Harc a parlagfű ellen
Utoljára módositva: 2019-08-02 18:36:34

Két fronton zajlik a harc a parlagfű ellen Szatmárnémetiben. Ahogy győzi, kaszáltatja a közterületeket a város, ugyanakkor a telektulajdonosokat is próbálja rávenni a mentesítésre.

Városi köz- és magánterületeken is küzd a parlagfű ellen a szatmárnémeti városvezetés. Ahol önerőből eljárhat, ott folyamatosan kaszálják a parlagfűvel fertőzött területeket, tájékoztatta a tanácsosokat az ügyben a legutóbbi ülésen a városmenedzser. Maskulik Csaba elmondta, hogy a Florisal és a közterület-fenntartó lehetőségei korlátozottak, a parlagfű növekedése és terjedése viszont gyors; amennyire bírják tempóval és emberi erőforrással, végzik a gyommentesítést.

Határidő a kaszálásra

Ezzel párhuzamosan lakossági bejelentések és városi rendőri helyszínelések nyomán ezen a nyáron már körülbelül kétszáz telektulajdonost szólítottak fel arra, hogy vágja le telkén a parlagfüvet, mert ez nem csak az arra járó vagy a közelben lakó pollenérzékenyeknek okoz gondot, de a virágzáskor szétfújt pollen felülfertőzi a szomszédos, már megtisztított területeket. A járőröző rendőrök, ha gazzal benőtt telket látnak, vagy ilyenre felhívja valaki a figyelmüket, beazonosítják a telek tulajdonosát, és felszólítják, hogy záros, de tartható határidőn belül takarítsa le a telkét. A határidő lejárta után visszamennek a szóban forgó telkekhez ellenőrizni, hogy megtette-e a tulajdonos, amit ígért, s ha nem, a gondatlan tulajdonos bírságot kap, és ha ezután sem veti alá magát a szabályoknak, a polgármesteri hivatal saját erőből oldja meg a parlagfű-mentesítést, ennek költségeivel pedig megterheli a tulajdonos adóhivatali kartonját.

Bírságok

Sajnos jellemző, hogy a tisztításra felszólított tulajdonos együttműködéséről biztosítja a szerveket, azonban a kaszálást mégsem végzi el. A városi rendőrség jelentése szerint a kétszázból mindegyik tulajdonos azt mondta, le fogja vágni a gazt a telkén a határidő lejárta előtt, húszat mégis meg kellett büntetni ezek közül, mert végül nem így tettek.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kéri a városlakókat, hogy ha elhanyagolt vagy parlagfűvel borított parcellákat látnak Szatmárnémetiben, jelezzék azt írásban a polgármesteri hivatalban, vagy online a sesizari@primariasm.ro e-mail-címre küldött levélben, de értesíthetők az ügyben eljárni hivatott illetékesek a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán vagy a Satu Mare City App alkalmazáson keresztül is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...