Határozatlan vagy határozott munkaszerződés?
Utoljára módositva: 2019-09-23 15:39:27

A romániai alkalmazottak 98,2%-a meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozik, s ez az a szerződés, amely mindkét fél számára ugyanolyan felbontási lehetőséget biztosít.

A romániai alkalmazottak 98,2%-a meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozik, az arány a vidéken dolgozók esetében enyhén alacsonyabb, mint a városon dolgozók esetében — derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tavaly készített, az életszínvonalat feltáró elemzéséből. A kisebb cégeknél (1–10 személy) az alkalmazottak 96,7 százalékának van meghatározatlan időre szóló munkaszerződése, míg a több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál ez az arány 99,1 százalék. Régiós felosztásban a nyugati fejlesztési és a Bukarest-Ilfov régióban a legmagasabb a meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottak aránya: 99,7%, illetve 98,9%.

Hogy mi is az a munkaszerződés, azzal mindenki tisztában van: garantálja a munkatörvény előírásainak a betartását az alkalmazó részéről, a társadalombiztosítás befizetését, a munkaórák számának a betartását, a pihenőszabadság és a törvényes szabadnapok biztosítását; de hogy mi a legfajsúlyosabb különbség a határozatlan és határozott időre szóló munkaszerződés között, azt talán már kevesebben: a munkaviszony megszüntetésének módja. A meghatározatlan időre szóló munkaviszonyt (szerződést) akár az alkalmazott, akár az alkalmazó felbonthatja (felmondással vagy azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel). Nem mellékesen a munkáltatónak köteles megindokolnia a felmondást — az indokok pedig kizárólag a munkavállaló magatartása, képessége vagy pedig a munkáltató működése lehetnek, a munkavállaló viszont nem köteles megindokolni, miért is akar elmenni. A határozott idejű munkaszerződés jellemzője, hogy a munkaviszony felmondási nyilatkozat nélkül, a meghatározott idő lejártával magától megszűnik, így az sem elvárás, hogy a munkáltató a munkavállalót előzetesen tájékoztassa (emlékeztesse) a munkaviszony megszűnéséről, viszont határozott időre szóló munkaszerződést időnap előtt felbontani jóval nehezebb, főleg az alkalmazott számára, ugyanis azt alaposan meg kell indokolnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...