Hatvan képviselő ellen indítottak vizsgálatot
Utoljára módositva: 2014-10-22 13:51:02

Mintegy hatvan képviselő és szenátor ellen folytat jelenleg vizsgálatot a közéleti személyiségek vagyonnyilatkozatait ellenőrző új francia hatóság, amiért a politikusok adóbevallásaival gondok vannak – értesült szerdán a Le Canard Enchainé című párizsi szatirikus hetilap.

 

A Főhatóság a Közélet Átláthatóságáért (HATVP) nevű szervezet megerősítette a France Info hírrádiónak, hogy a hiányos vagyonnyilatkozatok miatt több képviselővel is felvették a kapcsolatot, de neveket és pontos számot nem közölt.

A lap szerint igazi és jelentős csalásokra is fény derült. A nevek bombaként robbanhatnak a politikai életben, de egyelőre sem Francois Hollande államfő, sem Manuel Valls miniszterelnök nem ismeri azokat – állítja a lap.

A lista az év végén kerülhet nyilvánosságra, a pénzügyminisztérium illetékes igazgatósága addigra készíti el az összesítést és nevezi meg a tényleges csalókat.

A Cahuzac-botrány nyomán tavaly októberben a kormányzó szocialisták által létrehozott szervezet először világította át a képviselők és a szentárok vagyonbevallását. Jérome Cahuzac akkori költségvetési miniszter 2013 márciusban azért volt kénytelen lemondani, mert eltitkolta külföldi bankszámláit.

Az új hatóság az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrizi le a mintegy 8 ezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatait, s a kéri fel a dokumentumok korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve tesz feljelentést a feltételezett csalók ellen.

A magyar származású Patrick Balkany, Nicolas Sarkozy volt államfő gyerekkori barátja ellen kedden este már meg is indult a hivatalos ügyészségi eljárás korrupció és adócsalással elkövetett pénzmosás gyanúja miatt. Balkany felesége és a házaspár egyik barátja, Jean-Pierre Aubry ellen hasonló gyanú miatt már május végén eljárás indult.

Balkany, a Párizs közeli Levallois-Perret jobboldali polgármestere, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) nemzetgyűlési képviselője tagadja a vádakat.

A vizsgálóbírókat a pénzügyminisztérium pénzmosás és korrupció elleni részlege értesítette a házaspár közismerten fényűző életmódja és feltételezhető off-shore cége miatt. A Le Monde című napilap úgy értesült, hogy egy belga üzletember szeptemberben bevallotta a hatóságoknak, hogy 2009-ben egy szingapúri cégen keresztül 5 millió dollárt utalt át Patrick Balkanynak, amiért a politikus közvetített egy namíbiai urániumügyletben. A nyomozók azt feltételezik, hogy ezt az összeget megpróbálták eltüntetni az adóhatóság elöl.

“Nincs cégem és számlám sem Szingapúrban” – mondta kedd este kihallgatását követően a polgármester.

A vizsgálóbírók azt is szeretnék megtudni, hogy ki a valódi tulajdonosa annak a két háznak (az egyik az Antillákon, Saint Martin szigeten, a másik pedig a marokkói Marrákesben található), ahol a Balkany házaspár rendszeresen nyaral, valamint hogy nem adócsalásból vásárolták-e azokat.

Az ügyben egyébként májusban házkutatást tartottak abban az ügyvédi irodában, amelynek Nicolas Sarkozy is tagja. A házaspárral kapcsolatban egyik korábbi politikus barátjuk, Didier Schuller hozott nyilvánosságra terhelő információkat, mégpedig egy húsz évvel ezelőtt, Balkany által Svájcban nyitott bankszámlát illetően.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
Eladó Különfélék
Német érdekeltségű vállalkozás 70–100 négyzetméteres helyiséget keres Nagykárolyban...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 15:25
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...