Használjuk helyesen a klímát!
Utoljára módositva: 2019-06-16 10:08:35

A hirtelen jött kánikula mindenkit megvisel; aki teheti, már használja a klímaberendezéseket otthon, autóban, irodában. Csak rendszeresen karbantartott légkondicionálót használjunk!

A nyári melegben sokan használnak különféle klímaberendezéseket a kellemes közérzet biztosítása érdekében. Azonban a hűtött helyiségekben való tartózkodásnak az előnyei — hatékonyabb munkavégzés, pihentetőbb alvás, sofőrök esetén nagyobb koncentráció — mellett megvannak a saját szabályai is. Mindig a nyári hónapok előtt, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott elvégezni annak tisztítását. A közegészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek érintettek az alábbi problémák által, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg, vagy nem megfelelő: különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban, amelyek a használat során kijutnak onnan, és allergiás, valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak. A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, ami a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve a bőrünk kiszáradását is okozhatja, ezért a javasolt a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartani.

Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket, ugyanis a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak, valamint gyulladásos és megfázásos tünetek.

A szakemberek a megbetegedések elkerülése érdekében felhívják a figyelmet arra, hogy lakásokban, közösségi terekben, gépjárműveknél a klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárlóközpontok) évente kétszer ajánlott, továbbá a szezonális használat előtt szintén javasolt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése. Gépjárművekben való használat esetén ezeken túl kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje 10–15 ezer kilométerenként. Nyári időszakban mérsékelt hűtést alkalmazzunk, a külső hőmérsékletnél maximum 6–8°C-kal hidegebbre állítva a klímaberendezést, hogy a hőmérséklet-különbség ne legyen megterhelő a szervezet számára. Továbbá ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt! Száraz levegő ellen pedig védekezzünk bőséges folyadékbevitellel és hidratáló krémek használatával!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...