Háromezer lejes parkolás
Utoljára módositva: 2019-07-09 18:20:17

Hatvan napja a szatmárnémeti lopóautó telephelyén dekkol az egyik elszállított kocsi. A városi rendőrség nem kutakodhat a sofőr pontos kiléte iránt, de azt mondják, a tulajdonos külföldön van.

Már több mint háromezer lejébe kerül egy sofőrnek egy szatmárnémeti tilosban parkolás. Még május elején vitte el a kocsit a közterületről a közterület-fenntartó darus kocsija, és az azóta is a telephelyen áll. Az autóelszállítást szabályozó városi tanácsi döntés értelmében minden elkezdett tárolási nap 50 lejbe kerül az elvitt autók esetében, a szóban forgó autóért pedig már több mint hatvan napja nem jelentkezett a tulajdonosa.

Nincs információ

Megkérdeztük a városi rendőrséget, hogy ilyen esetekben mi a hatóság teendője, megpróbálta-e felvenni a kapcsolatot az autó tulajdonosával, illetve hogy ezt megtenni működési szabályzatban foglalt kötelezettsége-e, vagy a rendőrség szabad akaratára van bízva, hogy megkeresi-e a tulajdonost. A városi rendőrség válasza rövid volt és velős: egy két évvel ezelőtti legfelsőbb bírósági döntés értelmében a városi rendőrségeknek nincs joguk kikérni a gépjárművezetők személyes adatait. Amennyi vizsgálódás megengedett az ilyen ügyekben, azt elvégezték, eszerint az autó tulajdonosa külföldön van, ezért nem jelentkezett azóta sem a járművéért.

Ha perel, rosszul csinálja

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy a tulajdonos azért nem váltja ki az autóját, mert jogtalannak érzi az elszállítást, és perelni akar. Megkérdeztük Ressler Ştefan ügyvédet, a szatmárnémeti városi tanács jogi bizottságának elnökét, mennyire jó döntés pert indítani, és közben duzzadni hagyni a per tárgyára kivetett büntetést. Ressler elmondta, hogy ilyen esetekben az a bevett szokás, ami teljesen jogszerű és szabályos, hogy az állampolgár akkor is eleget tesz a hatósági felszólításnak, ha nem ért vele egyet, a büntetést lehetőségeihez mérten mielőbb kifizeti, majd úgy az eljárást, mint a kirótt büntetést is megtámadja a bíróságon. Ha a bíróság igazat ad a polgárnak, akkor a befizetett összeget is visszakapja. Az elszállított autó esetében már ma is egy komoly összegről beszélhetünk, amelyik napról napra egyre csak nagyobb lesz, mutatott rá Ressler, és fennáll a veszélye annak, hogy ha valóban perel az autós, és amiatt nem váltja ki a járművet, akkor ezt a hatalmas összeget ki is kell majd fizesse, ha elveszíti a pert, ha nem neki ad igazat a bíróság. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen ügyek évekig húzódhatnak, figyelmeztet az ügyvéd, így a most háromezer lejes tárolási díj a több tízszeresét is elérheti, mire az ügyben megszületik a jogerős ítélet.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...