Harc a parlagfű ellen
Utoljára módositva: 2019-08-02 18:36:34

Két fronton zajlik a harc a parlagfű ellen Szatmárnémetiben. Ahogy győzi, kaszáltatja a közterületeket a város, ugyanakkor a telektulajdonosokat is próbálja rávenni a mentesítésre.

Városi köz- és magánterületeken is küzd a parlagfű ellen a szatmárnémeti városvezetés. Ahol önerőből eljárhat, ott folyamatosan kaszálják a parlagfűvel fertőzött területeket, tájékoztatta a tanácsosokat az ügyben a legutóbbi ülésen a városmenedzser. Maskulik Csaba elmondta, hogy a Florisal és a közterület-fenntartó lehetőségei korlátozottak, a parlagfű növekedése és terjedése viszont gyors; amennyire bírják tempóval és emberi erőforrással, végzik a gyommentesítést.

Határidő a kaszálásra

Ezzel párhuzamosan lakossági bejelentések és városi rendőri helyszínelések nyomán ezen a nyáron már körülbelül kétszáz telektulajdonost szólítottak fel arra, hogy vágja le telkén a parlagfüvet, mert ez nem csak az arra járó vagy a közelben lakó pollenérzékenyeknek okoz gondot, de a virágzáskor szétfújt pollen felülfertőzi a szomszédos, már megtisztított területeket. A járőröző rendőrök, ha gazzal benőtt telket látnak, vagy ilyenre felhívja valaki a figyelmüket, beazonosítják a telek tulajdonosát, és felszólítják, hogy záros, de tartható határidőn belül takarítsa le a telkét. A határidő lejárta után visszamennek a szóban forgó telkekhez ellenőrizni, hogy megtette-e a tulajdonos, amit ígért, s ha nem, a gondatlan tulajdonos bírságot kap, és ha ezután sem veti alá magát a szabályoknak, a polgármesteri hivatal saját erőből oldja meg a parlagfű-mentesítést, ennek költségeivel pedig megterheli a tulajdonos adóhivatali kartonját.

Bírságok

Sajnos jellemző, hogy a tisztításra felszólított tulajdonos együttműködéséről biztosítja a szerveket, azonban a kaszálást mégsem végzi el. A városi rendőrség jelentése szerint a kétszázból mindegyik tulajdonos azt mondta, le fogja vágni a gazt a telkén a határidő lejárta előtt, húszat mégis meg kellett büntetni ezek közül, mert végül nem így tettek.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kéri a városlakókat, hogy ha elhanyagolt vagy parlagfűvel borított parcellákat látnak Szatmárnémetiben, jelezzék azt írásban a polgármesteri hivatalban, vagy online a sesizari@primariasm.ro e-mail-címre küldött levélben, de értesíthetők az ügyben eljárni hivatott illetékesek a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán vagy a Satu Mare City App alkalmazáson keresztül is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...