Hármas ünnep
Utoljára módositva: 2014-05-12 09:51:29

Május 9.: Európa Nap, a II. világháború vége, Románia Állami Függetlenségének Napja.

 

Május 9-én Szatmárnémetiben a Szatmár megyei és városi elöljáróság, a politikai pártok képviselői, a decentralizált intézmények vezetői s a háborús veteránok részvételével emlékeztek meg május 9. jelentőségéről a Román Katona Emlékműve előtti téren, majd koszorúzás következett, mely ebben az esztendőben nem szűkölködött meglepetésekben. Az ünneplők között megjelent Valer Marian Szatmár megyei független szenátor. Azt követően, hogy a Szociáldemokrata Szövetség (USD) elnevezésű választási szövetség — Ovidiu Silaghival kiegészülve — és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit, a konferanszié bemondta, hogy most a Szociálliberális Szövetség (USL) tagjai koszorúznak. Ezen bejelentés nem csak a sajtó képviselőit és a szemlélődőket lepte meg, hanem az USL-tagokat is.

 

Történelmi háttér

 

Május 9-én Romániában az 1877—1878-ban lezajlott függetlenségi háborúban meghalt több mint 10 ezer hős emlékére ünneplik az Állami Függetlenség Napját. Ugyancsak ezen a napon ért véget a második világháború, amikor 1945. május 9. első perceiben a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői aláírták a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot. Az Európai Unió tagországaiban ugyanakkor május 9-én ünneplik az Európa Napot annak emlékére, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...