Hány évnyi munkával vehetünk új kocsit?
Utoljára módositva: 2014-05-07 16:04:09

Az autóárak nagyjából egységesek Európában, a bérek átlaga azonban sajnos nagyon nem az. Lássuk, hol mennyit kell dolgozni egy új kocsiért.

Ha az átlagembernek szinte elérhetetlenül drága is itthon az új autó, európai összevetésben alacsony árakat láthatunk. A modellek árai természetesen országonként változnak, de egy Suzuki Swift, ami Németországban 10 990 eurótól startol (háromajtós alapmodellként), több hónapnyi, vagy több évnyi munkába kerül Európa egyes országaiban.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

Az autonavigator.hu portál a havi nettó átlagbéreket vette alapul, s megdöbbentő számokkal szembesültek. Svájcban mindössze 2,7 hónapnyi munkával kitermelhető a Swift, Ukrajnában bezzeg több mint 5 évet, 69,1 hónapot kell teljes nélkülözéssel tölteni ahhoz, hogy meglegyen a kívánt autó. Hazánk még a középmezőnytől is lemaradásban van, a vizsgált 36 ország közül a hatodik legtöbb munkát kívánó ország. Nálunk 29,9 hónap, azaz több mint kétévnyi teljes spórolással meglehet egy alap Swift.

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

A portálon grafikonon és táblázatban is megmutatják, hogy az egyes országokban hány hónapnyi munkával termelhető ki a választott, nekünk átlag, Európa nyugatabbi felén nyilván az alatti autó, ám ezek csak elméleti számítások. Valószínűleg a svájci átlagpolgár sem fogja tudni fizetésének egészét kuporgatni 2,7 hónapon át, s ahogy megyünk felfele az autóvásárláshoz szükséges munkahónapok számánál, egyre kevesebb erre az esély. Svájc Európa egyetlen országa, amelyben kevesebb, mint negyedévnyi átlagbérből kijön a választott modell, Luxemburgban, Dániában, Finnországban, Németországban, Svédországban, Hollandiában, Írországban, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Ausztriában félévnyi munkával összejön, Anglia, Spanyolország, Ciprus és Szlovénia esetén nem kell egy évnél többet dolgozni érte, hazánk pedig bele se fér a kétéves limitbe.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Az autóárakon és a fizetéseken túl természetesen eltérő az egyes országok árszínvonala, megélhetési költsége is, ezek kalkulációjával nem bonyolították összevetésüket, ám pontosabban becsüljük meg az autóhoz jutási időt, ha az átlagbérek 10 százalékos spórolásával kalkulálunk. Az országok sorrendje természetesen ez esetben is változatlan, de talán még ijesztőbb számokat eredményez. Svájcban 2,3 évnyi munka és visszafogott spórolás eredményeként összejön a kívánt Swift, Ukrajnában 57,6 évet kellene végigdolgozni és kuporgatni érte. Nem mellesleg, vélhetően könnyebb a svájci bér tizedét megtakarítani, mint az ukránét. Hazánkban 25 éves „Swifthez jutási idő” látható az átlagbér 10 százalékának megspórolásával.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Persze a fenti számok és adatok csak az autó vételárát tükrözik, ez alapján még semmiféle biztosítást nem fizettünk utána, nem vittük szervizbe, nem vettünk rá gumit és üzemanyagot sem töltöttünk bele. A képletet természetesen javítja, ha átlagbér feletti jövedelemmel rendelkezünk, s ha a választott 11 ezer eurós Swiftnél olcsóbb − jellemzően használt − autót vásárolunk. Ezért láthatjuk az elmúlt években stabilan, hogy több használt autó kerül forgalomba itthon (külföldről vásárolva), mint amennyit itthon újként eladnak. (autónavigátor.hu)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...