Három díjjal tért vissza Szatmárra
Utoljára módositva: 2019-04-26 14:32:00

Tizenötödik alkalommal hirdették meg a Kortárs Hangon pályázatot, ami biztosítani kívánja a tehetséggondozás fórumát az önkifejezés, véleményformálás irodalmi igényű megfogalmazására. Ezzel a gondolattal anyanyelvápoló fórumot kívánnak biztosítani a Kárpát-medence magyar nyelven tanuló egyetemistáinak. A Kortárs Hangon pályázat meghívásos formában működik, több alkalommal kapott meghívást, ebben az évben pedig három díjat kapott Pálffy Tamás Szabolcs. Az alábbiakban vele beszélgettünk.

Pálffy Tamás Szabolcs

— A magyar költészet napján vette át a díjat Miskolcon. Mit kell tudni róla?

— Idén 15. alkalommal írták ki a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatot. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) marosvásárhelyi kara mesterszakos hallgatójaként (kiegészítő év) neveztem be a pályázatra. Előbb értesítettek, hogy pályaműveim bekerülnek a Kortárs Hangon ’19 kötetbe, márciusban pedig újabb levél érkezett Egerből, amelyből értesültem, hogy — díjra jelölt pályázóként — a Miskolcon sorra kerülő ünnepélyes eredményhirdetésre és a gálaműsorral egybekötött díjátadásra is várnak.

— Mit értsünk a pályázat nemzetközisége alatt? Hány pályázó volt?

— Idén négy ország tizennégy egyetemi intézményének száznégy hallgatója pályázott.

— Mit lehet tudni a pályaművek elbírálása szempontjairól? Ki dönt arról, hogy mely alkotások kerülnek kötetbe?

— Jónás Zoltán programmenedzser a Miskolcon lezajlott gálaműsor rendjén ebbe is beavatta a résztvevőket. Elmondása szerint a beérkezett pályaműveket — név nélkül, egy kód alapján — hattagú szakmai zsűri értékeli. Többségi döntésükkel lehet a válogatott kötetbe kerülni, a pályázók díjazására is ők tesznek javaslatot.

— Hány pályázó alkotása került e kötetbe? Milyen díjakról van szó?

— Száznégy pályázatból negyvennyolc került kötetbe, közülük tizenheten részesültek a zsűri és huszonhatan lapszerkesztői elismerésben. Emellett — a teljes pályázati anyagból — öt rangos irodalmi lap főszerkesztője adott át lapdíjat. Előfordul, hogy olyan pályázó is közlési lehetőséget kap valamely lapban, akit a zsűri nem jelölt díjra.

— Tudható, hogy melyek ezek az irodalmi lapok?

— Egerből az Agria, Pozsonyból az Irodalmi Szemle, Nagyváradról a Várad, Kolozsvárról a Helikon és Nyíregyházáról A Vörös Postakocsi folyóirat. Idén immár harmadik éve, hogy az Erdélyi Magyar Írók Ligája is díjat ad.

— Említette, hogy ön is kapott díjat. Mit jelent ez?

— Nem ez volt az első alkalom, hogy részt vettem a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázaton, ám díj szempontjából idén értem el a legjobb eredményt: háromszor hívtak díjátvételre a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet dísztermében. Előbb a City Hotel Miskolc-díjak átadásakor hangzott el a nevem, később Mizser Attila főszerkesztő (Irodalmi Szemle) személyesen adta át a Pozsonyban kiadott irodalmi és kritikai folyóirat szerkesztőségi lapdíját. Meglepetésemre a zsűri II. helyezését is megkaptam. Óriási megtiszteltetés, hogy ezt dr. Kusper Judit zsűrielnök, egyetemi docens és Tasi Réka, a Miskolci Egyetem tanára személyesen adták át.

— Mit tudhatunk a folytatásról? Tudtommal az eredményhirdetéssel nem ért véget magyarországi programja.

— A Kortárs Hangon Szakmai Műhely szervezői háromnapos írásművészeti foglalkozást biztosítottak. A Kreatív Műhely közel húsz díjazottat vonzott Tiszabábolnára. Csendes környezetben zajlottak az estébe nyúló képzések. A műhely április 14-én ért véget.

— Tervezi-e, hogy Szatmárnémetiben kortárs költőként is bemutatkozzon?

— Kedvező széljárás esetén igen.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...