×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Havonta egy befőttesüveg méz a diákoknak

2019.09.22 - 10:26
Megosztas :
 • Havonta egy befőttesüveg méz a diákoknak

  Jövő év január elsején lép hatályba a program, amely értelmében az iskolások havonta egy befőttesüveg mézet kapnak, jelentette be pénteken Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

  'Nagyon jól elő akartuk készíteni ezt a programot. Azt szeretnénk, hogy csak belföldön termelt méz kerüljön be a programba, (...) fontos a minőség, mert nem akarjuk később azt hallani, hogy a 'vörös pestis' ellopta a gyerekek mézét. (...) Egy falusi gyermek át tud ugrani egy kerítést, és le tud szedni egy almát a fáról, de a mézet nincs honnan leszednie' - fejtette ki Botănoiu a băneasai Országos Őszi Mézvásárt megnyitó sajtótájékoztatón.

  Az államtitkár hozzátette, a 3000 tonnányi, gyerekeknek szánt mézzel ösztönözni fogják a hazai méztermelést.

  Véleménye szerint megfelelő piaccal, társulással és finanszírozással lehet fejleszteni a méhészet ágazatát.

  'Amikor a piacról beszélek, egy kiegyensúlyozott árra célzok, amit a méhésznek meg kell kapnia munkájáért és termékéért. A társulás pedig nem csupán a termelőszövetkezetek, egyesületek létrehozását és működtetését jelenti, hanem a kutatást is. A finanszírozás pedig szubvenciókat, programokat jelent, vagy akár hitelgaranciákat az állam részéről' - magyarázta az államtitkár.

  Rámutatott, a romániai mézek jó minőségűek és a gazdag romániai flóra következtében vannak egészen különlegesek is, amelyekhez hasonlók nem állíthatók elő máshol.

  A Romániai Méhészek Egyesülete szeptember 20-22-én szervezi meg a băneasai méhészeti kutatóintézet területén az Országos Mézvásár 21. kiadását. A vásárban száznál több termelő állítja ki termékeit.

  AGERPRES

  Cookie