Hatékony volt a prefektúra 2013-ban
Utoljára módositva: 2014-01-31 10:19:10

Jó eredményekkel zárta a tavalyi évet a Szatmár megyei kormányhivatal: az önkormányzatokkal és a hatóságokkal folytatott konzultáció meghozta gyümölcsét — derült ki az évértékelőből.

 

A Szatmár megyei prefektúra tegnap kiértékelte a 2013-as évben elért eredményeket, melynek keretében Eugeniu Avram kormánymegbízott úgy vélekedett, sikerült eleget tenniük az elvárásoknak, sőt, javultak is a mutatóik. Ennek egyik legfőbb bizonyítéka az, hogy jelentősen csökkent azon helyi tanácsi határozatok száma, melyeket a kormányhivatal jogászai törvénybe ütközőnek ítéltek, ezért megtámadtak a közigazgatási bíróságon. Az előző évekkel ellentétben idén mindössze 5 helyi érvényű jogszabályt vétóztak meg, ami azt jelenti, hogy harmadára csökkent a hibásnak ítélt határozatok száma. Cosmin Dorle, a prefektúra jogásza lapunk érdeklődésére elmondta: ezek közül négyet hozott meg a kányaházi helyi tanács. Véleménye szerint a problémákat a helyi tanácsosok közötti állandó torzsalkodás eredményezte, és többnyire eljárásbeli hibák miatt voltak kénytelenek megtámadni a döntéseiket. Egy szakszerűtlen határozatot pedig a remetemezői (Pomi) tanács jegyzőkönyvében fedeztek fel, ahol az alpolgármester kinevezésének módjával kapcsolatosan emeltek kifogást. Mint kiderült, a helyi önkormányzatok munkájában tetten érhető minőségi javulás főképp a rendszeres konzultációnak és tanácsadásnak tulajdonítható, a kormányhivatal munkatársai ugyanis több ízben szerveztek felkészítőket a hivatalnokok számára. Tavaly 10 szemináriumot tartottak, melyek keretében összesen 300 állami alkalmazottnak nyílt lehetősége közigazgatási és jogi ismereteinek elmélyítésére. A képzési programot, mint kiderült, díjazta a Köztisztviselők Országos Ügynöksége is. A prefektúra tavaly egyebek mellett bekapcsolódott a szakoktatás szervezésébe is, célként tűzve ki, hogy a piaci igényekhez igazítsák a képzéseket. Mint elhangzott, igyekeztek arra ösztönözni a szakközépiskolák vezetőségeit, illetve a döntéshozatalban érintett hatóságokat, hogy vegyék figyelembe: Szatmár megyei szinten az autóalkatrész-gyártók, a bútorgyárak és a ruhagyárak keresnek majd nagy valószínűséggel szakképzett munkaerőt az elkövetkező években. A beszámolóból az is kiderült, hogy a Szatmár megyeiek számára még mindig a vissza nem szolgáltatott földterületek jelentik az egyik fő problémát, emellett pedig meglehetősen sokan küzdenek szociális gondokkal, ez volt ugyanis az a két fő témakör, melynek kapcsán a prefektúrához fordultak jogorvoslatért a heti rendszerességgel megtartott fogadóórák keretében.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...