Hárman égtek meg az ákosi kádfürdő-robbanásban
Utoljára módositva: 2014-09-03 08:36:29

Életükért küzdenek az ákosi strandon történt robbanás áldozatai – a szakértői vélemények szerint a robbanást az okozta, hogy a családfő rágyújtott a helyiségben, a nyílt lángtól pedig berobbant a helyiségben összegyűlt,  termálvizet kísérő kén és egyéb gáz.


 

Hétfőn késő délután, 18 óra 15 perc körül az ákosi strand kádfürdőjének épületét robbanás rázta meg – a rendőrség első és mindezidáig egyetlen közleménye szerint „eltört az egyik termálvizes cső.” A kádfürdő helyiségében egy szopori házaspár és hatéves gyermekük tartózkodott, akik nagyon súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A sérülteket előbb a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, dr. Heinrich Ottó sürgősségi orvos pedig kihangsúlyozta: égési és nem a forró víz és gőz okozta forrázási sérülésekről van szó, amelyek bár nem mélyek, de nagyon súlyosak, hiszen nagy kiterjedésűek. A nő testének 85, a férfiénak 65, míg a gyermek testének 60 %-át borítják égési sérülések és mindhármuknál nagyon súlyosan roncsolódtak a légzőszervek is.

 

 

 

Az áldozatokat hétfőn késő éjszaka, a hadügyminiszter külön engedélyével, egy C-27J Spartan katonai repülő fedélzetén szállították Bukarestbe, az égési sérülések kezelésére szakosodott Grigore Alexandrescu kórházba – ugyanis a SMURD mentőhelikopterrel egyszerre csak egyetlen beteg szállítása lehetséges. A Grigore Alexandrescu kórház orvosai kedden nagyon visszafogottan nyilatkoztak, alig 10 %-os esélyt látva a sérültek életben maradására.

 

Nem csőtörés volt

 

 

Ezt támasztja alá a szemtanúk – a strand vendégei és alkalmazottai – elmondása, a sürgősségi mentőorvos és a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelete szakemberének szakvéleménye is. Hétfőn este a helyszínre kiérkező rendőrök valóban észlelték, hogy a kádfürdő helyiségének padlóját víz borítja, mely a folyósón keresztül az épület bejáratáig folyt – ezért gondolhatták azt, hogy valamiféle csőtörés okozta a tragédiát. A helyszínelés során aztán a rendőrségi nyomszakértők gyűjtötték össze a vízből három cigarettacsikket, cigarettás dobozt, öngyújtót és egy félig elszívott, még enyhén parázsló cigarettát.
Tegnap délelőtt – bár akkor még nem volt hivatalosan felkérve a nyomozásban való részvételre – a helyszínre érkezett Dan Gheorghe, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének tűzoltóparancsnoka és Şanţa Florin ezredes, robbanásügyi szakember.

 

 

Hosszan tartó és alapos vizsgálódás után megállapították: nyílt láng használata miatt berobbant az alig 2×2 méteres kádfürdőhelyiség levegőjében lévő kén és a termálvíz egyéb kísérőgázai – a robbanás kitépte sarkaiból a helyiség ajtaját, a felcsapó lángok pedig megolvasztották a műanyag falburkolatot, megperzselték az ajtó és ablakkeretet és súlyosan összeégették a fürdőző családot.

 

 

 

A robbanást az okozta, hogy a családfő rágyújtott a helyiségben – ezt a fürdő szabályzata szigorúan tiltja, mert a fürdőkádas helyiségekben magas az 1800 méter mélyről feltörő, 75 fokos gyógyvíz és levegő kén, illetve egyéb kísérőgáz tartalma. Hogy pontosan mekkora gázmennyiség gyűlhetett össze, azt a petrozsényi Insemex Bányabiztonsági Intézet szakemberei fogják megállapítani. Az azonban már most biztos: a család az előírt-ajánlott 30 percnél jóval többet, valószínűleg egy órát kádfürdőzött, méghozzá szorosan becsukott ablak mellett.
A biztonsági szabályok betartásával kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a strand két nagybányai tulajdonosát is, ám ők nem voltak a helyszínen tegnap – egyikőjük Bukarest mellett tartózkodott, ő a híradókból értesült a tragédiáról.

 

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 15:00
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...