Hatalmas sorok a romániai külképviseleteknél
Utoljára módositva: 2019-05-26 15:58:29
Tömött sorokban állnak a torinói, londoni, párizsi, római vagy bécsi szavazókörzetek előtt az ország határain kívül tartózkodó romániaiak, hogy leadják voksukat – úgy tűnik, a 441 külföldön felállított szavazóház messze nem elég.
Pár nappal ezelőtt Carmen Dan belügyminiszter úgy nyilatkozott: növelték a külföldi szavazóházak számát (melyek zömét a nagykövetségek, konzulátusok épületeiben alakították ki, de figyelembe véve a nagyobb romániai közösségek kérésit, illetve bizonyos országokban a túl nagy földrajzi távolságokat, más helyszíneken is felállítottak egy-egy szavazóházat), de úgy tűnik a 441 voksolási pont messze nem elég. Hatalmas sorok alakultak és alakulnak ki Genftől kezdve Münchenen, Stuttgarton át Madridig és Torinóig — a nem ritkán 1000 – 1500 fős tömeg fegyelmezetten, de elégedetlenségének azért hangot adva várakozott, várakozik, hogy bejuthasson és szavazhasson. Hasonló szavazási kedve csak a 2009-es elnökválasztás második fordulójában volt a külföldön tartózkodó romániaiaknak
A PNL feljelentést tesz a külföldi szavazás hiányosságaiért
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bűnvádi feljelentést tesz Teodor Meleşcanu külügyminiszter és mindazok ellen, akik az európai parlamenti választás külföldi szavazásainak megszervezéséért felelnek – jelentette be  Ludovic Orban pártelnök. „Felháborító, égbekiáltó, ahogyan megalázzák külföldön élő testvéreinket. Megdöbbentő, hogy a 2014-ben történtek után a kormány és a külügy előre megfontolt szándékkal ismét megpróbálja megakadályozni, hogy a külföldön élő románok gyakorolhassák szavazati jogukat. Mindenki tudta, hogy jelentős a szavazási szándék minden olyan országban, ahol románok dolgoznak, ahol román közösségek vannak. A külügyminisztérium gyakorlatilag elutasította a szavazóhelyiségek számának növelésére irányuló kérelmet. Még ha kevéssel nőtt is a szavazókörzetek száma, semmilyen intézkedés nem történt annak érdekében, hogy zökkenőmentessé tegyék a szavazási eljárást” – mondta Orban.
Az ellenzéki párt elnöke hozzátette, hogy az alakulat jogászai még hétfőn bűnvádi feljelentést tesznek az ügyben az illetékes szerveknél.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...