Három új túraútvonalat engedélyeztetnek
Utoljára módositva: 2019-09-14 10:33:27

A nagyszámú kiránduló és hegyi túrázó kérésének eleget téve a Salvamont Hegyi Mentő Közszolgálat három újabb turistaútvonalat alakít ki a Kisköves-csúcs környékén — közülük a három forrást is érintő, sárga pontos jelzésű útvonal már túrázható is.

A hátunk mögött hagyott hónapokban minden eddiginél többen kirándultak és túráztak az Avas-hegység gyönyörű, érintetlen természeti szépségű vidéken és a megye északi részére átnyúló Gutin-hegység „elvarázsolt” völgyeiben, tisztásain; mászták meg Lunaforrás–Kisköves vidékének kaptatóit — hogy a csúcsra érve gyönyörködjenek a szem elé 360 fokos panorámában táruló, a Máramarosi-havasoktól a Fogarasi-havasokig és a Radnai-havasokig átfogó látványban. S hogy ilyen sokan „felfedezték” vagy épp „újra-felfedezték” a hegyi túrázást, az nagy mértékben köszönhető annak is, hogy tavaly a Salvamont Hegyi Mentő Közszolgálat kétkezi munkával kialakított két, a törvény minden előírásának maximálisan megfelelő túraútvonalat, amelyeket decemberben a szaktárca engedélyezett túraútvonalnak nyilvánított. De mint a mondás is tartja „jóból soha nem elég”, s a túrázók, kirándulók újabb útvonalak kialakítását igényelték — a hegyimentők pedig kéréseiknek eleget téve három útvonalat hoztak létre. A sárga pontos útvonal a Kisköves-csúcs úgynevezett kiskörútjának része, a sífelvonó parkolójából indul, első jelzése egy magányosan álló bükkfán látható, végállomása pedig az 1200 méter magasan lévő csúcson van. Ez a vonal a kék háromszög jelzésű útvonallal kombinálva „körbejárja” a Kiskövest és három forrást (Tiganu, Kisköves és Kőalatti-kút) is érint — és mivel a nyomvonal ki van pucolva, a jelzőoszlopok fel vannak állítva, már alkalmas is a kirándulásra, a hegyimentők viszont arra kérik a túrázókat, hogy rossz, erősen szeles időjárás esetén kerüljék azon erdőrészek átszelését, ahol az előző viharok már megtépázták, megdöntötték a fákat. Nem mellékesen a sárga pontos útvonalat még idén ősszel engedélyeztetik a szaktárcánál.

A piros keresztes útvonal az egész megye egyik legszebb turistaútvonala lesz, annál is inkább, mivel ennek mentén két panoráma-kilátópont is található, ám mivel kialakítása, a nyomvonal rendbetétele még javában zajlik (és jelentős munkát igényel), a hegyimentők ezt a vonalat csak teljes kialakítása után ismertetik részletesen. A piros sávos útvonal azonban szintén teljesen elkészült már, és a hegygerincen vezeti végig a túrázókat a Kisköves-csúcstól a Malek-fal kilátóig, ezen a vonalon két szakaszt (Malek-fal–Tiganu-forrás és Soci környéke) kell még megtisztítani. Persze a hegyimentők nem csak a turistaútvonalak kialakításával és karbantartásával foglalkoznak, hiszen legfőbb feladatuk a kirándulók „felügyelete” és baj esetén megmentése — s mint azt korábban Alex Costin (aki nemcsak jól képzett és felkészült hegyimentő, de az Országos Hegyimentő Iskola kiképzőtanára is) már kifejtette: öröm, hogy a szatmáriak (és nem csak) szeretnek kirándulni, túrázni, de üröm, hogy nagyon sokan csak felkapják a hátizsákot, és indulnak be az erdőbe, fel a hegyre anélkül, hogy a legkisebb turistajelzés-ismerettel rendelkeznének. A gyakorlatlanabb, ideiglenes kirándulókra pedig kiemelten figyelnünk kell.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...