Hármas ünnep
Utoljára módositva: 2014-05-12 09:51:29

Május 9.: Európa Nap, a II. világháború vége, Románia Állami Függetlenségének Napja.

 

Május 9-én Szatmárnémetiben a Szatmár megyei és városi elöljáróság, a politikai pártok képviselői, a decentralizált intézmények vezetői s a háborús veteránok részvételével emlékeztek meg május 9. jelentőségéről a Román Katona Emlékműve előtti téren, majd koszorúzás következett, mely ebben az esztendőben nem szűkölködött meglepetésekben. Az ünneplők között megjelent Valer Marian Szatmár megyei független szenátor. Azt követően, hogy a Szociáldemokrata Szövetség (USD) elnevezésű választási szövetség — Ovidiu Silaghival kiegészülve — és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit, a konferanszié bemondta, hogy most a Szociálliberális Szövetség (USL) tagjai koszorúznak. Ezen bejelentés nem csak a sajtó képviselőit és a szemlélődőket lepte meg, hanem az USL-tagokat is.

 

Történelmi háttér

 

Május 9-én Romániában az 1877—1878-ban lezajlott függetlenségi háborúban meghalt több mint 10 ezer hős emlékére ünneplik az Állami Függetlenség Napját. Ugyancsak ezen a napon ért véget a második világháború, amikor 1945. május 9. első perceiben a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői aláírták a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot. Az Európai Unió tagországaiban ugyanakkor május 9-én ünneplik az Európa Napot annak emlékére, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...