Három magyar óvoda készül
Utoljára módositva: 2019-03-15 12:39:26

Szatmárnémetiben, a Szamos bal partján két, a jobb partján pedig egy református óvoda építését vagy az építés előkészítését kezdték meg. Legkésőbb jövő őszre az utolsó is készen lehet.

Tavaly a Szatmárnémeti, Dâmboviţa utca 2. szám alatt lévő telekre tervezett református óvoda ügyében volt közmeghallgatás, most márciusban az Inăului utcai kisdedóvó építésével foglalkoztak a városházán, a Wolfenbüttel utca 8–10. szám alatti leendő óvoda, bölcsőde és napközi telkén már folynak az építkezés-előkészítési munkálatok.

Barbara Zoltán, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácsadója a megyeszékhelyi óvodaberuházásokat összegezve lapunknak elmondta, hogy az iskola előtti magyar nyelvű oktatás terén létező óriási űrt fognak betölteni az új létesítmények. Magyar nyelvű bölcsődei oktatás ugyanis nincs Szatmárnémetiben, a hosszított program kicsik számára kívánnivalókat hagy maga után, a magyar nyelvű óvodai befogadóképesség pedig kicsi a városban. A Szatmár-kültelki Református Egyházközség Dâmboviţa utcai óvodája a néhány utcával odébb működő, Basarabiei utcai Szivárvány óvoda nevét viszi tovább, itt két napközis és két bölcsődei csoport lesz, ha elkészül, bölcsődei csoportonként tíz-tíz gyerekkel, ovis csoportonként pedig húsz-húsz gyerekkel.

A Szamos-negyedi óvodabővítés érdekében helyet cserél az Inăului utcai diakóniai központ az ugyanebben az utcában lévő Árva Bethlen Kata óvodával, előbbi 30. szám alatt lévő épületét fogják bővíteni úgy, hogy két csoportnak legyen hely benne.

A Wolfenbüttel utcai óvodaberuházás a régi 5-ös iskola volt tornatermének helyén zajlik, az ingatlant nemrég szolgáltatták vissza a református egyháznak, és amolyan logisztikai központja is lesz ez a református egyház szatmárnémeti oktatási hálózatának. Konyha is épül ugyanis itt, a gimnázium és az összes református óvoda is mindennap innen lesz ellátva meleg étellel. A Wesselényi utcai létesítményben két óvodai és két bölcsődei csoport működik majd a Szatmár-Németi Református Egyházközség közvetlen irányítása alatt, ezek a csoportok remélhetőleg megoldást jelentenek majd a környék bölcsődei rendszerének hiányosságaira, és tehermentesíthetik majd a Ioan Slavici utcai Kinizsi Pál óvodát és napközit, ahol már akut probléma a túljelentkezés.

A Németi óvoda még idén el fog készülni, mondta el még Barbara, a kültelki óvoda esetében folyamatban van az építkezési engedély beszerzése, s várhatóan még idén elkezdődik az építkezés, és nem lehetetlen, hogy szeptemberre álljon az épület. A Szamos-negyedi beruházás városrendezési tervi fázisban van, ez még tanácsi határozatra vár az építkezési engedélyeztetési procedúra megindításához; várhatóan valamikor ősszel fogja az egyház ezt megkapni, és jövőre indulhat a munka. Mindhárom új óvodát a Szatmárnémeti Református Gimnázium menedzsmentje fogja igazgatni.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...