Három Ezüstfenyő-díj jött Szatmárba
Utoljára módositva: 2020-01-19 18:20:32

Bár az Ezüstfenyő-díjak az elmúlt években általában párban érkeztek megyénkbe, most a több évtizedes, önzetlen közszolgálati és közösségépítő munkája elismeréseként háromman — Bendel József, Stier Péter és Téglás József — vehették át az elismerést.

Idén három Ezüstfenyő-díjazottal gazdagodott Szatmár megye — az RMDSZ első alkalommal 2002-ben adta át az elismerést, a szövetség megalakulásának 13. évfordulóján szervezett ünnepi műsor keretében, a kis fenyőcskével jelképesen is méltatva és elismerve azokat, akik önzetlen közszolgálatot végeztek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, értékteremtő munkájukkal az erdélyi magyar közösséget erősítve, valamint a szövetség programját megvalósítva. Jó ideje már, hogy az Ezüstfenyők nem magányosan, hanem párban érkeznek Szatmár megyébe, idén azonban kis ligetet alkottak, ugyanis szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt hárman — Bendel József a tasnádi RMDSZ egyik alapító tagjaként, Stier Péter a PMN főszervezőjeként, valamint az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezetének javaslatára Téglás József, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium magyartanára a koltói Petőfi-emlékünnepség újraindítója-főszervezőjeként — vehették át a díjat.

Bendel József a Szatmár megyei kisváros, Tasnád életének, magyar közösségének meghatározó alakja, akit élete, munkássága ehhez a településhez köt. Tasnádon született 1959. október 7-én, és itt végezte általános iskolai tanulmányait, ezután Szatmárnémetiben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja volt, majd érettségi után Kolozsvárt, az Építészeti Főiskola épületgépészeti mérnök szakán szerzett diplomát.
Visszatérve szülővárosába 1983–2000 között a Helységgazdálkodási Vállalatnál dolgozott mérnökként, majd 2000–2008 között Tasnád város alpolgármestere volt az RMDSZ képviseletében. 2008 óta a Szatmár Megyei Vízelosztó Vállalat tasnádi részlegének vezetője, jelenleg is ezt a munkakört tölti be. Szakértelme és lokálpatriotizmusa mellett alapvető jellemvonása a magyar érdekek védelme — a tasnádi RMDSZ egyik alapító tagja, tevékenyen részt vesz a helyi magyar közösség életében, 1992-től napjainkig önkormányzati képviselő, jelenleg a város helyi tanácsában a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke. Az RMDSZ tasnádi szervezetének elkötelezett, lelkes híve, 2001–2007 között elnöki tisztséget töltött be a helyi RMDSZ-ben, és jelentős mértékben hozzájárult annak megerősödéséhez. A szervezet megalakulása óta tevékenyen részt vállal a különböző gazdasági, kulturális vagy sportrendezvények szervezéséből, lebonyolításából, a testvérvárosi kapcsolatok kialakításából, fenntartásából. Közéleti és egyházi téren végzett tevékenységének, a helyi emberekkel való kiváló kommunikációjának köszönhetően tiszteletnek örvend mind a magyar, mind a román lakosság körében.

Stier Péter neve elválaszthatatlanul összefonódott a régió meghatározó kulturális rendezvényével, a Partiumi Magyar Napokkal, amelynek tíz éven keresztül volt a főszervezője is. 1980. február 17-én született Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Környezettudomány szakán folytatta tanulmányait. Diákévei alatt számos közéleti és kulturális rendezvény szervezésében vett részt, majd a Kolozsvári Magyar Diákszövetségnek volt aktív tagja. Egyetemi tanulmányai végeztével, 2002-ben hazatért szülővárosába, itt az Északi Színház Harag György Társulatának közönségszervezésért felelős munkatársa, majd 2009-től ügyvezető, 2012-től pedig adminisztratív igazgatója. Mint vezető beosztású munkatárs vett részt a színház műemléképületének a 2014–2016 között, EU-s támogatással történt felújításában, munkájával nagyban hozzájárult a projekt sikeréhez. A munkaköréből adódó feladatok ellátása mellett több feladatot is ellát a szatmárnémeti magyar közösség civil hátterű kulturális rendezvényeinek szervezésében. A Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány alelnökeként is tevékenykedik, amely minőségében fontos szerepet vállalt a szatmárnémeti Interetnikai Színházi Fesztivál megszervezésében, a társulat rendezvényeinek, produkcióinak az anyagi hátterét megalapozó pályázatok lebonyolításában, illetve a magyar kormány korporatív támogatásával tervezett új stúdiószínház építtetésének az előkészítésében és a tervezett munkálatok lebonyolításában is. Tizenkét éve, 2008 óta a szatmárnémeti Identitas Alapítvány kuratóriumának tagja, 2009-től 2018-ig az alapítvány által szervezett Partiumi Magyar Napok főszervezője. A PMN a szatmári magyarság központi rendezvénye, és Stier Péter szervezésében nőt bele e fontos szerepbe, munkája révén országosan ismert és elismert, minőségi rendezvényeket felvonultató fesztivál lett, amelyen a szatmári magyarság mellett a többségi társadalom tagjai, de a határ menti, kárpátaljai és magyarországi magyar közösségek tagjai is részt vesznek. Stier előbb az RMDSZ ifjúsági, majd a városi szervezetében töltött be közéleti szerepet: 2006-tól a városi szervezet jegyzője, 2012–2016 között a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ-es tanácsosa.

Téglás József, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium magyartanára 30 éve szervezi szülőhelyén, Koltón a Petőfi-emlékünnepséget. A kommunizmus utolsó éveiben, 1985-ben betiltott rendezvény neki köszönhetően éledt újra 1990-ben, és lett Koltó és a Bányavidék első és sokáig egyetlen magyar kulturális ünnepsége, amely nemcsak kulturálisan, hanem közösségileg is erősíti a környék magyarságát. A pedagógus a
’80-as, ’90-es években szabadtéri színházak, magyar irodalmi estek kulcsembere, tevékenységével hozzájárult a Bányavidék magyar identitástudatának megerősítéséhez. Irodalomszeretetének köszönhetően közösségszervezői munkáját nyughatatlan lelkesedéssel végzi, így kezdeményezése révén érkeztek Koltóra az elmúlt években neves színművészek irodalmi és Petőfi-előadásokkal. Téglás József tanár úr munkásságának eredménye a Petőfi-kultusz továbbélése, a helyi közösség kulturális és irodalmi aktivitása. Diákjai körében nagy szeretetnek és tiszteletnek örvendő pedagógus, akinek alázatos és önzetlen törekvése a magyar irodalom és színház megszerettetésében példamutató lehet mindenki számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...