Harc a parlagfű ellen
Utoljára módositva: 2019-08-02 18:36:34

Két fronton zajlik a harc a parlagfű ellen Szatmárnémetiben. Ahogy győzi, kaszáltatja a közterületeket a város, ugyanakkor a telektulajdonosokat is próbálja rávenni a mentesítésre.

Városi köz- és magánterületeken is küzd a parlagfű ellen a szatmárnémeti városvezetés. Ahol önerőből eljárhat, ott folyamatosan kaszálják a parlagfűvel fertőzött területeket, tájékoztatta a tanácsosokat az ügyben a legutóbbi ülésen a városmenedzser. Maskulik Csaba elmondta, hogy a Florisal és a közterület-fenntartó lehetőségei korlátozottak, a parlagfű növekedése és terjedése viszont gyors; amennyire bírják tempóval és emberi erőforrással, végzik a gyommentesítést.

Határidő a kaszálásra

Ezzel párhuzamosan lakossági bejelentések és városi rendőri helyszínelések nyomán ezen a nyáron már körülbelül kétszáz telektulajdonost szólítottak fel arra, hogy vágja le telkén a parlagfüvet, mert ez nem csak az arra járó vagy a közelben lakó pollenérzékenyeknek okoz gondot, de a virágzáskor szétfújt pollen felülfertőzi a szomszédos, már megtisztított területeket. A járőröző rendőrök, ha gazzal benőtt telket látnak, vagy ilyenre felhívja valaki a figyelmüket, beazonosítják a telek tulajdonosát, és felszólítják, hogy záros, de tartható határidőn belül takarítsa le a telkét. A határidő lejárta után visszamennek a szóban forgó telkekhez ellenőrizni, hogy megtette-e a tulajdonos, amit ígért, s ha nem, a gondatlan tulajdonos bírságot kap, és ha ezután sem veti alá magát a szabályoknak, a polgármesteri hivatal saját erőből oldja meg a parlagfű-mentesítést, ennek költségeivel pedig megterheli a tulajdonos adóhivatali kartonját.

Bírságok

Sajnos jellemző, hogy a tisztításra felszólított tulajdonos együttműködéséről biztosítja a szerveket, azonban a kaszálást mégsem végzi el. A városi rendőrség jelentése szerint a kétszázból mindegyik tulajdonos azt mondta, le fogja vágni a gazt a telkén a határidő lejárta előtt, húszat mégis meg kellett büntetni ezek közül, mert végül nem így tettek.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kéri a városlakókat, hogy ha elhanyagolt vagy parlagfűvel borított parcellákat látnak Szatmárnémetiben, jelezzék azt írásban a polgármesteri hivatalban, vagy online a sesizari@primariasm.ro e-mail-címre küldött levélben, de értesíthetők az ügyben eljárni hivatott illetékesek a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán vagy a Satu Mare City App alkalmazáson keresztül is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...