Hatalmas bírságokat róttak ki
Utoljára módositva: 2019-11-09 18:04:03

Októberi ellenőrzései eredményeiről számolt be egy összefoglaló közleményében a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM); az előző hónapban 158 esetben vizsgálta meg szatmári cégeknél, hogy be vannak-e tartva a munkaügyi előírások.

 

Ahol a munkaviszony helyességét vizsgálták, ott összesen 91 jegyzőkönyvet írtak arról, milyen hiányosságokat kell pótolniuk a cégvezetőknek, hét súlyosabb esetnél összesen 261 800 lej értékben róttak ki bírságokat. Öt esetben találtak olyan munkást, aki érvényes szerződés nélkül dolgozott, és feketén kapta a fizetséget, a munkaügyi szempontból az egyik legsúlyosabbnak tartott kihágás miatt összesen 260 ezer lejre bírságoltak.

Egy ízben 1500 lejes büntetést róttak ki, mert nem volt kiadva a minimálisan kötelező heti pihenőnap, valamint több figyelmeztetést is kiosztottak orvosi igazolás hiányában történt alkalmazás miatt, illetve azért, mert nem volt bent a cégnél a munkaszerződés egyik példánya. Kilenc esetben róttak ki bírságot azért, mert nem volt pontosan vezetve az alkalmazottak elektronikus bérszámfejtése.

A munkabiztonságra vonatkozó előírások be nem tartása miatt 135 esetben büntettek októberben, és 131 figyelmeztetést adtak ki. A munkaügyi felügyelőség emlékeztet, hogy augusztus–október folyamán a munkahelyi kockázatokra és balesetek megelőzésére felhívó kampányban vett részt, amelynek célja az volt, hogy tudatosítsa a veszélyes anyagokkal dolgozókban, hogy mi bajuk történhet a munkahelyen, másrészt pedig, hogy elmagyarázza az embereknek, hogyan lehet megelőzni a baleseteket.

A felügyelők közleményéből az is kiderül, hogy október folyamán mindössze 17 inasszerződést regisztráltak, ugyanakkor 5055 napszámost foglalkoztattak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...