Három új határátkelőhely lehet Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2017-01-31 19:41:51

Szaniszló és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, valamint Nagypeleske és Zajta között nyílhatnak új román-magyar határátkelők hétfőtől, a polgármesterek a mindennapos átkelésért lobbiznak.

Szárazberek és Garbolc között nem csak az 1922-es dátumozású határkő jelenti akadályát a két országot összekötő út rendeltetésszerű használatának

Hétfői dátum szerepel a román külügyminiszter határnyitást szorgalmazó levelében, amit két szatmár megyei önkormányzathoz juttatott el, ettől a dátumtól kezdve várható, hogy a megye három pontján új határátkelők nyílnak Románia és Magyarország között. Az évek óta várt lépést azt követően tette meg Teodor Meleşcanu külügyminiszter, hogy az Európai Fejlesztési Alap biztosai ráijesztettek a kormányra: vissza kell fizetni a határon átnyúló projektek keretében útépítésre elnyert pénzt, ha a szóban forgó utak a két ország között nem járhatóak át valóban is. Eddig azért húzódozott átkelőt nyitni Szaniszló és Ömböly, Szárazberek és Garbolc, valamint Nagypeleske és Zajta között a román külügy, mert nagyon költséges fenntartani egy-egy átkelőt, de miután az uniós biztosok kiküldték a támogatás visszafizetését előtérbe helyező levelüket, már mindjárt nem tűnik annyira lehetetlennek az átkelők nyitva tartása a külügy számára. Persze most is igyekeznek úgy megoldani a dolgot, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, megnyitnák az átkelőket, de csak a hét valamelyik napjára. Ráadásul a határátkelő működtetéséhez szükséges infrastruktúra költségeit is az önkormányzatokra hárítaná a minisztérium, ami a polgármesterek szerint nonszensz, és tiltakoznak is ellene. A külügy kiküldte levélben is ez áll: az érintett települések polgármesterei döntsenek arról, a hét melyik napján szeretnék nyitva tudni a határt.

 

Levélváltás és magyar lobbi

 

Lengyel István lázári polgármester, aki a Szárazberek és Garbolc, illetve a Nagypeleske és Zajta közötti átkelő megnyitására vár már évek óta, lapunknak elmondta, véleménye szerint ha évek óta tartó hallgatás után a külügyminiszter maga ír levelet az átkelőnyitásról, akkor komolyan is gondolja, az ügyből lesz valami, fűzte hozzá. „A minisztérium levelét megkapva azonnal értesítettem Kosztya Zoltánt, a zajtai polgármestert, akivel évek óta nagyon közvetlen viszonyt ápolunk, aki sajnos azzal fogadott, hogy a magyar önkormányzatok még nem kaptak értesítést hasonló ügyben a magyar külügytől, úgyhogy a hét végén még nem lehetett tudni, a magyar hatóságok hogyan állnak hozzá az ügyhöz” — beszélt az ügy további részleteiről is Lengyel. Felhívtuk Kosztya Zoltánt (Fidesz-KDNP) is, aki elmondta, a helyzet tisztázása érdekében a levelet eljuttatta Tilki Attila területi képviselőhöz (Fidesz-KDNP), aki Budapesten próbál meg a végére járni a határnyitás ügyének a magyar oldalon. Sem Lengyel, sem Kosztya nem tartja elfogadhatónak azt, hogy heti egyszer legyen nyitva a határ, mindennapos átkelést akarnak. Lengyel válaszolt a külügy levelére, ebben tudomásukra is hozta álláspontját a heti egy napon érvényben lévő határnyitással kapcsolatban, és azt kéri, áprilistól októberig nyolctól nyolcig, a téli időszakban pedig nyolctól hatig legyenek megnyitva az átkelők.

 

Hallani sem akarnak róla

 

Ugyanezt kérte a minisztériumtól levelében Kardos Zoltán szaniszlói polgármester is, ő sem akar hallani sem a Szaniszló és Ömböly közötti határátkelő heti egynapos nyitva tartásáról, mindennapos kapcsolatot akar a két ország települései és lakosai között. Hasonló véleményen van Trefán Gábor (Fidesz-KDNP) ömbölyi polgármester is. Arra a kérdésre, hogy mennyi esély van a tényleges határnyitásra, Kardos elmondta, azt biztosra veszi, hogy a heti egynapos nyitva tartás életbe fog lépni minden egyes határszakaszon, a mindennapos működés esélyeiről azonban nem akart találgatásokba bocsátkozni. Kardos nem érti, milyen többletkiadásoktól tart a külügy, amikor anélkül, hogy nyitva lenne a szaniszlói határátkelő, két határrendész éjjel-nappal autóban ülve vigyázza, hogy nehogy valaki határsértést kövessen el, úgyhogy csak pecsétet kellene adni a kezükbe, és indulhatna a határforgalom.

 

Biciklin csak Schengen után

 

Van még egy, a két országot összekötő aszfaltcsík a megyében, mégpedig a Szatmárnémeti és Fehérgyarmat között, a Szamos-töltésen leöntött bicikliút. Ez Óvárinál lépi át a román-magyar határt, ez is uniós támogatással jött létre, és határnyitás nélkül szintén nem használható rendeltetésének megfelelően, itt azonban nem lesz tartós határnyitás február hatodikán. Ilyés Gyula vetési polgármester elmondta, a nyitásra vonatkozó minisztériumi levelet nem kapott, itt nincs szándék kerékpáros átkelőt nyitni, ugyanakkor az elöljáró szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy vissza kellene fizetni a támogatásként kapott összeget. „Megvalósult a beruházás, használatban is van, nem hiszem, hogy fennáll a visszafizetés veszélye.” Ilyés szerint kerékpárúton elérhető határátkelőt fenntartani nem annyira indokolt, mint közútit, a töltésen lévő bicikliút valódi hasznát a határellenőrzést nélkülöző schengeni csatlakozás jelentené. „Az Óvárit és Csengert összekötő autóút tervét nem adtuk fel itt, Vetésben; ha az megépül, érdemes lesz itt is a mindennap nyitva lévő határátkelő kérdésével foglalkozni” — tette hozzá Ilyés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...