Hamarosan üzembe helyezik a szennyvízhálózatot Csomaközön
Utoljára módositva: 2018-10-10 12:26:49

Alig egy hónapon belül elkezdi a szennyvízhálózat működtetését Csomaközön a polgármesteri hivatal. Jelenleg a háztartások bekötése zajlik, a feltúrt utcák aszfaltozását csak jövőre kezdik meg a községben — tájékoztatott Schwarczkopf János polgármester.

Még 2011-ben készítették el Csomaközön a szennyvízhálózat kiépítésének pályázati tervét, amelyet a Környezetvédelmi Alap (AFM) pozitív elbírálásban részesített. A kivitelezés megkezdését követően 2016-ban elkészült a hálózat, tavaly pedig az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) kiírásán nyert 2,6 millió lejes összegből elkezdődött a háztartások rácsatlakoztatása.

Schwarczkopf János polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy körülbelül egy hónapon belül befejeződnek a bekötési munkálatok is. A pályázat összege lehetővé tette, hogy a kivitelezők minden háztartás elé elhelyezzenek egy-egy szennyvízaknát, amelyekre már csak rá kell csatlakozni. „Mi kiépítettük a házak előtt az aknákat, most már a lakosoknak csak a saját udvarukról kell kivezetniük a csövet saját költségen, és kapcsolódhatnak a hálózathoz, használhatják a rendszert” — nyilatkozta a polgármester. Kérdésünkre, hogy ki fogja majd üzemeltetni a rendszert, a polgármester elmondta, hogy ahogy az ivóvízhálózat esetében már egy ideje, úgy a csatornahálózat működtetését is az Apaserv fogja végezni, viszont csak a bekötések után lehet majd átadni a hálózatot az üzemeltetőnek.

A folyamatban lévő munka során 598 háztartást csatlakoztatnak a hálózatra, ami azt jelenti, hogy néhány háztartás kivételével mindenki élvezheti majd a szolgáltatás előnyeit.

A munkálatok zöme befejeződött, jelenleg a községhez tartozó Berében dolgoznak a munkagépek. Egyébként a rendszer Mezőfényen keresztül a nagykárolyi hálózathoz és szennyvíztisztítóhoz csatlakozik.

Schwarczkopf János polgármester beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban sikerült befejezni a mezei utak lekövezését is, ami egy, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségénél (AFIR) nyert pályázatnak köszönhetően valósult meg. Igaz, még 2011-ben írták alá a kivitelezési szerződést, de a munkálat csak tavaly, márciustól szeptemberig zajlott le. Ennek köszönhetően a csomaközi határban 4 millió lej értékben 11 kilométer mezei utat sikerült lekövezni, a helyi gazdálkodók nagy örömére.

 

Jövő évi tervek

 

Ami a legfontosabb terveket illeti, új, multifunkcionális sportpályát kap jövőre a község — közölte az elöljáró, miután sikerült aláírni a 40 000 euró értékű LEADER-pályázat ennek kivitelezésére. „Aláírtuk a szerződést az AFIR-ral, jelenleg pedig folyamatban van a kivitelezési terv is. Úgy gondoljuk, márciusban elkezdhetik a munkálatokat, amelyek értéke 60 000 euró, viszont ebből a pályázat csak 40 000 eurót biztosít, a fennmaradó részt a polgármesteri hivatal fizeti önerőből.

Jó hír továbbá, hogy jövő őszig felújítják a helyi orvosi és fogorvosi rendelőknek helyet adó épületet is. Erre vonatkozóan nemrég elkészült a kivitelezési terv is, így az ingatlan teljes külső és belső felújításon esik át.

 

Gyengén indult, de kialakul

 

A polgármester elmondta, hogy az idei év a költségvetés tekintetében rosszul kezdődött, a rendelkezésre álló összegek is csak szeptemberig szavatolták a hivatal működését, éppen ezért mindenki a költségvetés-kiegészítésben bízott. Ez nemrég meg is érkezett, összesen 521 ezer lejt kapott a település, amelyből a fenntartási költségek mellett sikerült némi pénzt fejlesztésre is elkülöníteni. 80 000 lejt a kultúrotthonra költ a helyi tanács. Már történtek is belső munkálatok, apróbb javítások és festés, viszont két hűtőkamrát is létrehoznak az épület pincéjében, így a lakodalmukat itt tartók igényeinek is jobban megfelel majd az épület, valamint további evőeszközök vásárlását is tervezi a polgármesteri hivatal. A kultúrotthon kívül 2011-ben lett felújítva, belső tatarozáson viszont rég nem esett már át az épület, legutóbb 2003-ban festették újra a nagytermet. Időközben 2013-ban parkosítást hajtottak végre az ingatlan udvarán, viszont azóta nem sok változás történt a kultúrotthon háza táján, tehát igencsak időszerű ott is a beavatkozás.

 

Megújul a közvilágítás

 

A költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően idén a közvilágítási rendszer teljes felújítása is megvalósul, a régi világítótesteket 28 wattos, energiatakarékos izzókra cserélteti le a polgármesteri hivatal, erre 150 000 lejt fordít az önkormányzat. A beruházást követően mind a 240 oszlopról új égők világítanak majd sötétedés után a községben. A polgármester számításai és a kivitelező ígéretei szerint még karácsony előtt ki fognak gyúlni az új fények.

 

Önerőből valósul meg

 

Szintén önerőből sikerült egy utánfutós víztartályt vásárolni nemrég, ugyanis a községi önkéntes tűzoltók által használt autónak nem volt saját tartálya. A csomaközi önkormányzat 22 000 lejért vásárolt egy 3000 literes guruló tartályt, amelyet múlt héten le is szállított a forgalmazó.

A jó időt kihasználva a jövő hét elején elkezdődik egy nagyjából kéthetesre tervezett járdafelújítás is, 70 000 lej értékben két utcában bő egy kilométeren fogják modernizálni a járdát. Egyébként a szennyvízhálózat körül zajló munkálatok befejezése után aszfaltozást is tervez a községvezetés, egyelőre 4 kilométeres szakaszon. Mint Schwarczkopf elmondta, a licit már lezárult, a nyertes cég megvan, viszont a munkát valószínűleg csak tavasszal, március-április tájékán fogják elkezdeni, ugyanis mire a csatornabekötések befejeződnek, beáll a hideg, aszfaltozási munkálatokra alkalmatlan időjárás.

Mint megtudtuk, egyelőre saját költségvetésből indul az aszfaltozás, viszont van egy leadott pályázata is az önkormányzatnak, amely ha pozitív elbírálásban részesülne, a jelenleg tervben lévő 4 kilométer mellett a község fennmaradó utcáit is leaszfaltozhatnák.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...