Hat diák képviseli megyénket az országos döntőn
Utoljára módositva: 2018-03-07 11:14:04

Nyilvánosságra hozták a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny megyei szakaszának eredményeit. A hat legjobban teljesítő diák április 14-én részt vehet a kolozsvári országos döntőn.

Szombaton a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban szervezték meg a 2017/2018-as tanévi Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyt az V–VIII. osztályos tanulók számára. A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Nemzeti Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szervezi a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével.

Megyénkből 82 diák vett részt a szombati versenyen, amelynek célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése.

A Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenynek 2009-től van országos döntője is. A megyei fordulók eredményei alapján megyénként a magyarul tanuló diákok összlétszámának függvényében Hargita megyéből 9, Maros megyéből 8, Kovászna megyéből 7, Bihar, Kolozs és Szatmár megyéből 6–6, Arad, Brassó és Szilágy megyéből 4–4, Beszterce-Naszód, Fehér, Hunyad, Máramaros és Temes megyéből 3–3, Bákó és Szeben megyéből, valamint Bukarestből pedig 1–1 diák juthat tovább az országos döntőre, amelyet április 14-én a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban fognak megrendezni.

Ami a továbbjutókat illeti, a szervezők megnevezték a hat Szatmár megyei diákot, akik képviselik majd megyénket az országos döntőn: Gyerkes Fruzsina, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum ötödikes tanulója, aki 91 pontot ért el a versenyen (felkészítő tanára Miklósi Blanka), Gábor Boglárka Evelin, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola hatodikos tanulója szintén 91 ponttal zárt (felkészítette Tivadar Melinda), Tóth Vivien Kamilla, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola hatodikos tanulója ugyancsak 91-es pontszámmal végzett (felkészítette Rus Annamária), Domokos Blanka, a Nagykárolyi Elméleti Líceum hetedikes diákja 86 pontot ért el (felkészítette Fazakas Erika), Akkerman Zoltán, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum hetedikes tanulója 91,5 ponttal a legjobb eredményt érte el (felkészítette Hargitay Erzsébet), valamint Takács Klára, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola nyolcadikos tanulója, aki 90 pontot ért el (felkészítette Rus Annamária).

Az országos verseny győztesei (évfolyamonként 3–3 diák) képviselik majd Romániát a budapesti Kárpát-medencei döntőn.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...