Hármas ünnep
Utoljára módositva: 2014-05-12 09:51:29

Május 9.: Európa Nap, a II. világháború vége, Románia Állami Függetlenségének Napja.

 

Május 9-én Szatmárnémetiben a Szatmár megyei és városi elöljáróság, a politikai pártok képviselői, a decentralizált intézmények vezetői s a háborús veteránok részvételével emlékeztek meg május 9. jelentőségéről a Román Katona Emlékműve előtti téren, majd koszorúzás következett, mely ebben az esztendőben nem szűkölködött meglepetésekben. Az ünneplők között megjelent Valer Marian Szatmár megyei független szenátor. Azt követően, hogy a Szociáldemokrata Szövetség (USD) elnevezésű választási szövetség — Ovidiu Silaghival kiegészülve — és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit, a konferanszié bemondta, hogy most a Szociálliberális Szövetség (USL) tagjai koszorúznak. Ezen bejelentés nem csak a sajtó képviselőit és a szemlélődőket lepte meg, hanem az USL-tagokat is.

 

Történelmi háttér

 

Május 9-én Romániában az 1877—1878-ban lezajlott függetlenségi háborúban meghalt több mint 10 ezer hős emlékére ünneplik az Állami Függetlenség Napját. Ugyancsak ezen a napon ért véget a második világháború, amikor 1945. május 9. első perceiben a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői aláírták a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot. Az Európai Unió tagországaiban ugyanakkor május 9-én ünneplik az Európa Napot annak emlékére, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...