Hatan versengtek idén a Maturus-díjért
Utoljára módositva: 2017-12-05 17:40:36

Újabb kiadásához érkezett a nagykárolyi SAY-YES Alapítvány által odaítélt Maturus-díj átadásának ceremóniája. Szombaton hirdette ki a zsűri, hogy a pályázók közül ki az a két diák, aki teljesítménye elismeréséül végül átvehette az elismerést.

Ebben az évben hat diák mérte össze kreativitását, hogy kiderüljön, ki lesz az, akit a szakértő zsűri a Maturus-díjazottjának jelöl majd ki az elbírálást követően. Enyedi Zsoltot, a SAY-YES Alapítvány vezetőjét, a Maturus-díj életre hívóját kérdeztük a verseny részleteiről.

— Hányan neveztek be az idei versenyre?

— Az idei versenyen kiegyensúlyozott volt a részvétel. Három román — Borbély Patricia, Mihaly Roxana-Mihaela, Scremenţ-Baciu Cătălin-Marian — és három magyar tagozatos diák — Kovács Péter-Zoltán, Láng Anett-Gyopárka és Sarkadi Rebeka-Anna — adott be pályamunkát, és vett részt a végső megmérettetésen. Mindannyian a Nagykárolyi Elméleti Líceum idén érettségizett, és immár egyetemista diákjai.

— Miben voltak mások az idei versenyzők a korábbiaktól?

— Ezt a kérdést nagyobb távlatból kell megközelítenünk, több év, akár évtized perspektívájából. Az pedig már nem csak Maturus-versenyzőkről, hanem a generációkról szól. Minden évben elbűvölő, különleges, tehetséges fiatalokat ismerhetünk meg a versenyen. Ha tevékenységeik szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor ezek jól tükrözik kisvárosunk intenzív kulturális életét, és magas színvonalú iskolai és alternatív oktatását. Így szinte minden évben van néptáncosunk, könnyűzenei előadónk, irodalmárunk, színjátszónk, sportolónk — és nagy örömünkre egyre gyakrabban fotográfusunk is. Rendszeresen felbukkannak azonban teljesen új tevékenységi és érdeklődési körök. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a Maturus bizonyos értelemben egy adott generáció elitjét helyezi reflektorfénybe. Az „árnyékos oldalon” viszont olyan jelenségeket kell tapasztalnunk az ifjúság körében, mint az érdektelenség, passzivitás, lustaság. Lehet ezekről hallgatni, lehet félrenézni, attól még azonban tömegszinten manifesztálódnak.

— Van-e olyan iskolán kívüli tevékenység, ami újabb, kreatívabb, különlegesebb a már megszokottaktól?

— Közhelyszerűen hangzik, hogy világunk változásával egyre nagyobb teret hódít a számítástechnika. Ez talán még fokozottabb a fiatalok életében, akik szabadidejük jó részét is valamilyen elektronikus eszköz társaságában töltik. És ez a szép új kor új műfajokat is hoz: egyik ilyen izgalmas új tevékenység volt az idén Sarkadi Rebeka profiljában a kódfejtés és a szerepjáték.

— Kik alkották az idei zsűrit? Volt-e köztük visszatérő ítész?

— Külön gondot fordítunk arra, hogy minden évben új zsűritagokat hívjunk meg, lássunk vendégül Nagykárolyban. Az idei zsűri ilyen tekintetben is különleges volt. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat: dr. Bilanici Aurel tartalékos tüzérezredes, egyetemi tanár, kár- és értékbecslő, szükségállapoti, kockázati, környezeti és biztonságtechnikai szakértő, Rusu Alexandrina tartalékos rendőrezredes, jogász, humán erőforrás szakértő, dr. Rusu Gabriel-Virgil tartalékos rendőrezredes, egyetemi tanár, történész, író, grafikus, Josef Szepessy világbajnok párbajtőrvívó, üzletember és diplomata, valamint Vincze Annamária nyelvész, pedagógus.

— Összességében, gondolom pozitív kritikákkal illették a megmérettetés résztvevőit, de mégis mik voltak a főbb szempontok a nyertesek kiválasztásakor?

— Mind a hat versenyző komoly elismerésben, értékelésben és útmutatásokban részesült. A Maturuson egy elég komplex rendszer alapján dönt a zsűri: az előzetesen beadott írásos pályamunka, az interjú, a színpadi produkciók és természetesen a múltban kifejtett tevékenység mind tényezői a döntésnek.

— Kik nyertek, miért esett rájuk a zsűri választása?

— A Maturus az ifjak eddigi életében felhalmozott tudást, iskolarendszeren kívül kimunkált tehetséget, a hasznosan, önműveléssel eltöltött időt hivatott elismerni, a jelenlegi kiforrott, meggyőző egyéniség alapján. Az idén a román tagozaton Borbély Patricia, a magyaron Kovács Péter-Zoltán kapta a két, egyenként 1000 lejes nagydíjat. Mindketten sokoldalú, magas minőségű tevékenységekkel büszkélkedhetnek, személyes bemutatkozásuk alkalmával pedig kimagasló kommunikációs képességekről, többnyelvűségről, intelligenciáról és felnőtt életszemléletről tettek tanúbizonyságot.

— Kiknek köszönhető az, hogy segítettek vagy tettek valamit azért, hogy idén is legyen Maturus?

— A kiváló diákoknak, a fantasztikus zsűritagoknak, a nagyszerű támogatóknak. Mindenkinek, aki segített.

— Köszönjük az interjút, és sok sikert a továbbiakhoz!

— Köszönjük az érdeklődést és a publicitást!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...