Hatékony volt a prefektúra 2013-ban
Utoljára módositva: 2014-01-31 10:19:10

Jó eredményekkel zárta a tavalyi évet a Szatmár megyei kormányhivatal: az önkormányzatokkal és a hatóságokkal folytatott konzultáció meghozta gyümölcsét — derült ki az évértékelőből.

 

A Szatmár megyei prefektúra tegnap kiértékelte a 2013-as évben elért eredményeket, melynek keretében Eugeniu Avram kormánymegbízott úgy vélekedett, sikerült eleget tenniük az elvárásoknak, sőt, javultak is a mutatóik. Ennek egyik legfőbb bizonyítéka az, hogy jelentősen csökkent azon helyi tanácsi határozatok száma, melyeket a kormányhivatal jogászai törvénybe ütközőnek ítéltek, ezért megtámadtak a közigazgatási bíróságon. Az előző évekkel ellentétben idén mindössze 5 helyi érvényű jogszabályt vétóztak meg, ami azt jelenti, hogy harmadára csökkent a hibásnak ítélt határozatok száma. Cosmin Dorle, a prefektúra jogásza lapunk érdeklődésére elmondta: ezek közül négyet hozott meg a kányaházi helyi tanács. Véleménye szerint a problémákat a helyi tanácsosok közötti állandó torzsalkodás eredményezte, és többnyire eljárásbeli hibák miatt voltak kénytelenek megtámadni a döntéseiket. Egy szakszerűtlen határozatot pedig a remetemezői (Pomi) tanács jegyzőkönyvében fedeztek fel, ahol az alpolgármester kinevezésének módjával kapcsolatosan emeltek kifogást. Mint kiderült, a helyi önkormányzatok munkájában tetten érhető minőségi javulás főképp a rendszeres konzultációnak és tanácsadásnak tulajdonítható, a kormányhivatal munkatársai ugyanis több ízben szerveztek felkészítőket a hivatalnokok számára. Tavaly 10 szemináriumot tartottak, melyek keretében összesen 300 állami alkalmazottnak nyílt lehetősége közigazgatási és jogi ismereteinek elmélyítésére. A képzési programot, mint kiderült, díjazta a Köztisztviselők Országos Ügynöksége is. A prefektúra tavaly egyebek mellett bekapcsolódott a szakoktatás szervezésébe is, célként tűzve ki, hogy a piaci igényekhez igazítsák a képzéseket. Mint elhangzott, igyekeztek arra ösztönözni a szakközépiskolák vezetőségeit, illetve a döntéshozatalban érintett hatóságokat, hogy vegyék figyelembe: Szatmár megyei szinten az autóalkatrész-gyártók, a bútorgyárak és a ruhagyárak keresnek majd nagy valószínűséggel szakképzett munkaerőt az elkövetkező években. A beszámolóból az is kiderült, hogy a Szatmár megyeiek számára még mindig a vissza nem szolgáltatott földterületek jelentik az egyik fő problémát, emellett pedig meglehetősen sokan küzdenek szociális gondokkal, ez volt ugyanis az a két fő témakör, melynek kapcsán a prefektúrához fordultak jogorvoslatért a heti rendszerességgel megtartott fogadóórák keretében.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...