Határtalan zöld folyosó projekt
Utoljára módositva: 2018-05-25 17:43:27

Újabb környezetvédelmi EU-s projekt indult el a megyében, a berendi tavat és egy Szamos holtágat mentenének. Az első tájékoztatást ennek ügyében pénteken szolgáltatták a projektvezetők.

Régi ökoszisztémát akarnak a berendi tónál, benépesítenék az egyik Szamos holtágat és életet lehelnének a Csenger város központjában lévő tóba egy határon átnyúló uniós projekt levezénylői, a részletekkel kapcsolatban pénteken tartották meg a projektindító konferenciát a szatmárnémeti Kossuth-kertben lévő Zöld Házban. A projekt a Határtalan zöld folyó nevet viseli.

Az eseményen ott volt Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke is, aki elmondta, Berendre való, gyerekkorában sok időt töltött a tó partján, úgyhogy kifejezetten örülne, ha sikerülne újra visszaállítani ott az eredeti állapotokat. Eleven biológia tankönyv volt az a tó és környéke, emlékezett vissza Pataki, a ma generációjának is hasznos lenne, ha újra az lehetne és abbeli reményének adott hangot, hogy legalább kilencven százalékban sikerül visszaállítani az eredeti állapotokat.

A Szamoson tervezett állapot-konzerválásról Komlódy Miklós csengeri alpolgármester, a projekt egyik partnereként elmondta, olyan természetes képződménynek tartja a folyót, ami összeköti a határ két oldalán elterülő településeket, tehát adja magát az ehhez kapcsolódó együttműködési lehetőség. Varga Valentin, a csengeri járás LEADER szervezetének munkatársa a csengeri tó újraélesztésére vonatkozó elképzelésekről elmondta, azt szeretnék, ha sikerülne megoldani a mára már kiszáradt tó természetes vízpótlásának helyreállítását és a meder korszerű műszaki elvárásoknak való megfeleltetésének elérést. Visszaállna ezáltal a tóban és környékén a természetes élővilág, mutatott rá, tanösvény kialakításával segítené a városban élő diákok és a tóhoz távolabbról ellátogatók környezetvédelmi nevelését.

Geszterédi Andrea projektmenedzser elmondta, az eredeti állapotába visszaállítani kívánt, Szatmárudvarihoz közeli szamosi holtág már most is természetvédelmi terület. A szárazság és az utóbbi évek kevés csapadéka miatt kiszáradt holtágat újra feltöltenék vízzel, arra számítva, hogy a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően benépesülne ez. Újra élnének ebben emlősök, halak, kétéltűek, hüllők mint korábban, újra nőnének iszapos környezetet kedvelő fák és füvek, megint virágozna benne a sárga tavirózsa. A berendi tó esetében meg kívánják oldani, hogy legyen természetes talajvíz-utánpótlás, pihenőövezetet építenének a közelében, madárlesek jelentenének élővilág-tanulmányozási lehetőséget.

Az elképzelések megvalósítására egymillió eurós keretük van a projektvezetőknek és partnereiknek, amiből 871 ezer euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó, vissza nem térítendő támogatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...