Hatékony volt a prefektúra 2013-ban
Utoljára módositva: 2014-01-31 10:19:10

Jó eredményekkel zárta a tavalyi évet a Szatmár megyei kormányhivatal: az önkormányzatokkal és a hatóságokkal folytatott konzultáció meghozta gyümölcsét — derült ki az évértékelőből.

 

A Szatmár megyei prefektúra tegnap kiértékelte a 2013-as évben elért eredményeket, melynek keretében Eugeniu Avram kormánymegbízott úgy vélekedett, sikerült eleget tenniük az elvárásoknak, sőt, javultak is a mutatóik. Ennek egyik legfőbb bizonyítéka az, hogy jelentősen csökkent azon helyi tanácsi határozatok száma, melyeket a kormányhivatal jogászai törvénybe ütközőnek ítéltek, ezért megtámadtak a közigazgatási bíróságon. Az előző évekkel ellentétben idén mindössze 5 helyi érvényű jogszabályt vétóztak meg, ami azt jelenti, hogy harmadára csökkent a hibásnak ítélt határozatok száma. Cosmin Dorle, a prefektúra jogásza lapunk érdeklődésére elmondta: ezek közül négyet hozott meg a kányaházi helyi tanács. Véleménye szerint a problémákat a helyi tanácsosok közötti állandó torzsalkodás eredményezte, és többnyire eljárásbeli hibák miatt voltak kénytelenek megtámadni a döntéseiket. Egy szakszerűtlen határozatot pedig a remetemezői (Pomi) tanács jegyzőkönyvében fedeztek fel, ahol az alpolgármester kinevezésének módjával kapcsolatosan emeltek kifogást. Mint kiderült, a helyi önkormányzatok munkájában tetten érhető minőségi javulás főképp a rendszeres konzultációnak és tanácsadásnak tulajdonítható, a kormányhivatal munkatársai ugyanis több ízben szerveztek felkészítőket a hivatalnokok számára. Tavaly 10 szemináriumot tartottak, melyek keretében összesen 300 állami alkalmazottnak nyílt lehetősége közigazgatási és jogi ismereteinek elmélyítésére. A képzési programot, mint kiderült, díjazta a Köztisztviselők Országos Ügynöksége is. A prefektúra tavaly egyebek mellett bekapcsolódott a szakoktatás szervezésébe is, célként tűzve ki, hogy a piaci igényekhez igazítsák a képzéseket. Mint elhangzott, igyekeztek arra ösztönözni a szakközépiskolák vezetőségeit, illetve a döntéshozatalban érintett hatóságokat, hogy vegyék figyelembe: Szatmár megyei szinten az autóalkatrész-gyártók, a bútorgyárak és a ruhagyárak keresnek majd nagy valószínűséggel szakképzett munkaerőt az elkövetkező években. A beszámolóból az is kiderült, hogy a Szatmár megyeiek számára még mindig a vissza nem szolgáltatott földterületek jelentik az egyik fő problémát, emellett pedig meglehetősen sokan küzdenek szociális gondokkal, ez volt ugyanis az a két fő témakör, melynek kapcsán a prefektúrához fordultak jogorvoslatért a heti rendszerességgel megtartott fogadóórák keretében.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...