Határozatlan vagy határozott munkaszerződés?
Utoljára módositva: 2019-09-23 15:39:27

A romániai alkalmazottak 98,2%-a meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozik, s ez az a szerződés, amely mindkét fél számára ugyanolyan felbontási lehetőséget biztosít.

A romániai alkalmazottak 98,2%-a meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgozik, az arány a vidéken dolgozók esetében enyhén alacsonyabb, mint a városon dolgozók esetében — derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tavaly készített, az életszínvonalat feltáró elemzéséből. A kisebb cégeknél (1–10 személy) az alkalmazottak 96,7 százalékának van meghatározatlan időre szóló munkaszerződése, míg a több mint 50 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál ez az arány 99,1 százalék. Régiós felosztásban a nyugati fejlesztési és a Bukarest-Ilfov régióban a legmagasabb a meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottak aránya: 99,7%, illetve 98,9%.

Hogy mi is az a munkaszerződés, azzal mindenki tisztában van: garantálja a munkatörvény előírásainak a betartását az alkalmazó részéről, a társadalombiztosítás befizetését, a munkaórák számának a betartását, a pihenőszabadság és a törvényes szabadnapok biztosítását; de hogy mi a legfajsúlyosabb különbség a határozatlan és határozott időre szóló munkaszerződés között, azt talán már kevesebben: a munkaviszony megszüntetésének módja. A meghatározatlan időre szóló munkaviszonyt (szerződést) akár az alkalmazott, akár az alkalmazó felbonthatja (felmondással vagy azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel). Nem mellékesen a munkáltatónak köteles megindokolnia a felmondást — az indokok pedig kizárólag a munkavállaló magatartása, képessége vagy pedig a munkáltató működése lehetnek, a munkavállaló viszont nem köteles megindokolni, miért is akar elmenni. A határozott idejű munkaszerződés jellemzője, hogy a munkaviszony felmondási nyilatkozat nélkül, a meghatározott idő lejártával magától megszűnik, így az sem elvárás, hogy a munkáltató a munkavállalót előzetesen tájékoztassa (emlékeztesse) a munkaviszony megszűnéséről, viszont határozott időre szóló munkaszerződést időnap előtt felbontani jóval nehezebb, főleg az alkalmazott számára, ugyanis azt alaposan meg kell indokolnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...