Három új határátkelőhely lehet Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2017-01-31 19:41:51

Szaniszló és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, valamint Nagypeleske és Zajta között nyílhatnak új román-magyar határátkelők hétfőtől, a polgármesterek a mindennapos átkelésért lobbiznak.

Szárazberek és Garbolc között nem csak az 1922-es dátumozású határkő jelenti akadályát a két országot összekötő út rendeltetésszerű használatának

Hétfői dátum szerepel a román külügyminiszter határnyitást szorgalmazó levelében, amit két szatmár megyei önkormányzathoz juttatott el, ettől a dátumtól kezdve várható, hogy a megye három pontján új határátkelők nyílnak Románia és Magyarország között. Az évek óta várt lépést azt követően tette meg Teodor Meleşcanu külügyminiszter, hogy az Európai Fejlesztési Alap biztosai ráijesztettek a kormányra: vissza kell fizetni a határon átnyúló projektek keretében útépítésre elnyert pénzt, ha a szóban forgó utak a két ország között nem járhatóak át valóban is. Eddig azért húzódozott átkelőt nyitni Szaniszló és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, valamint Nagypeleske és Zajta között a román külügy, mert nagyon költséges fenntartani egy-egy átkelőt, de miután az uniós biztosok kiküldték a támogatás visszafizetését előtérbe helyező levelüket, már mindjárt nem tűnik annyira lehetetlennek az átkelők nyitva tartása a külügy számára. Persze most is igyekeznek úgy megoldani a dolgot, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, megnyitnák az átkelőket, de csak a hét valamelyik napjára. Ráadásul a határátkelő működtetéséhez szükséges infrastruktúra költségeit is az önkormányzatokra hárítaná a minisztérium, ami a polgármesterek szerint nonszensz, és tiltakoznak is ellene. A külügy kiküldte levélben is ez áll: az érintett települések polgármesterei döntsenek arról, a hét melyik napján szeretnék nyitva tudni a határt.

 

Levélváltás és magyar lobbi

 

Lengyel István lázári polgármester, aki a Szárazberek és Garbolc, illetve a Nagypeleske és Zajta közötti átkelő megnyitására vár már évek óta, lapunknak elmondta, véleménye szerint ha évek óta tartó hallgatás után a külügyminiszter maga ír levelet az átkelőnyitásról, akkor komolyan is gondolja, az ügyből lesz valami, fűzte hozzá. „A minisztérium levelét megkapva azonnal értesítettem Kosztya Zoltánt, a zajtai polgármestert, akivel évek óta nagyon közvetlen viszonyt ápolunk, aki sajnos azzal fogadott, hogy a magyar önkormányzatok még nem kaptak értesítést hasonló ügyben a magyar külügytől, úgyhogy a hét végén még nem lehetett tudni, a magyar hatóságok hogyan állnak hozzá az ügyhöz” — beszélt az ügy további részleteiről is Lengyel. Felhívtuk Kosztya Zoltánt (Fidesz-KDNP) is, aki elmondta, a helyzet tisztázása érdekében a levelet eljuttatta Tilki Attila területi képviselőhöz (Fidesz-KDNP), aki Budapesten próbál meg a végére járni a határnyitás ügyének a magyar oldalon. Sem Lengyel, sem Kosztya nem tartja elfogadhatónak azt, hogy heti egyszer legyen nyitva a határ, mindennapos átkelést akarnak. Lengyel válaszolt a külügy levelére, ebben tudomásukra is hozta álláspontját a heti egy napon érvényben lévő határnyitással kapcsolatban, és azt kéri, áprilistól októberig nyolctól nyolcig, a téli időszakban pedig nyolctól hatig legyenek megnyitva az átkelők.

 

Hallani sem akarnak róla

 

Ugyanezt kérte a minisztériumtól levelében Kardos Zoltán szaniszlói polgármester is, ő sem akar hallani sem a Szaniszló és Ömböly közötti határátkelő heti egynapos nyitva tartásáról, mindennapos kapcsolatot akar a két ország települései és lakosai között. Hasonló véleményen van Trefán Gábor (Fidesz-KDNP) ömbölyi polgármester is. Arra a kérdésre, hogy mennyi esély van a tényleges határnyitásra, Kardos elmondta, azt biztosra veszi, hogy a heti egynapos nyitva tartás életbe fog lépni minden egyes határszakaszon, a mindennapos működés esélyeiről azonban nem akart találgatásokba bocsátkozni. Kardos nem érti, milyen többletkiadásoktól tart a külügy, amikor anélkül, hogy nyitva lenne a szaniszlói határátkelő, két határrendész éjjel-nappal autóban ülve vigyázza, hogy nehogy valaki határsértést kövessen el, úgyhogy csak pecsétet kellene adni a kezükbe, és indulhatna a határforgalom.

 

Biciklin csak Schengen után

 

Van még egy, a két országot összekötő aszfaltcsík a megyében, mégpedig a Szatmárnémeti és Fehérgyarmat között, a Szamos-töltésen leöntött bicikliút. Ez Óvárinál lépi át a román-magyar határt, ez is uniós támogatással jött létre, és határnyitás nélkül szintén nem használható rendeltetésének megfelelően, itt azonban nem lesz tartós határnyitás február hatodikán. Ilyés Gyula vetési polgármester elmondta, a nyitásra vonatkozó minisztériumi levelet nem kapott, itt nincs szándék kerékpáros átkelőt nyitni, ugyanakkor az elöljáró szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy vissza kellene fizetni a támogatásként kapott összeget. „Megvalósult a beruházás, használatban is van, nem hiszem, hogy fennáll a visszafizetés veszélye.” Ilyés szerint kerékpárúton elérhető határátkelőt fenntartani nem annyira indokolt, mint közútit, a töltésen lévő bicikliút valódi hasznát a határellenőrzést nélkülöző schengeni csatlakozás jelentené. „Az Óvárit és Csengert összekötő autóút tervét nem adtuk fel itt, Vetésben; ha az megépül, érdemes lesz itt is a mindennap nyitva lévő határátkelő kérdésével foglalkozni” — tette hozzá Ilyés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...