózat működtetését Csomaközön a polgármesteri hivatal. Jelenleg a háztartások bekötése zajlik, a feltúrt utcák aszfaltozását csak jövőre kezdik meg a községben — tájékoztatott Schwarczkopf János polgármester.

Még 2011-ben készítették el Csomaközön a szennyvízhálózat kiépítésének pályázati tervét, amelyet a Környezetvédelmi Alap (AFM) pozitív elbírálásban részesített. A kivitelezés megkezdését követően 2016-ban elkészült a hálózat, tavaly pedig az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) kiírásán nyert 2,6 millió lejes összegből elkezdődött a háztartások rácsatlakoztatása.

Schwarczkopf János polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy körülbelül egy hónapon belül befejeződnek a bekötési munkálatok is. A pályázat összege lehetővé tette, hogy a kivitelezők minden háztartás elé elhelyezzenek egy-egy szennyvízaknát, amelyekre már csak rá kell csatlakozni. „Mi kiépítettük a házak előtt az aknákat, most már a lakosoknak csak a saját udvarukról kell kivezetniük a csövet saját költségen, és kapcsolódhatnak a hálózathoz, használhatják a rendszert” — nyilatkozta a polgármester. Kérdésünkre, hogy ki fogja majd üzemeltetni a rendszert, a polgármester elmondta, hogy ahogy az ivóvízhálózat esetében már egy ideje, úgy a csatornahálózat működtetését is az Apaserv fogja végezni, viszont csak a bekötések után lehet majd átadni a hálózatot az üzemeltetőnek.

A folyamatban lévő munka során 598 háztartást csatlakoztatnak a hálózatra, ami azt jelenti, hogy néhány háztartás kivételével mindenki élvezheti majd a szolgáltatás előnyeit.

A munkálatok zöme befejeződött, jelenleg a községhez tartozó Berében dolgoznak a munkagépek. Egyébként a rendszer Mezőfényen keresztül a nagykárolyi hálózathoz és szennyvíztisztítóhoz csatlakozik.

Schwarczkopf János polgármester beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban sikerült befejezni a mezei utak lekövezését is, ami egy, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségénél (AFIR) nyert pályázatnak köszönhetően valósult meg. Igaz, még 2011-ben írták alá a kivitelezési szerződést, de a munkálat csak tavaly, márciustól szeptemberig zajlott le. Ennek köszönhetően a csomaközi határban 4 millió lej értékben 11 kilométer mezei utat sikerült lekövezni, a helyi gazdálkodók nagy örömére.

 

Jövő évi tervek

 

Ami a legfontosabb terveket illeti, új, multifunkcionális sportpályát kap jövőre a község — közölte az elöljáró, miután sikerült aláírni a 40 000 euró értékű LEADER-pályázat ennek kivitelezésére. „Aláírtuk a szerződést az AFIR-ral, jelenleg pedig folyamatban van a kivitelezési terv is. Úgy gondoljuk, márciusban elkezdhetik a munkálatokat, amelyek értéke 60 000 euró, viszont ebből a pályázat csak 40 000 eurót biztosít, a fennmaradó részt a polgármesteri hivatal fizeti önerőből.

Jó hír továbbá, hogy jövő őszig felújítják a helyi orvosi és fogorvosi rendelőknek helyet adó épületet is. Erre vonatkozóan nemrég elkészült a kivitelezési terv is, így az ingatlan teljes külső és belső felújításon esik át.

 

Gyengén indult, de kialakul

 

A polgármester elmondta, hogy az idei év a költségvetés tekintetében rosszul kezdődött, a rendelkezésre álló összegek is csak szeptemberig szavatolták a hivatal működését, éppen ezért mindenki a költségvetés-kiegészítésben bízott. Ez nemrég meg is érkezett, összesen 521 ezer lejt kapott a település, amelyből a fenntartási költségek mellett sikerült némi pénzt fejlesztésre is elkülöníteni. 80 000 lejt a kultúrotthonra költ a helyi tanács. Már történtek is belső munkálatok, apróbb javítások és festés, viszont két hűtőkamrát is létrehoznak az épület pincéjében, így a lakodalmukat itt tartók igényeinek is jobban megfelel majd az épület, valamint további evőeszközök vásárlását is tervezi a polgármesteri hivatal. A kultúrotthon kívül 2011-ben lett felújítva, belső tatarozáson viszont rég nem esett már át az épület, legutóbb 2003-ban festették újra a nagytermet. Időközben 2013-ban parkosítást hajtottak végre az ingatlan udvarán, viszont azóta nem sok változás történt a kultúrotthon háza táján, tehát igencsak időszerű ott is a beavatkozás.

 

Megújul a közvilágítás

 

A költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően idén a közvilágítási rendszer teljes felújítása is megvalósul, a régi világítótesteket 28 wattos, energiatakarékos izzókra cserélteti le a polgármesteri hivatal, erre 150 000 lejt fordít az önkormányzat. A beruházást követően mind a 240 oszlopról új égők világítanak majd sötétedés után a községben. A polgármester számításai és a kivitelező ígéretei szerint még karácsony előtt ki fognak gyúlni az új fények.

 

Önerőből valósul meg

 

Szintén önerőből sikerült egy utánfutós víztartályt vásárolni nemrég, ugyanis a községi önkéntes tűzoltók által használt autónak nem volt saját tartálya. A csomaközi önkormányzat 22 000 lejért vásárolt egy 3000 literes guruló tartályt, amelyet múlt héten le is szállított a forgalmazó.

A jó időt kihasználva a jövő hét elején elkezdődik egy nagyjából kéthetesre tervezett járdafelújítás is, 70 000 lej értékben két utcában bő egy kilométeren fogják modernizálni a járdát. Egyébként a szennyvízhálózat körül zajló munkálatok befejezése után aszfaltozást is tervez a községvezetés, egyelőre 4 kilométeres szakaszon. Mint Schwarczkopf elmondta, a licit már lezárult, a nyertes cég megvan, viszont a munkát valószínűleg csak tavasszal, március-április tájékán fogják elkezdeni, ugyanis mire a csatornabekötések befejeződnek, beáll a hideg, aszfaltozási munkálatokra alkalmatlan időjárás.

Mint megtudtuk, egyelőre saját költségvetésből indul az aszfaltozás, viszont van egy leadott pályázata is az önkormányzatnak, amely ha pozitív elbírálásban részesülne, a jelenleg tervben lévő 4 kilométer mellett a község fennmaradó utcáit is leaszfaltozhatnák.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...