Hanyatlanak a kisgazdaságok
Utoljára módositva: 2019-10-08 13:48:10

A kis területen működő gazdaságok közül egyre több megy csődbe, mivel az olcsóbb, de a szemnek jobban megfelelő, külföldről behozott termékek iránt sokkal nagyobb a kereslet.

Közel harminc évvel a rendszerváltás után még mindig nem állt talpra a román mezőgazdaság, nagyon sok területen visszalépés tapasztalható a fejlődésben, aminek az egyik oka, hogy a legtöbb mezőgazdásznál még mindig nem történt meg a szemléletváltás, a másik ok pedig, hogy az Európai Unió nem arra törekszik, hogy segítse felzárkózni a román gazdákat, hanem az a cél, hogy a külföldről behozott termékeket vásárolják a fogyasztók. Nálunk egyre komolyabb gond a munkaerőhiány, nincs hosszú távú stratégia, hiányzik a pénz és a szaktudás, emiatt kerülnek a hazai mezőgazdasági termelők egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe. Ha végigmegyünk az élelmiszerpiacokon, azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a hazai termék.

Kerekes Emma szatmárnémeti kistermelő elmondta, hogy nem lehet napszámosokat találni, s az időjárás sem igazán kedvező. Eddig sem a legmagasabban képzett személyek dolgoztak a mezőgazdaságban, ma már a betakarításhoz sem lehet találni embert. Varga Nándor kistermelő szerint mindez az állam rossz szociális politikájának a következménye, ugyanis elég vastag réteget úgy támogat az állam, hogy azok munka nélkül is megélnek. Amikor nem csak a szakemberhiány jelentkezik, hanem napszámosokat se lehet kapni, akkor nem lehet minőség és mennyiség szempontjából is jól teljesíteni. Ez az oka annak, hogy az élelmiszerpiacokról eltűnik a hazai termék, a boltok polcain importtermékek vannak, amelyek minőségéről lehet vitatkozni, de hiányoznak azok a minőségi termékek, amelyek ezeket a vitatható minőségű árukat kiszorítanák a piacokról.

Hanyák István kilenc év után készül abbahagyni a termelést. Hitt abban, hogy sokat segítenek majd a támogatások. Szülei egykoron támogatások nélkül is megéltek a mezőgazdaságból sokkal kevesebb földdel; ő azt remélte, hogy támogatásokkal nem lesznek gondok. Végül lettek. Hol a termés volt kevés, hol az árak voltak alacsonyak, az utóbbi években a vásárló hiányzott, mert egyre többen vannak azok, akik a bevásárlóközpontokban lévő termékeket választják. Belátta, hogy hiába igyekszik ő jó minőségű árut termeszteni, a vásárlók azt nem értékelik. Pénzhiány miatt elmaradt a fejlesztés. Mindig olyan pályázati kiírások voltak, k neki nem volt szüksége. A fóliasátrat üvegsátorra kellett volna cserélni, erre viszont nem volt pénz. Volt kiírás paradicsomtermesztésre, de paradicsomból nincs hiány, olyan áru megtermesztésére, amire van igény a piacokon, nem lehet pályázni. Észre kell venni, hogy megváltoztak a vásárlási szokások: a vásárlók nem azt nézik, hogy ki hol termesztette a zöldséget vagy a gyümölcsöt, hanem azt, hogy az a szemnek és a zsebnek megfeleljen. A hatóságoknak jobban oda kellene figyelniük arra, hogy az importtermékek mennyire vegyszerezettek és génmódosítottak. Lehet, hogy a behozott áruk látványra és árban megfelelnek, de az egészségre károsak.

Az élelmiszerpiacokon egyre kisebb a forgalom, de ez nem a termelők hibája, hanem az EU-s gazdaságpolitika következménye, és az emberek mentalitásán múlik.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...