Határon átívelő Móricz-megemlékezés
Utoljára módositva: 2019-06-23 21:19:05

Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából július 5-én és 6-án határon átívelő irodalmi tanácskozásokkal és kirándulásokkal emlékeznek a XX. század jeles alkotójára.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából a történelmi Szatmár megyében gondolkodva, társszervezőkkel karöltve szeretne méltón megemlékezni a XX. századi magyar irodalom jeles alkotójáról: Móricz Zsigmondról. A július 5-én és 6-án Tiszacsécsén, Szatmárnémetiben és Börvelyben sorra kerülő megemlékezések és irodalmi tanácskozások társszervezői között van a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör és a Pro Magister Társaság, a szervezésben jelentős segítséget nyújtott ugyanakkor Tiszacsécse és Börvely önkormányzata, valamint a Nyíregyházi Jósa András Múzeum. A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap, de felkarolta a rendezvény kivitelezését Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, Tiszacsécse és Börvely polgármesteri hivatala, valamint a Magyar Írószövetség és a Szatmár-Láncos Református Egyházközség. A rendezvénysorozat július 5-én, pénteken, magyarországi időszámítás szerint 10 órakor Tiszacsécsén kezdődik, majd 6-án, szombaton (romániai időszámítás szerint) 10 órakor Szatmárnémetiben, 17 órakor pedig Börvelyben folytatódik — tájékoztatta szerkesztőségünket Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa.

Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szobrának a megkoszorúzásával veszi kezdetét a rendezvény, ahol ünnepi köszöntők és beszédek hangzanak el, fellépnek nyíregyházi és szatmárnémeti művészek. A tiszacsécsei Móricz-emlékház és -kert megtekintése után Móricz Zsigmond 2019-ben címmel tartanak irodalmi tanácskozást. Délután irodalmi kirándulásra indulnak a résztvevők: Szatmárcseke, Túristvándi, Fehérgyarmat, Nagygéc érintésével, majd Szatmárnémetibe érkeznek.

Szombaton Szatmárnémetiben, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában folytatódik az irodalmi tanácskozás, amelyen hazai és magyarországi irodalomtörténészek tartanak előadásokat. Délutánra irodalmi kirándulást szerveznek a majtényi síkra, Nagykárolyba és Börvelybe. Börvelyben megkoszorúzzák a Móricz-szobrot, majd kötetlen beszélgetés lesz a művelődési otthonban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...