Hatan versengtek idén a Maturus-díjért
Utoljára módositva: 2017-12-06 11:39:34

Újabb kiadásához érkezett a nagykárolyi SAY-YES Alapítvány által odaítélt Maturus-díj átadásának ceremóniája. Szombaton hirdette ki a zsűri, hogy a pályázók közül ki az a két diák, aki teljesítménye elismeréséül végül átvehette az elismerést.

Borbély Patricia

Ebben az évben hat diák mérte össze kreativitását, hogy kiderüljön, ki lesz az, akit a szakértő zsűri a Maturus díjazottjának jelöl majd ki az elbírálást követően. Enyedi Zsoltot, a SAY-YES Alapítvány vezetőjét, a Maturus-díj életre hívóját kérdeztük a verseny részleteiről.

— Hányan neveztek be az idei versenyre?

— Az idei versenyen kiegyensúlyozott volt a részvétel. Három román — Borbély Patricia, Mihaly Roxana-Mihaela, Scremenţ-Baciu Cătălin-Marian — és három magyar tagozatos diák — Kovács Péter-Zoltán, Láng Anett-Gyopárka és Sarkadi Rebeka-Anna — adott be pályamunkát és vett részt a végső megmérettetésen. Mindannyian a Nagykárolyi Elméleti Líceum idén érettségizett és immár egyetemista diákjai.

— Miben voltak mások az idei versenyzők a korábbiaknál?

— Ezt a kérdést nagyobb távlatból kell megközelítenünk, több év, akár évtized perspektívájából. Az pedig már nem csak Maturus-versenyzőkről, hanem a generációkról szól. Minden évben elbűvölő, különleges, tehetséges fiatalokat ismerhetünk meg a versenyen. Ha tevékenységeik szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor ezek jól tükrözik kisvárosunk intenzív kulturális életét és magas színvonalú iskolai és alternatív oktatását. Így szinte minden évben van néptáncosunk, könnyűzenei előadónk, irodalmárunk, színjátszónk, sportolónk — és nagy örömünkre egyre gyakrabban fotográfusunk is. Rendszeresen felbukkannak azonban teljesen új tevékenységi és érdeklődési körök. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a Maturus bizonyos értelemben egy adott generáció elitjét helyezi reflektorfénybe. Az „árnyékos oldalon” viszont olyan jelenségeket kell tapasztalnunk az ifjúság körében, mint az érdektelenség, passzivitás, lustaság. Lehet ezekről hallgatni, lehet félrenézni, attól még azonban tömegszinten manifesztálódnak.

— Van-e olyan iskolán kívüli tevékenység, ami újabb, kreatívabb, különlegesebb a már megszokottaknál?

— Közhelyszerűen hangzik, hogy világunk változásával egyre nagyobb teret hódít a számítástechnika. Ez talán még fokozottabb a fiatalok életében, akik szabadidejük jó részét is valamilyen elektronikus eszköz társaságában töltik. És ez a szép új kor új műfajokat is hoz: az egyik ilyen izgalmas új tevékenység volt idén Sarkadi Rebeka profiljában a kódfejtés és a szerepjáték.

— Kik alkották az idei zsűrit? Volt-e köztük visszatérő ítész?

Kovács Péter-Zoltán

— Külön gondot fordítunk arra, hogy minden évben új zsűritagokat hívjunk meg, lássunk vendégül Nagykárolyban. Az idei zsűri ilyen tekintetben is különleges volt. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat dr. Bilanici Aurel tartalékos tüzérezredes, egyetemi tanár, kár- és értékbecslő, szükségállapoti, kockázati, környezeti és biztonságtechnikai szakértő, Rusu Alexandrina tartalékos rendőrezredes, jogász, humánerőforrás-szakértő, dr. Rusu Gabriel-Virgil tartalékos rendőrezredes, egyetemi tanár, történész, író, grafikus, Josef Szepessy világbajnok párbajtőrvívó, üzletember és diplomata, valamint Vincze Annamária nyelvész, pedagógus.

— Gondolom, összességében pozitív kritikákkal illették a megmérettetés résztvevőit, de mégis mik voltak a főbb szempontok a nyertesek kiválasztásakor?

— Mind a hat versenyző komoly elismerésben, értékelésben és útmutatásokban részesült. A Maturuson egy elég komplex rendszer alapján dönt a zsűri: az előzetesen beadott írásos pályamunka, az interjú, a színpadi produkciók és természetesen a múltban kifejtett tevékenység mind tényezői a döntésnek.

— Kik nyertek, miért esett rájuk a zsűri választása?

— A Maturus az ifjak eddigi életében felhalmozott tudást, iskolarendszeren kívül kimunkált tehetséget, a hasznosan, önműveléssel eltöltött időt hivatott elismerni a jelenlegi kiforrott, meggyőző egyéniség alapján. Idén a román tagozaton Borbély Patricia, a magyaron Kovács Péter-Zoltán kapta az 1000 lejes nagydíjat. Mindketten sokoldalú, magas minőségű tevékenységekkel büszkélkedhetnek, személyes bemutatkozásuk alkalmával pedig kimagasló kommunikációs képességekről, többnyelvűségről, intelligenciáról és felnőtt életszemléletről tettek tanúbizonyságot.

— Kiknek köszönhető az, hogy segítettek vagy tettek valamit azért, hogy idén is legyen Maturus?

— A kiváló diákoknak, a fantasztikus zsűritagoknak, a nagyszerű támogatóknak. Mindenkinek, aki segített.

— Köszönjük az interjút, és sok sikert a továbbiakhoz!

— Köszönjük az érdeklődést és a publicitást! (Fotók: Mikó István-László)

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...