Hatan versengtek idén a Maturus-díjért
Utoljára módositva: 2017-12-05 17:40:36

Újabb kiadásához érkezett a nagykárolyi SAY-YES Alapítvány által odaítélt Maturus-díj átadásának ceremóniája. Szombaton hirdette ki a zsűri, hogy a pályázók közül ki az a két diák, aki teljesítménye elismeréséül végül átvehette az elismerést.

Ebben az évben hat diák mérte össze kreativitását, hogy kiderüljön, ki lesz az, akit a szakértő zsűri a Maturus-díjazottjának jelöl majd ki az elbírálást követően. Enyedi Zsoltot, a SAY-YES Alapítvány vezetőjét, a Maturus-díj életre hívóját kérdeztük a verseny részleteiről.

— Hányan neveztek be az idei versenyre?

— Az idei versenyen kiegyensúlyozott volt a részvétel. Három román — Borbély Patricia, Mihaly Roxana-Mihaela, Scremenţ-Baciu Cătălin-Marian — és három magyar tagozatos diák — Kovács Péter-Zoltán, Láng Anett-Gyopárka és Sarkadi Rebeka-Anna — adott be pályamunkát, és vett részt a végső megmérettetésen. Mindannyian a Nagykárolyi Elméleti Líceum idén érettségizett, és immár egyetemista diákjai.

— Miben voltak mások az idei versenyzők a korábbiaktól?

— Ezt a kérdést nagyobb távlatból kell megközelítenünk, több év, akár évtized perspektívájából. Az pedig már nem csak Maturus-versenyzőkről, hanem a generációkról szól. Minden évben elbűvölő, különleges, tehetséges fiatalokat ismerhetünk meg a versenyen. Ha tevékenységeik szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor ezek jól tükrözik kisvárosunk intenzív kulturális életét, és magas színvonalú iskolai és alternatív oktatását. Így szinte minden évben van néptáncosunk, könnyűzenei előadónk, irodalmárunk, színjátszónk, sportolónk — és nagy örömünkre egyre gyakrabban fotográfusunk is. Rendszeresen felbukkannak azonban teljesen új tevékenységi és érdeklődési körök. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a Maturus bizonyos értelemben egy adott generáció elitjét helyezi reflektorfénybe. Az „árnyékos oldalon” viszont olyan jelenségeket kell tapasztalnunk az ifjúság körében, mint az érdektelenség, passzivitás, lustaság. Lehet ezekről hallgatni, lehet félrenézni, attól még azonban tömegszinten manifesztálódnak.

— Van-e olyan iskolán kívüli tevékenység, ami újabb, kreatívabb, különlegesebb a már megszokottaktól?

— Közhelyszerűen hangzik, hogy világunk változásával egyre nagyobb teret hódít a számítástechnika. Ez talán még fokozottabb a fiatalok életében, akik szabadidejük jó részét is valamilyen elektronikus eszköz társaságában töltik. És ez a szép új kor új műfajokat is hoz: egyik ilyen izgalmas új tevékenység volt az idén Sarkadi Rebeka profiljában a kódfejtés és a szerepjáték.

— Kik alkották az idei zsűrit? Volt-e köztük visszatérő ítész?

— Külön gondot fordítunk arra, hogy minden évben új zsűritagokat hívjunk meg, lássunk vendégül Nagykárolyban. Az idei zsűri ilyen tekintetben is különleges volt. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat: dr. Bilanici Aurel tartalékos tüzérezredes, egyetemi tanár, kár- és értékbecslő, szükségállapoti, kockázati, környezeti és biztonságtechnikai szakértő, Rusu Alexandrina tartalékos rendőrezredes, jogász, humán erőforrás szakértő, dr. Rusu Gabriel-Virgil tartalékos rendőrezredes, egyetemi tanár, történész, író, grafikus, Josef Szepessy világbajnok párbajtőrvívó, üzletember és diplomata, valamint Vincze Annamária nyelvész, pedagógus.

— Összességében, gondolom pozitív kritikákkal illették a megmérettetés résztvevőit, de mégis mik voltak a főbb szempontok a nyertesek kiválasztásakor?

— Mind a hat versenyző komoly elismerésben, értékelésben és útmutatásokban részesült. A Maturuson egy elég komplex rendszer alapján dönt a zsűri: az előzetesen beadott írásos pályamunka, az interjú, a színpadi produkciók és természetesen a múltban kifejtett tevékenység mind tényezői a döntésnek.

— Kik nyertek, miért esett rájuk a zsűri választása?

— A Maturus az ifjak eddigi életében felhalmozott tudást, iskolarendszeren kívül kimunkált tehetséget, a hasznosan, önműveléssel eltöltött időt hivatott elismerni, a jelenlegi kiforrott, meggyőző egyéniség alapján. Az idén a román tagozaton Borbély Patricia, a magyaron Kovács Péter-Zoltán kapta a két, egyenként 1000 lejes nagydíjat. Mindketten sokoldalú, magas minőségű tevékenységekkel büszkélkedhetnek, személyes bemutatkozásuk alkalmával pedig kimagasló kommunikációs képességekről, többnyelvűségről, intelligenciáról és felnőtt életszemléletről tettek tanúbizonyságot.

— Kiknek köszönhető az, hogy segítettek vagy tettek valamit azért, hogy idén is legyen Maturus?

— A kiváló diákoknak, a fantasztikus zsűritagoknak, a nagyszerű támogatóknak. Mindenkinek, aki segített.

— Köszönjük az interjút, és sok sikert a továbbiakhoz!

— Köszönjük az érdeklődést és a publicitást!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...