Hárman égtek meg az ákosi kádfürdő-robbanásban
Utoljára módositva: 2014-09-03 08:36:29

Életükért küzdenek az ákosi strandon történt robbanás áldozatai – a szakértői vélemények szerint a robbanást az okozta, hogy a családfő rágyújtott a helyiségben, a nyílt lángtól pedig berobbant a helyiségben összegyűlt,  termálvizet kísérő kén és egyéb gáz.


 

Hétfőn késő délután, 18 óra 15 perc körül az ákosi strand kádfürdőjének épületét robbanás rázta meg – a rendőrség első és mindezidáig egyetlen közleménye szerint „eltört az egyik termálvizes cső.” A kádfürdő helyiségében egy szopori házaspár és hatéves gyermekük tartózkodott, akik nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A sérülteket előbb a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, dr. Heinrich Ottó sürgősségi orvos pedig kihangsúlyozta: égési és nem a forró víz és gőz okozta forrázási sérülésekről van szó, amelyek bár nem mélyek, de nagyon súlyosak, hiszen nagy kiterjedésűek. A nő testének 85, a férfiénak 65, míg a gyermek testének 60 %-át borítják égési sérülések és mindhármuknál nagyon súlyosan roncsolódtak a légzőszervek is.

 

 

 

Az áldozatokat hétfőn késő éjszaka, a hadügyminiszter külön engedélyével, egy C-27J Spartan katonai repülő fedélzetén szállították Bukarestbe, az égési sérülések kezelésére szakosodott Grigore Alexandrescu kórházba – ugyanis a SMURD mentőhelikopterrel egyszerre csak egyetlen beteg szállítása lehetséges. A Grigore Alexandrescu kórház orvosai kedden nagyon visszafogottan nyilatkoztak, alig 10 %-os esélyt látva a sérültek életben maradására.

 

Nem csőtörés volt

 

 

Ezt támasztja alá a szemtanúk – a strand vendégei és alkalmazottai – elmondása, a sürgősségi mentőorvos és a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelete szakemberének szakvéleménye is. Hétfőn este a helyszínre kiérkező rendőrök valóban észlelték, hogy a kádfürdő helyiségének padlóját víz borítja, mely a folyósón keresztül az épület bejáratáig folyt – ezért gondolhatták azt, hogy valamiféle csőtörés okozta a tragédiát. A helyszínelés során aztán a rendőrségi nyomszakértők gyűjtötték össze a vízből három cigarettacsikket, cigarettás dobozt, öngyújtót és egy félig elszívott, még enyhén parázsló cigarettát.
Tegnap délelőtt – bár akkor még nem volt hivatalosan felkérve a nyomozásban való részvételre – a helyszínre érkezett Dan Gheorghe, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének tűzoltóparancsnoka és Şanţa Florin ezredes, robbanásügyi szakember.

 

 

Hosszan tartó és alapos vizsgálódás után megállapították: nyílt láng használata miatt berobbant az alig 2×2 méteres kádfürdőhelyiség levegőjében lévő kén és a termálvíz egyéb kísérőgázai – a robbanás kitépte sarkaiból a helyiség ajtaját, a felcsapó lángok pedig megolvasztották a műanyag falburkolatot, megperzselték az ajtó és ablakkeretet és súlyosan összeégették a fürdőző családot.

 

 

 

A robbanást az okozta, hogy a családfő rágyújtott a helyiségben – ezt a fürdő szabályzata szigorúan tiltja, mert a fürdőkádas helyiségekben magas az 1800 méter mélyről feltörő, 75 fokos gyógyvíz és levegő kén, illetve egyéb kísérőgáz tartalma. Hogy pontosan mekkora gázmennyiség gyűlhetett össze, azt a petrozsényi Insemex Bányabiztonsági Intézet szakemberei fogják megállapítani. Az azonban már most biztos: a család az előírt-ajánlott 30 percnél jóval többet, valószínűleg egy órát kádfürdőzött, méghozzá szorosan becsukott ablak mellett.
A biztonsági szabályok betartásával kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a strand két nagybányai tulajdonosát is, ám ők nem voltak a helyszínen tegnap – egyikőjük Bukarest mellett tartózkodott, ő a híradókból értesült a tragédiáról.

 

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...