Havi húszezer lej egy képviselőre
Utoljára módositva: 2014-01-29 10:29:25

Minden közpénzből fedezett kiadást alapul véve, havonta összesen nettó nyolcvanezer lejébe kerül az államnak az, hogy a négy mandátumát töltő Szatmár megyei parlamenti képviselő a munkáját elláthassa. Kiváltságos helyzet, kiváltságos juttatás.

 

Erdei Dolóczki István

2013. októberi a legfrissebb adat, eszerint a Szatmár megyei parlamenti képviselők, Erdei Dolóczky István (RMDSZ) Kereskényi Gábor (RMDSZ), Andreea Paul-Vass (PDL), Octavian Petric (USL) egyenként 4909 lejes nettó fizetést kapott az illető hónapra, ennek bruttója 7000 lej körül van. Mivel ez az összeg érvényes az év többi hónapjára is, a képviselőknek nagyjából 59 000 lejt kell beosztaniuk egy évben úgy, hogy az alkotmányban rögzített, nagyjából négy hónapnyi fizetett szabadságot is eltöltsék valahogy. A Szatmár megyei négy képviselő mellett további 403 személy szerepel a képviselőház fizetési listáján, úgyhogy az összesen 407 személyre tavaly októberben több mint nettó 2 millió lejt költöttünk fizetések formájában.

 

Ötszörös napidíj

 

Kereskényi Gábor

A szabály az, hogy ha nem a lakóhelyükön dolgoznak, a képviselőknek a fizetés mellett napidíj is jár a munkájukért. Ha tehát a parlamentben van dolguk, vagy választóikkal találkoznak, eseményre mennek, napidíjat kapnak, mégpedig a bruttó havi fizetésük két százalékát, így ez elérheti a napi 150–200 lejt is. Ehhez képest egy nyolc órában dolgozó Szatmár megyei áruszállító vagy egy üzletkötő legjobb esetben is napi 30 lejes napidíjat kap (ha kap), abban az esetben ha 12 óránál több időt van távol munkahelyétől. A képviselőház honlapján nincs személyenként lebontott kimutatás arról, ki mennyi napidíjat kért és kapott októberben, ám ha az átlagos, négynapos bukaresti munkahetet vesszük alapul, egy hónapban összesen 2000 lejt kitevő napidíjakból kellett gazdálkodniuk a szatmárnémetinél mintegy húsz százalékkal drágább fővárosban. Jóval kevesebb ment el az utóbbi időben a választókkal való találkozókra, a képviselőházi hivatalos adatok szerint ennek tizede sem!

 

Üzemanyagköltség

 

Octavian Petric

A bukaresti munka idejére a szállást is közpénzből állják a képviselők számára, aminek felső határa nem megszabott, ám nem lehet kevesebb, mint az elöljáró havi bruttó javadalmának fele. Hogy minél egyszerűbb és költségtakarékosabb legyen a parlamenti ülésszakra eljutni, a vonaton és repülőn való utazás ingyenes a képviselők számára. Ha autóval mennek Bukarestbe, vagy járják szolgálati ügyben a választókörzetet, száz kilométerenként hét és fél liter üzemanyag költségét állja a képviselőház. Októberben a képviselőház összesen hatszázezer lejt fizetett ki üzemanyagra.

 

Irodafenntartás

 

Mivel képviselői irodáikat is a választók és a köz érdekében tartják fenn a képviselők, ezt is közpénzből fizetik, a Szatmár megyei képviselők esetében nagyjából bruttó 11 000 lejt havonta. Ezt két tételben kezeli a képviselőházi könyvelés: személyzeti kiadások, illetve irodafenntartás és -ellátás. Az első tétel gyakorlatilag az irodában dolgozók bérezését jelenti, a második pedig sok mindent takarhat, például víz-, gáz-, villany- és telefonszámla kifizetését, könyvek vásárlását, internet-előfizetést, protokoll-költségeket, újság-előfizetést, takarítást, irodai fogyóeszközök vásárlását, vagy épp újsághirdetések kifizetését.

Andreea Paul-Vass

Az irodában dolgozók fizetésére Erdei D. István költötte tavaly a legtöbbet a Szatmár megyei képviselők közül, a legutóbbi kimutatás szerint havi bruttó 7263 lejt, Kereskényi Gábor pedig a legkevesebbet, havi bruttó 5108 lejt. A képviselői iroda fenntartására Octavian Petric fordított a legkevesebbet tavaly októberben, havi 4018 lejt, a legtöbbet pedig Kereskényi költött el irodafenntartásra, 6036 lejt egy hónapban.

 

Fél napszámnyi órabér

 

Mindent összevetve több mint havi húszezer lejébe kerül a romániai adófizetőknek, hogy egy parlamenti képviselő a munkáját elláthassa. Ha pedig csak a kézbe kapott fizetést számoljuk és feltételezzük, hogy hetente öt napot, naponta nyolc órát dolgozik egy képviselő, az azt jelenti, hogy nagyjából 31 lejes órabért könyvelhet el.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...